Kezdőlap jó példák

Újszerű megoldás a netrádió- irodalom gyerekeknek

Krisztina, honnan jött  a Momo Rádió ötlete?
-Az ötlet onnan jött, hogy szerettem volna valamit tenni azért, hogy a mai gyerekek megszeressék az olvasást. Valószínűleg az az egyik oka, annak, hogy nem szeretnek olvasni, hogy pici korukban nem olvastak nekik mesét. Sajnos a szülők többsége úgy gondolja, hogy elég a gyerekének ha leül a TV elé, és ott úgyis hall elég mesét. Ezzel, csak az a baj, hogy a gyerek olyan szörnyeket kap készen, amitől sokkal jobban fog félni, mint amit ő maga el tud képzelni, és a fantáziája sem fejlődik eléggé. Ez azért baj, mert amit az ember nem tud elképzelni, azt nem is tudja megvalósítani. Arról már nem is beszélve, hogy a mai mesék mennyire színvonal alattiak. A Momó Rádióban azok a klasszikus mesék hallhatóak, amiken a mai középkorú generáció felnőtt: Csukás István, Magyar népmesék, stb. , sokszor neves előadók tolmácsolásában.

– Hogyan szól egy pedagógusnak,óvodapedagógusnak?

– Szeretném, ha az óvodapedagógusok, és a pedagógusokkal szoros lenne a kapcsolata a Momó Rádiónak, hogy együtt tegyünk valamit a gyerekekért. Ezért várom javaslataikat, ötleteiket, kritikájukat.

– Kik szerkesztik az oldalt ? Milyen technikai,-szerkesztőségi háttér van a rádió és portál mögött?

 A Momó Rádiót egyenlőre egyedül készítem, otthon, a lakásomon. Technikailag ez úgy néz ki, hogy mindent bérelek. A honlapot is én csinálom, ezért sajnos nem halad annyira, amennyire szeretném, de egyelőre nincs olyan anyagi fedezetem, hogy fel tudjak venni valakit. Remélem, hogy ez hamarosan változni fog.  Minden egyes nap foglalkozom a rádióval. Az változó, hogy mennyit, a feladatoktól függ.

-Mi a szerkesztési elv, hogy kerülnek fel az anyagok? Milyen szempontok szerint (műfaji, stb.)

 Műfaj szerint nincsenek kitételeim. Az anyagok válogatása kizárólag az én szubjektív véleményem alapján folyik, de igyekszem nagyon nyitott lenni, ezért ma még ismeretlen írók, költők szerzeményei is megjelennek a honlapon, és a rádióban is. Ám jó lenne, ha a gyerekek is írnának a Momó Rádiónak meséket, verseket, de várom rajzaikat, illusztrációjukat is. Szóval bárki küldhet anyagot, egy a lényeg, gyerekeknek szóljon, és ízléses legyen.

– Hogyan befolyásolja a szerzői jogi szabályozás, hogyan lehet átvenni a Momó rádióról anyagokat?

– Természetesen fizetek jogdíjat, (a fizetésemből, mivel a Momó Rádión kívül van munkahelyem) és csak olyan szerzők műveit jelentetem meg, akik ebbe beleegyeznek. Mivel a rádiónak jelenleg még nincsenek bevételei, egyenlőre ennyit tehetek.

– Mik a tervei? Hogyan látja a rádió szerepét az anyanyelvi nevelésben?

– Sajnos, mivel nincsenek anyagi forrásai a rádiónak, így nem tudom reklámozni, ezért a hallgatottság egyenlőre nem a várt ütemben növekszik, és ehhez az is hozzá járul, hogy az emberek leszoktak a rádiózásról. Pedig egyik lehetőség az lenne, hogy miközben a szülők egyébként is az internetet használják, közben gyermekük tudja hallgatni a zenéket, meséket, verseket, mondókákat, és akár együtt is élvezhetik a műsort. A gyereknek ez egy újabb lehetőség, hogy együtt legyen a szüleivel. Viszont egyik büszkeségem, az, hogy nem csak itthon, hanem a határon túl élő magyarok is hallgatják a Momó Rádiót. Az eddigi visszajelzések pozitívak, és ennek már azért is örülök, mert a Momó Rádió ezzel hozzájárulhat a magyar nyelv ápolásához, hiszen olyan nagy nevektől hallhatnak itt mesét a gyerekek, mint Szabó Gyula, Pogány Judit, Rudolf Péter, és még sorolhatnám. A hétvégi mesejátékok pedig a Magyar Rádió archivumából valók, és hasonló nagy színészeink adják elő őket.

– Milyen elismeréseket kapott már az önkéntesen végzett munkájéért?

-2014-ben a Momó Rádió elnyerte a Legjobb Európai Gyermekbarát Tartalom Magyar díjának a 3. helyezését, nem szakmabeli kategóriában. De nem erre vagyok a legbüszkébb, hanem arra, hogy a Momó Rádió alapjául szolgáló könyvemből (Hechlovszky Krisztina: Momó és a manótitok) az egyik iskola színdarabot készített, és egy másik iskola ajánlott olvasmányként javasolta.

-Gratulálok ezekhez az elismerésekhez, a rádió hatásos és működik, ez is jelzi..Figyelnek a Momó Rádióra, ezért is fontos, hogy  mi a véleménye a média és a kisgyerekek kapcsolatáról, a vizuális és internaktív, internetes tartalmak elterjedéséről már kis korban is..?

– Az a véleményem a mai médiáról, hogy nagyon károsan hat, nem csak a gyerekekre, hanem a felnőttekre is. Néha az az érzésem, hogy az emberek butítása a cél. Sokszor annyira alacsony a színvonal, hogy az ellen valóban fel kell lépni, ha másként nem, talán úgy, hogy mint a Momó Rádió is, egy másfajta alternatívát kínál. Ugyanakkor a fejlődést nem lehet megállítani. Hiszen ma már elképzelhetetlen az életünk internet nélkül. De hiszem, hogy ezt a fejlődést nem gátolni kell, hanem ki kell használni. Ezt jól példázza, hogy a Momó Rádió okostelefonon is hallható, így akár utazás közben is le lehet vele foglalni a gyerekeket. Sajnos az internethasználatnak sok olyan veszélye van, amit a szülők, még csak nem is sejtenek. Jó lenne, ha erről minél több tájékoztatást kapnának. A Momó Rádió honlapján van egy rész a felnőtteknek is, itt találhatnak linkajánlót, és írásokat a gyerekekkel kapcsolatos témákban.

– Mik a tervei ?

-Rengeteg tervem van a Momó Rádióval kapcsolatban. Szeretném, ha ez egy valóban használható, értékes dolog lenne, ami elősegíti a gyerekek fejlődését. Szeretnék az intézményekkel is szorosabb kapcsolatot kialakítani, de egyenlőre azt látom, hogy még nem látják az ebben rejlő lehetőségeket. Több műsortervem is van, pl: komolyzene kicsiknek, óvodai műsorok felvétele, iskolás, és óvodás versenyek indítása. A fejem tele van ötletekkel. Jelenleg a Momó Rádió mellett is folytatom az írást, (folytatásos, Varázskönyvtár című mesém a honlapon is olvasható) és elkezdtem egy mesejáték megírását is. Remélem meg is tudom valósítani a terveimet.

Kérdése van? Többet szeretne tudni a témáról? Megosztana valamit ezzel kapcsolatban? írjon nekünk az info@moderniskola.hu címre! 

A Modern Iskola olvasói nevében is további sok sikert kívánunk ehhez!

 

Előző cikkInformatikai eszközöket adtak át iskoláknak
Következő cikkHatártalanul!-program: egy jó gyakorlat a megvalósulásáról