Kezdőlap hírmozaik

    Osztálykirándulásra is – Értékes Pécs projekt- járt már itt ?

     

    2015. május 29-én lezárult az Értékes Pécs Projekt, melynek záróünnepségekor megnyílt a Középkori Egyetem és a Cella Septichora  Látogatóközpont síremlékei interaktív fejlesztéseivel létrehozott kiállítása, mely Pécs várostörténetét is feldolgozza.

    Értékes Pécs projekt

    Az Értékes Pécs projekt célja Pécs történelmi, építészeti és vallási értékeinek, sokszínűségének komplex bemutatása, ezáltal a város turisztikai vonzerejének növelése. Ehhez modern technikai eszközökkel gazdagították a világörökségi helyszíneket. 450 millió forintos pályázati pénzből valósulhatott ez meg, melynek nagy részét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Új Széchenyi Terv programja biztosította.

    Az Értékes Pécs Projekt záróünnepségét a Középkori Egyetem feletti várfalsétánynál tartották meg. Márta István a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZsÖK NKft.) ügyvezetője tartott beszédet, majd Dr. Páva Zsolt polgármester kezdte meg a projektismertető köszöntőjét. Beszédében elmondta, hogy Pécs büszke a rendkívül színes múltjára és a város célja, hogy ezt a múltat és kulturális, vallási örökséget teljes egészében megismertesse a városlakókkal és a turistákkal. Ám fontos volt felismerni azt, hogy a kiállítás fölött eljárt az idő, ezért volt szükség a modernizálásra, ezzel biztosítva a világörökségi kiállítás további sikereit.
    A Magyar Kormány nevében Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár mondta el köszöntőjét. Beszédében elmondta, hogy az Értékes Pécs projekt lehetővé tette, hogy Pécs városa egyedülállóan egy turisztikai élménylánccá fűzze össze a városban található ókeresztény emlékeket, a pécsi és baranyai református értékeket, a helyi zsidó közösség történetét feldolgozó kiállítást, valamint a szerb ortodoxok kápolnáját.

    Az esemény a Cella Septichora és a Középkori Egyetem vezetett bejárásával zárult, melyen a vendégek és a sajtó képviselői vehettek részt.

    Középkori Egyetem

    A kiállítás lehetővé tette, hogy Pécs egy olyan egyedülálló kiállítóhellyel büszkélkedhessen, amely a város kiemelkedő jelentőségű középkori és török kori múltját és emlékeit teszi ismertté. A kiállítás értelmezi a feltárt és helyreállított egyetemépületet és az Aranyos Mária Kápolnát, valamint a püspökvár erődítményrendszerét.

    Az Egyetem a tabló-kiállítás mellett időkerékkel, makettekkel, projektoros vetítővel, két egyedi kialakítású multimédiás kioszkkal és 2 LED Tv-vel gazdagodott. Tehát nagy hangsúly jutott az interaktivitásnak, a multimédiás eszközöknek, melyek segítséget nyújthatnak a történelemoktatásban is.

     Cella Septichora

    Sopiane késő római, ókeresztény északi temetőjének egy része 2000-ben nyerte el a világörökségi címet, 2013-ban pedig hungarikummá nyilvánították.

    A fejlesztések elsődleges célja a látogatói élmény növelése, a nehezen értelmezhető, elképzelhető kontextusok megértésének támogatására. Ennek érdekében új kreatív szemléltető eszközökkel találkozhatnak az odalátogatók: új makettek, római viseletek, új tablók, 2db interaktív tábla, 5db LED Tv, 3db multimédiás kioszk, két projektor.

    Cella Septichora Sírkamra

    A sok fejlesztés mellett elkészült a város turisztikai mobilalkalmazása is. A Visit Pécs! mobilapplikáció mely naponta frissülő információkkal szolgál. Komoly kedvezményrendszert is kialakítottak, hogy a városba érkező turisták minél több helyre eljuthassanak.

     

    Frank Luca

    Előző cikkKöznevelési államtitkár: megkerülhetetlenek a digitális kompetenciák
    Következő cikkIntézményi önértékelés – átvehető a szabályzat, Önnek mi a véleménye?