Kezdőlap jó példák

A jó tanár motivál, inspirál és példát mutat

Emelt fővel kijelentem, hogy az évtizedek alatt, magam is sokat tanultam diákjaimtól! Nem csak az informatika terén... "Ezt is olvashatjuk a baon.hu interjújában. A szakképzésben tanító tanárokról nem sokszor hallunk. Most álljon itt egy jó példa: a kecskeméti szakácsnemzedéke számára nem ismeretlen Ács Imre szakmai tanár neve, aki a Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari középiskolában tanít. Inspiráló tanár is lehet..

Szakácsok sokasága „nőtt fel” a keze alatt, sajátította el a sütés-főzés tudnivalóját. Nevéhez fűződik az iskolában 26 éve sikeresen zajló nyári erdélyi gasztronómia-történeti gyűjtőtúra, melynek fő célja a  feledésbe merülő régi magyar ételek megmentése és megismertetése a jövő szakembereivel, a mai diákokkal. Emellett korabeli szakácskönyvgyűjteménye érdekesebb köteteivel is gazdagítja a tanórákat. A 100 éves receptek sikert hoztak már versenyeken, kiállításokon is.

Ács Imre a baon.hu fotóján
Ács Imre a baon.hu fotóján

– Mi volt előbb szakács vagy tanár?
– Szakács. A nyolcvanas évek elején kerültem Kecskemétre. Pápa és Pannonhalma között, a két iskolaváros szellemi vonzáskörzetében Veszprémvarsányban nőttem fel. Veszprémben tanultam szakácsnak. Szeretett szakmámban két étteremben is dolgoztam, később üzletvezető lettem Zánkán. Majd Kecskemétre nősültem, és az egykori Akadémia étterem üzletvezető-helyettese lettem. Ekkor született meg első gyermekem és gyorsan beláttam, nem tölthetek már napi 10-16 órákat, hétvégéket a munkahelyemen. Szigorú tanáraim ellenére, a tanári pálya pedig mindig is vonzott, szerettem volna az üzleti munkám mellett tanítani is.”

Sebestény Hajnalka Ács Imre tanárral készült interjújának  folytatása elérhető a baon.hu oldaláról.

Előző cikkMit tehet a szülő az internetbiztonságért?
Következő cikkTanítás az ikt eszközök korában…