Kezdőlap Digitális eszközök

Hogyan varázsoljunk a PowerPoint-tal?

A cikkből a program ingyenes megszerzése és egy legendás, főiskolai tananyagként elhíresül figura, Pálca Pisti is megismerhető. A cikk végén további letölthető anyagot lehet elérni Norbert munkáiból.

Nagyon sok olyan alkalmazás van, amellyel létre lehet hozni mindenféle táblaképet, illetve feladatot az interaktív táblára. Én a magam részéről még mindig a Power Point prezentációkban hiszek. Hogy miért?

Mert szeretek varázsolni! Én a PowerPoint 2013 tökéletes társ ebben! Az ilyen jellegű óráimat mindig rajzfilmszerűen építem föl. medium_1_1.jpg A gyerekek a feladatok megoldásával gördíthetik előre a történetet, amit én mesélek nekik.  Az egyéni mozgásvonalakkal igazán élővé varázsolhatjuk a prezentációnkat. Érdemes belemerülni az animálásba, hiszen igazán könnyen elsajátítható és igazán látványos dolgokat készíthetünk vele.

medium_2_1.jpg

Akár válaszút elé is állíthatjuk a gyerekeket amennyiben hiperhivatkozásokat használunk a prezentációban. Különböző válaszok, más-más helyszínre vihetik a főhősünk.  Az új PP kiváló áttünéseivel igazán színházi hangulatot teremthetünk.

A PowerPoint 2013 az Office 365 csomag része, amely minden pedagógus számára ingyenes, beszerezhető itt. Adataink megadása után le is tudjuk tölteni mind a legújabb operációs rendszereket, mind a legújabb Office csomagokat is.

 

 

medium_4_1.jpgA prezentációs óráknak egyetlen hátránya szokott lenni, mégpedig az, hogy nem tudunk felhőtlenül mozogni. Mindig közel kell lennünk a számítógéphez, hiszen kattintásra történik minden. Nagyon sok olyan módszer létezik, már amellyel viszont kiszabadulhatunk az egér alkotta póráz szorításából. Az Unified Remote egy olyan alkalmazás, amelyet egy okostelefonra telepítve tökéletesen irányíthatjuk a számítógépet. www.unifiedremote.com

Az alkalmazás ingyenes. A használatához csupán egy kis programot kell telepíteni a számítógépre, ami automatikusan, indul is.

A telefonunkon vagy tabletünkön máris irányítás alá vehetjük a számítógépet, ezáltal a teremből bárhonnan indíthatjuk a prezentációt, válthatjuk a diákat, sőt bármilyen más műveletet is elvégezhetünk. Az alkalmazás mindhárom népszerű telefonos operációs rendszeren hibátlanul működik.  Ezáltal tényleg varázslattá válik az óra!

medium_6_1.jpg

 

Itt megtalálhatja a szabadon felhasználható testre szabható PowerPoint bemutatókat.

A szerző bemutatkozása: 

 

Tóth Norbert vagyok.  A Szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában tanítok. Pályám kezdete  – 2008- óta foglalkozom IKT eszközökkel, célom egy olyan oktatási környezetet alkossak, amiben a tanulók szinte észre sem veszik, hogy tanulnak.

2012-ben részt vettem a Microsoft és a Tanarblog közös képzésén A PIL Akadémián ahol rengeteget tanultam.  Még ebben az évben részt vettem a PIL Fórumon Pécsett, ahol önálló projektet állítottam ki.

Még ebben az évben a Digitális pedagógus Konferencián mutathattam be munkásságom.

Jelenleg részt veszek a Microsoft Innovatív Pedagógus programjában, és a Microsoft tanári Facebook oldalának egyik szerkesztőjeként igyekszem hasznos tanácsokkal ellátni a pedagógus kollégákat.

A „gamification”- (játékosítás) módszer saját igényeimre szabott változatát igyekszem minél több helyre eljuttatni. Több írásom jelent már meg a Modern Iskolában. Lelkesen próbálok ki minden újdonságot, és az igazán hasznosakat beépítem mindennapjaimba.

Tóth Norbert fejlesztése:
Pálca Pisti kész- pptx, mely elérhető itt
„A teljes élményhez PowerPoint 2013 szükséges!”

A szerző megjegyzése:
„Pálca Pist kb főiskolai tananyag Szarvason, ahol tanítónak tanultam, Lestány Erzsébet volt a matematika tantárgypedagógus az órámon, azóta minden évfolyamon elmeséli ezt:)”
Norbert további cikkei itt olvashatók a Modern Iskola honlapján.

Előző cikkRobotikában a világ élvonalában a kecskeméti Bányai
Következő cikkIntézményi önértékeléshez segítség a Verebély Szki-ből