Kezdőlap jó példák

Hogyan lehet szmájlikkal verset írni? Blogszerda!

Egyedülálló módon a moderniskola.hu oldalon szerepel egy helyen szinte az összes, általunk ismert, pedagógusok által írt vagy pedagógiával, oktatással foglalkozó blog. Jelenleg mintegy 36 online naplóból lehet szemezni, és ezek frissítései meg is jelennek automatikusan a honlapunkon. 2016. február 24-én bevezetjük az ún. "Blogszerda" -napot, vagyis ezen a napon egy egy blogból emelünk a hírfolyamba át egy cikket, és ajánljuk azt Önöknek. Ez a különös vers ütős kezdés!

konyvekszml
Kitalálja, melyik verset írta át egy diáklány csupa emotikonnal? Játsszon velünk! Egy nappal az Anyanyelv nemzetközi napja után, két nappal a Facebook által bevezetett emotikonokkal-smiley-kal reagálási lehetőség előtt jelent meg ez a blogbejegyzés Tóth Mónika naplójában. A szerző engedélyével dolgoztuk fel a témát.

Tóth Mónika, tanár, blogger:

  •  „A budapesti BGSZC Keleti Károly Közgazdasági Szakközépiskolában tanítok magyar nyelvet és irodalmat. Mikor nem tanárokkal találkozom, az első kérdések egyike, hogy hogyan lehet bírni ezekkel az ilyen-olyan fiatalokkal, akik nem csinálnak semmit, csak a kütyüiket nyomkodják, elviselhetetlenek, nem okosak. Ilyenkor megpróbálom elmondani, hogy ezek nem túl helytálló általánosítások. De a beszéd nem mindig elég. Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy összegyűjtsek néhány olyan munkát, ami épp az ellenkezőjét bizonyítja. Ami megmutatja, hogy a diákjaink kreatívak, ügyesek, gondolkodnak. Természetesen vannak mellényúlások is, és van amikor az aranyköpéseket lehet gyűjteni, és az is igaz, hogy a két halmaz között van metszet: nagyon ügyesek is tudnak megmosolyogtatót írni, mondani, és a gyengébbek is tudnak nagyot alkotni. Mert mindenkiben van valami tehetség. A munkák természetesen a készítők beleegyezésével kerülnek ki, aki vállalja nevét, annak feltüntetem, de aki nem, az névtelen maradhat. Kicsit kicsúszva a pedagógus-napból, de legyen ez az én ajándékom.”

blogheaderInduljon a blogszerda – induljon a játék:


„Feladat: Írj át bármilyen verset vagy versrészletet csak emotikonok segítségével!

Rapcsó Nóra megoldása:…”
melyik vers lehet ez?

Segítségül annyit, hogy a költő fohásza ez..!

Kitalálták?
KapisgáljáK:
Ok, eláruljuk, ki a szerző:
  csokonai
Csokonai Vitéz Mihály!
Ha még mindig nem ugrik be, jöhetnek a szöveg:

A reményhez
részlet

„Főldiekkel játszó

Égi tűnemény,


Istenségnek látszó


Csalfa, vak Remény!


Kit teremt magának


A boldogtalan,


S mint védangyalának,


Bókol úntalan.


Síma száddal mit kecsegtetsz?


Mért nevetsz felém?


Kétes kedvet mért csepegtetsz


Még most is belém?


Csak maradj magadnak!


Biztatóm valál;


Hittem szép szavadnak:


Mégis megcsalál.”

 

És a kitartók jutalma mindez egymás mellett!

ketversKövesse a blogot Ön is itt vagy a moderniskola-hu oldalon a bal oldali szövegdobozban megtalálja a frissítések között?

Fotók a blogról. Forrás.

A bloggerről:

tothmonikaTóth Mónika, magyar nyelv és irodalom szakos tanár. Egy budapesti szakközépiskolában tanít, és nagyon szereti annak minden nehézségével és örömével együtt. smile emoticon
Fogalmam sincs, mi kellene ide. „Alternatívaként: szereti kipróbálni az újításokat, kísérletezik a játékosított értékelési keretrendszer használatával és fejlesztésével, az IKT-eszközök használtatásával – a hagyományos órák mellett.”

Előző cikkKérdések és válaszok a Digitális Témahétről
Következő cikkPályaválasztási nyílt nap a cirkuszban