Kezdőlap hírmozaik

    Jövőre nyit a Digitális Erőmű

    November utolsó napjaiban véget érnek az építészeti munkák a Törzsgyár mintegy százéves csarnokában, és Ózd új, országos jelentőségű kulturális intézménye, a Digitális Erőmű névre keresztelt kutatási-fejlesztési-módszertani központ hamarosan megnyitja kapuit a nagyközönség előtt is.

    A Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) égisze alatt létrejött projekthez egy TIOP pályázat biztosította az ipari műemléképület felújításának és átalakításának forrásait. Az alagsorban rendezik be a Digitális Kárpát-medence kiállítást, illetve egy informatikatörténeti tárlatot.

      Az eredeti alagsori falszerkezet és gépalapok kijelölte útvonalon falra és padlóra vetített filmetűdök idézik meg hazánk és a Kárpát-medence jellegzetességeit, az utóbbi majd 100 év mozgóképein megelevenednek közös történelmünk nevezetes pillanatai.

    A földszinten különös hangulatú közösségi tér létesül az eredeti berendezési tárgyak, például néhány régi trafó díszletei között; a felső emeletre pedig hamarosan beköltözik az a Módszertani Központ, ahol folytatódik a magyar nemzeti kultúrkincs digitalizálása, valamint a már digitalizált emlékek rendszerezése és közzététele.

    Az 50 főt foglalkoztató intézményben irodák, korszerű eszközökkel felszerelt oktatási stúdiók és konferenciaterem segítik majd a digitalizáció nyomán induló elektronikus tananyagfejlesztés, az online és személyes képzések létrejöttét egy TÁMOP program keretében.

     Az itt folyó munka egyik legizgalmasabb fejlesztése a Digipédia nevű kulturális adatbázis és hozzá kapcsolódó oktatási alkalmazás lesz. A több elektronikus eszközön, így okostelefonon, tableten és asztali számítógépen is elérhetővé váló több ezer dokumentum egyfajta virtuális múzeumot hoz létre, ahol az érdeklődők is böngészhetnek a közgyűjtemények dokumentumai, filmek, hanganyagok, szöveges és képi emlékek között. Az ismertetők, leírások mellett 3D-s modelleket is tartalmazó program több műveltségterületen és évfolyamon hasznosítható alkalmazásokat is bocsát a tanárok és diákok rendelkezésére.

    A hosszabb távú városfejlesztési tervbe illeszkedő Digitális Erőmű a két említett pályázat révén, a 300 milliós hazai forrásból származó önrésszel együtt összesen 2,4 milliárd forintból valósul meg, és remélhetőleg nemcsak a helyiek, hanem a turisták érdeklődésére is számot tart majd.

    Hasonló projekt ugyanis még nem indult Kelet-Közép-Európában, sőt, az Európai Unió digitális piacán is úttörő kezdeményezésre méltán lehetnek büszkék a magyar fejlesztők. A tervek szerint az intézmény nemcsak az oktatásban, tudományos életben és digitalizálásban tevékeny szakemberek és tanárok, diákok számára lehet vonzó célpont, de a százéves épületbe költöző high-tech megoldások, múlt és jelen e sajátos ötvözete a szélesebb közönséget is meghódíthatja. 

    Kapcsolódó cikkek:

    Hamarosan startol a Digitális Erőmű, Ózd legizgalmasabb kulturális projektje (x)
     

     

    Előző cikkPedagógusok és a Samsung SMART School program
    Következő cikkElső lépések a természettudomány tanulás és tanítás áttöréséhez