Ingyenes múzeumi órák

  A Néprajzi Múzeum Napján, 2013. március 5-én a Néprajzi Múzeumban nyitott múzeumpedagógiai bemutató órákat tartanak több korosztályú iskolai osztály, csoport közreműködésével. Ezen a napon valamennyi kiállítás és program ingyenesen látogatható a múzeumban.

  Az alábbi foglalkozások megtekintésére és az azt követő beszélgetésre szeretettel várnak minden múzeumpedagógust:

  Hirdetés

  10.00-12.00: Tudod mi a néprajz? Tényleg minden az?
  Joó Emese bemutató órája középiskolásokkal a TÁRGYAS_RAGOZÁS → szubjektív etnográfia című tanulmányi kiállításban

  10.00-11.00: Beszélő lenkévék és ördögűző kesztyűk
  Bodnár Kata és Nagy Réka bemutató órája 3. osztályos diákokkal a Saaremaa, Muhumaa és Hiiumaa című időszaki kiállításban
  Valóban ördögűzők-e a míves kötött kesztyűk, mire jó egy olyan kanál, aminek egy nyele, de két kanálfeje van, miért olyan nagyok a kötött harisnyák vádlijai? A bemutató múzeumi óra keretében játékos felfedezésére hívják a kisiskolás diákokat és pedagógusokat.

  10.00-11.15: Mesterségem címere
  Koltay Erika bemutató órája 5. osztályos diákokkal A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításban
  A falusi kismesterségek munkaeszközeit és termékeit vizsgáljuk a múzeumi óra során. Megismerjük a céhek életét, a mester, a legény és az inas feladatait. Milyen szerszámokkal és mit készített a szűcs, a fazekas, a kovács és az ács? Milyen adottságokkal kellett rendelkeznie egy mesterséget tanuló inasnak?

  12.00-13.30: „Daloló dűnék” népei. Az észtek, lívek mindennapjai
  Koltay Erika bemutató órája középiskolásokkal a Saaremaa, Muhumaa és Hiiumaa című időszaki kiállításban
  Az észtek és a lívek életéről szóló filmösszeállítás és a kiállítás adja a szellemi kalandozás terepét, ahol a résztvevők megismerkednek a nem is olyan távoli ország természeti környezetével, az észtek hagyományos életmódjával, viseletével, használati tárgyaival. 

  13.00-14.00: A kiskondás
  Bodnár Kata bemutató órája 2. osztályos diákokkal A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításban
  Megtaláljuk-e a Magyar Népmese sorozat egyik epizódjának szereplőjét, a Kiskondást az állandó kiállításban? A rajzfilm vizuális tartalmának és a kiállítás tárgyainak összevetése során kiderül, hogyan is néz ki a  szűr és a suba, milyen is az égig érő fa és a hamuba sült pogácsa, miért pont a Kiskondásnak kell kiszabadítani a királylányt? A játékos elemzés során a gyerekek megismerkedhetnek népmesék hagyományos fordulataival és a történet mögött rejlő mondanivalóval is.

  11.30-12.00 és 14.00-14.30: Párbeszéd a múzeumi órákról
  Szakmai beszélgetés pedagógusok és múzeumpedagógusok között Koltay Erikával és Bodnár Katával
  „Egy kiállítás két olvasata” Múzeumpedagógiai Műhelyünk bemutató foglalkozásain, a múzeum hagyományos néprajzi szemléletű állandó és időszaki kiállítását értelmezzük két-két órában, két korosztály életkori sajátosságaihoz igazodva, változatos pedagógiai módszerek alkalmazásával, felhasználva a mese, a játékos feladatok, az archív film és a kiállításban életre kelő tárgyak oktatást segítő lehetőségeit. 

  A program házigazdái:

  • Bodnár Kata 473-2439, bodnar@neprajz.hu
  • Koltay Erika 473-2439, koltay@neprajz.hu
  • Joó Emese 473-2423, emese@neprajz.hu

  Jelentkezni e-mailben vagy telefonon lehet a kiválasztott foglalkozást tartó múzeumpedagógusnál.

  A Néprajzi Múzeum Napja további programjairól további információ a múzeum honlapján található.