Kezdőlap jó példák

Korai fejlesztés napja a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálatban 2015. május 7.

„Egyetlen ember sem tökéletes, ettől válik emberivé. Ha magunkba nézünk, megállapítjuk, hogy milyen téren tudnánk még fejlődni. Nagyobb figyelem irányul a gyermekeink felé, hiszen összes rezdülésüket óvó szemek kísérik a nap minden percében. Szeretnénk, ha minél hasznosabb útravalóval indíthatnánk őket el az életben.- áll a rendezvény sajtóanyagában.

A korai fejlesztés jelentősége

Ma már köztudott a gyermekek korai fejlesztésének jelentősége. Ismeretterjesztő könyvekben és az interneten is számtalan módon utána lehet nézni a témának, de hathatós és megnyugtató eredményt csak szakemberek bevonásával érhetünk el. Minél kisebb korban ismerik fel a fejlődés egyenetlenségeit, tárják fel az okait, korrigálják a lemaradásokat, annál nagyobb az esély a harmonikus fiatal és felnőttkorra. A feladat az egészségügyi, szociális és köznevelési intézmények összefogásával válik lehetségessé.

A pedagógiai szakszolgálatok ebben jelentős szerepet kapnak. A korai fejlesztés, oktatás és gondozás feladata az ellátásra való jogosultság megállapításának időpontjától kezdődően a gyermek fejlődésének elősegítése, a család kompetenciáinak erősítése, mely magában foglalja a komplex gyógypedagógiai fejlesztést, tanácsadást, a társas, a kommunikációs és nyelvi készségek fejlesztését, a mozgásfejlesztést és a pszichológiai tanácsadást is.

A Korai fejlesztés napja

Budapesten a vizsgálatok és terápiák a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat székhelyén és 32 tagintézményeiben valósulnak meg. – mondta Mosányi Emőke, az intézmény főigazgatója. Ebben az évben első alkalommal rendezzük meg intézményi szinten a „Korai fejlesztés napját”. A jeles nap kapcsán szeretnénk felhívni a figyelmet a kora gyermekkori prevenció és intervenció jelentőségére. Minél korábban ismerik fel, segítik és fejlesztik a gyermekeket, annál nagyobb esélyt kapnak arra, hogy harmonikusan élő felnőtt váljék a kicsikből. – folytatta a főigazgató asszony.

Tagintézményeinkben 2015. május 7-én tanácsadással, bemutató foglalkozásokkal, előadással vártak minden érdeklődőt.

A Korai fejlesztés napja programfüzete itt megtekinthető.A programfüzetben látható szolgáltatások, szakemberek elérhetők a Szakszolgálaton keresztül. A szakemberek munkájának elismerésre fontos, a korán elkezdett fejlesztés egész életre kiható eredményeket jelenthet. A jól ismert mondás szerint: ” a kisgyermekkor egész életen át hat”.

 

Előző cikkMobileszközökön indul a Hipersuli
Következő cikkHumor az iskolában – cikk az Edutopia honlapról