Kezdőlap hírmozaik

    Magyarul tanulnak Erasmusszal

    Az ősztől hazánkban tanuló Erasmus diákok ezekben a hetekben ismerkednek Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden a magyar nyelv alapjaival. A tanulmányi vagy gyakorlati ösztöndíjat elnyert hallgatók nyelvi és kulturális felkészítése Erasmus Intenzív Nyelvi Kurzusok keretében zajlik.

    A nyelvtanulás mellett Magyarországról, a hazai felsőoktatásról is személyes tapasztalatokkal gyarapodhatnak a külföldi fiatalok a kurzusok keretében. A résztvevők száma évről évre növekszik; a nálunk tanuló évi 2200 Erasmus diák közül idén 200 ismerkedik ily módon nyelvünk szépségeivel.
    Az Erasmus program keretében a külföldi tanulmányi vagy gyakorlati ösztöndíjat elnyert hallgatóknak a fogadó ország nyelvéből rendezett, 2-6 hetes intenzív nyelvi kurzuson való részvételre van lehetőségük. A kurzus az őszi vagy tavaszi szemeszter közvetlen megkezdése előtt, a fogadó országban zajlik. A magyar nyelvi kurzusok európai viszonylatban is népszerűek; az év közben az Erasmus programmal hazánkban tanuló kb. 2200 külföldi hallgató közül 200 él az előzetes nyelvtanulási, ismerkedési lehetőséggel. Ezekben a hetekben Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden zajlanak a nyári nyelvi kurzusok.

    Hagyományosan sok hallgató érkezik Erasmus ösztöndíjjal Németországból hazánkba, így a nyelvi előkészítőkön is ők vannak a legtöbben (25%), valamint a Finnországból és Spanyolországból érkező hallgatók körében kiemelkedően népszerű még az intenzív nyelvtanulási lehetőség.

    A Szegedi Tudományegyetemen a Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Központ 11. éve szervez Erasmus Intenzív Nyelvi Kurzust. Bata Ágnes programmenedzser elmondta, náluk idén nyáron egy augusztus 1-én megkezdett, négy hétig tartó nyelvtanfolyam alapozza meg a külföldi diákok további boldogulását. A 47 török, német, olasz, lengyel, francia, cseh, litván, román, angol, horvát fiatal napi 6 órában sajátítja el itt a nyelv alapjait, hogy a kurzus végére képessé váljon az alapvető magyar nyelvű kommunikációra.
    „Természetesen ez még nem teszi őket képessé arra, hogy szeptembertől magyar nyelven hallgassák az óráikat, de az 1 hónapos ittlét alatt barátokra lelnek, összerázódnak az erasmusos társaságok, és ősztől már otthonosabban mozognak a városban, merik használni a nyelvet – mondja Bata Ágnes.
    Idén is van több olyan hallgatójuk, aki nem a nulláról kezdi a nyelvvel való ismerkedést. Egyikük Disney-rajzfilmeket nézett magyar nyelven és magyar felirattal, ezzel próbálta előképezni magát; míg egy másik fiatal a televízióban hallotta ezt a számára furcsa, de dallamos nyelvet, és mivel nagyon megtetszett neki, ezért pályázott a lehetőségre.
    A fiatalok tanórákon kívüli idejét spontán és szervezett programok töltik ki, például éjszakai fürdőzés az Anna-fürdőben, vagy a hétvégék alkalmával a fővárosba és Ópusztaszerre látogatnak. Ők a szabadidős programok során olyan feladatokat is kapnak, melyek a magyar tanulásukat, a nyelv valódi helyzetekben való használatát is segítik.


    Magyarországról pedig mintegy 250 hallgató indul útjára ezekben a napokban, hogy hasonló nyelvi kurzuson vegyen részt abban az európai országban, ahol az ösztöndíjas időszakát tölti majd. A magyarok 24 tanulható „kis nyelv” közül választhatnak, így idén nyáron többen tanulnak bolgárul vagy baszkul, sőt, Spanyolországban már a regionális nyelvek közül is választhatják a katalán, galíciai vagy valenciai nyelvjárást.

    Cseh Zsófia (ELTE, anglisztika) a finnországi Turkuban tartózkodik egy hete, hogy Erasmus tanulmányai előtt elsajátítsa a finn nyelv alapjait. A 3 hétig tartó kurzuson török, lengyel, német, olasz és francia társaival tanul finnül napi 5 órában. A kurzus, ahol az alapvető szókincset, társalgást tanulják, vizsgával zárul. A tanórákon kívül sok szabadidős programon is részt vesznek a fiatalok, hamarosan ellátogatnak a híres turkui várba és katedrálisba is.
    „Finnül egyelőre csak bemutatkozni tudok: minä olen Zsófia! Javaslom minden kiutazó magyar diáknak ezt a lehetőséget, mert remek alkalom az alapvető társalgási tudás elsajátítására és egymás megismerésére” – fogalmaz.

    Az Erasmus Intenzív Nyelvi Kurzusra az Erasmus programot koordináló Tempus Közalapítványnál jelentkezhet a tanulmányi és/vagy szakmai utat már elnyert hallgató, további információk a közalapítvány weblapján olvashatók.

    Előző cikkMúlik valami a tantermeken?
    Következő cikkKecskeméti tanár az amerikai űrtáborban