A Pedagógus portfólió kulcskérdései (x)

    Kevés olyan aktuális téma van, amely ennyire felkeltette az utóbbi időben a pedagógusok érdeklődését, mint az Életpályamodell és a pedagógus portfólió. Mindenki segítséget keres a rá váró feladat megoldásához, és többen már meg is találták a számukra optimális szakmai útmutatást. Most Ön is segítséget kaphat!

    Az utóbbi két hónapban számos pedagógus érdeklődött tőlünk a portfólió készítés rejtelmeiről, hiszen minden érdeklődő szorongva állt a „nagy feladat előtt”. A portfólióról nagyon sok információ terjeng az interneten, de ezek között konkrét gyakorlati útmutatót nem igazán találunk. A mankóra szorulóknak mindig elmeséltem a minősítéssel kapcsolatos tapasztalataimat, hiszen egy alternatív program minősítése kapcsán számos pedagógus kezét fogtam, vezettem végig az első lépésektől a nagy eseményig. A minősítés tapasztalatait leszűrve láttam, hogy milyen fontos szerepe van a pedagógus pályamunkáját bemutató dokumentum tartalmának, felépítésének, hiszen kívülállóként néhány tanórából nem rajzolódott ki a tanár minden területre kiterjedő szakmai erőssége. Az óralátogatásokat minősítő megbeszélés követte, ahol a szakértők megbeszélték egymás között a tapasztalataikat, és értékelték a látottakat. A tanórákból nem tudtunk minden módszertani szempontot kiértékelni, így ekkor kapott nagy szerepet a pedagógus által készített portfólió. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az az igazán jó portfólió az, amely tartalmazza azokat az elemeket, amelyeket az adott bemutató óra nem szemléltet. A nagy kérdés az az, hogy hogyan épül fel a minősítés sikerességét szolgáló portfólió, hogyan tudunk szakmailag erős dokumentumot összeállítani?

    A PedPortfólió elnevezésű felkészítő csomag kifejezetten pedagógusoknak készült, igazodik a minősítés követelményeihez, bemutatja a portfólió készítés rejtelmeit, és segítő kezet nyújt az óvodapedagógusoknak, tanítóknak, tanároknak egyaránt. Optimális megoldás arra, hogy lépésről lépésre fogja a pedagógus kezét, hiszen a portfólió elkészítése nem egy-két napos feladat, hosszú, folyamatos munkát, a pályánk összerendezését kívánja.

    A portfólió készítésének folyamata a startgomb benyomásával, magával az elhatározással kezdődik, aztán a pályánk során létrehozott szakmai dokumentumok előkeresése, majd ezek logikus összerendezése következik. A válogatáshoz, az összerendezéshez nagy segítséget nyújt a PedPortfólió, azonban a start gombot Önnek kell megnyomnia! Optimális esetben az őszi szünetben kellene elkezdeni a portfólió készítést, és a fennmaradó időben folyamatosan szépítgetni a nagy művet.  A Startgombhoz a segítséget itt találja, és a minősítők egy felkészült, szakmailag eredményes pedagógus portfólióját lapozgatják majd! Egyúttal pedig egy játékra invitáljuk Önöket, kedves Pedagógusok a https://www.facebook.com/neteducatio.hungary oldalon.

    Sikeres felkészülést kívánok!

    Páll Viktória
    Neteducatio Kft.
    www.neteducatio.hu
    facebook.com/neteducatio.hungary

    Előző cikkRajzpályázat (x)
    Következő cikkIskolai program indul a megfélemlítés ellen