Kezdőlap Digitális eszközök

4 dolog, amire még jó a Power Point!

Egy prezentációt összeállítani ma már általános iskolásoktól is alapvető elvárás, pedagógusok is használják a legelterjedtebb programokat. De vajon azt ki tudja, hogy képet szerkeszteni, rajzolni, sőt, kiadványt vagy videót készíteni is kiválóan lehet az ingyenesen elérhető programmal? A ProfiPrezentacio.hu oldalon számos ilyen és hasonló ötletet és praktikus tanácsot olvashatunk a PowerPoint használatához. Vendégposztunkban négy remek ötletét mutatjuk be.

Prezentációkat bárhonnan egyszerűen létrehozhatunk,de vajon tudunk -e mindent a programokról?
Prezentációkat bárhonnan egyszerűen létrehozhatunk,de vajon tudunk -e mindent a programokról?
4 dolog, amire még jó a PowerPoint!

Prezentációkat bárhonnan egyszerűen létrehozhatunk,de vajon tudunk -e mindent a programokról?

A PowerPoint bemutató-készítő program használatában rejlő lehetőségeket több szerzőnktől is olvashatták a Modern Iskolában, és ezek a cikkek mindig nagyon népszerűek lettek. Nem csoda, hisz az egyik legegyszerűbben elérhető program, letöltése és megtanulása is egyszerű, ráadásul jól használható a vizuális kultúrában felnőtt diákok figyelmének megragadására, ismeretek átadására, a tanulói tevékenységek színesítésére.  Hogyan juthatnak ehhez a programhoz is a pedagógusok ingyen – itt megtudható.

 

„1. Rajzolj!

A PowerPoint egy egészen sokat tudó rajzoló program, amivel egészen gyorsan tudsz látványos ábrákat készíteni, amit aztán exportálást követően ott és úgy használsz fel, ahogy szeretnél. Beillesztheted Word dokumentumba, feltöltheted a facebookra, vagy bármi mást tehetsz vele, amit egy képpel lehetséges.

A rajzokhoz az alapalakzatokat a Beszúrás lap Alakzatok menüjében találod. Az alakzatoknak tudod módosítani az alakját, a színét, a körvonalát: kreativitásodnak ettől kezdve csak a képzelet szab határt. Készíthetsz így illusztrációkat, folyamatábrákat, magyarázó ábrákat – bármit, amire éppen szükséged van. Például ezek az idővonal-ábrázolások is PowerPointban készültek.

2. Szerkessz képeket!

Ha úgy hozza a sors, a PowerPointot képszerkesztő szoftverként is használhatod.  A Beszúrás paranccsal beillesztve a fényképeket számtalan lehetőséged van. Tudod módosítani a fényerőt, a kontrasztot, tudsz élesíteni és lágyítani, tudsz képeket alakzatra vágni, de akár át is tudod a képeket színezni, vagy eltávolítani a hátterüket. Az így módosított képeket aztán exportálást követően szintén bárhol felhasználhatod. Képkezeléssel kapcsolatos részletes útmutatókat a Kerülj képbe tanfolyamban találsz: katt ide!

 3. Készíts egyszerű kiadványokat!

A PowerPointban az oldalméretet tetszésed szerint választhatod (Tervezés lap/Diaméret). Innentől kezdve pedig könnyen készíthetsz egyszerűbb kiadványokat, például névjegykártyákat, szórólapokat, meghívókat. A kész dokumentumokat pdf-ben is el tudod menteni (2013-as verzióban még nyomdai felhasználásra alkalmas pdf-et is lehetett készíteni, ez a funkció a 2016-os verzióban sajnos megszűnt).

4. Készíts videókat!

PowerPoint prezentációdat egy kattintással videóként is elmentheted, ráadásul több formátum közül is választhatsz (wmv, mp4).  Az így kapott kisfilmet pedig feltöltheted a Facebookra, a YouTube-ra, vagy közvetlenül a saját vagy céges honlapra.”

FORRÁSProfiPrezentacio.hu
Előző cikkProjektmunkákkal kapcsolódnak össze a szakképző iskolák
Következő cikkHiányszakmák – ez érdemes tanítani..Most.