Országos, általános iskolás diákok élelmiszer-biztonsági szemléletformálását célzó vetélkedőt indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).
A hatóság fontosnak tartja, hogy már kisgyermek korban tájékoztasson az alapvető élelmiszer-biztonsági ismeretekről, ezért decemberig tartó, játékos megmérettetés során oktatja az általános iskolai tanulókat a biztonságos ételkészítés öt aranyszabályára. A diákok későbbi, felnőttkori tudatosságát segíti az is, hogy az élelmiszerbiztonság a Nemzeti alaptanterv részét képezi.
Az élelmiszerbiztonság legalapvetőbb aranyszabályainak ismeretével számos probléma elkerülhető lenne. A Vidékfejlesztési Minisztérium ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársaival, valamint a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának kutatóival közösen kidolgozott egy szakmai tervezetet, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatott. A javaslatokat az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakértői fordították le iskolai nyelvezetre, amely jelenleg a Nemzeti alaptanterv részét képezi.
Az új Nemzeti alaptanterv szerint a diákok többet tanulnak majd az élelmiszerláncról, az ételalapanyagokról, a konyhakultúráról, a hungarikumokról, valamint az élelmiszer-eredetű megbetegedésekről és az ellenük való védekezés egyszerű, de hatékony lehetőségeiről.
A 2., 3. osztályos általános iskolai diákoknak meghirdetett ötfordulós vetélkedő iránti érdeklődést a NÉBIH még 2012 májusában felmérte, végül összesen 110 osztály és 2374 tanuló vesz részt a megmérettetésen. A decemberig tartó vetélkedő során a NÉBIH az osztályokat képviselő pedagógusokat hasznos ismereteket tartalmazó kiadványokkal látja el.
A vetélkedő indulásakor a kampányhoz csatlakozott valamennyi osztály minden egyes diákja megkapja saját matricaalbumát, amelyben – NÉBIH Nándi figurájának segítségével – fordulónként megismerhetik az öt aranyszabállyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az ismeretek elsajátítását, gyakorlását minden fordulóban újabb és újabb élelmiszerbiztonsági matricával segíti a hivatal.
A vetélkedő öt fordulója és feladatai:
1. forduló: Moss kezet minden étkezés előtt!
A feladat a helyes kézmosás lépéseinek poszteren való ábrázolása.
2. forduló: Nézd meg, mit (v)eszel meg!
A feladat élelmiszer csomagolóanyagokból színes kép készítése.
3. forduló: Nézd meg jól, átsült-e a hús, fasírt!
A feladat egy elképzelt baktérium megformázása gyurmából. A gyurma-baktériumot le kell fotózni, nevet és leírást kell hozzá adni.
4. forduló: Amit nem eszel meg, tedd be a hűtőbe!
A feladat során egy hűtőszekrényt ábrázoló képen fel kell ismerni öt élelmiszerbiztonsági hibát és röviden meg is kell magyarázni, hogy miért hiba (pl. csepegő élelmiszer a hűtőben, meleg hűtő, koszos hűtőszekrény).
5. forduló: Mielőtt megeszed, forrósítsd át!
A feladat élelmiszerbiztonsági kvíz kitöltése.
Különdíjas feladat: Kreatív élelmiszerbiztonság – Mit jelent a diákok számára az élelmiszerbiztonság? Osztályonként vagy diákonként egy mese vagy vers beküldése a feladat.
A játékról, a feladatokról és a tájékoztató anyagokról bővebb információ a hivatal Facebook oldalán és honlapján található.
A vetélkedő zárásakor, decemberben a három legtöbb pontszámot elért osztály értékes ajándékokban, az első helyezett osztály pedig egy osztálykirándulásban is részesül.