Kezdőlap Digitális eszközök

Technológiai játszóház pedagógusoknak- a Digitális Oktatási Napokon is!

Egyedülálló újítással fordul a pedagógusok felé és ún. technológiai játszóházat hozott létre idén év elején az ELTE Informatikai Karán működő T@T Labor. A budai helyszínen táblagépek, laptopok, okos eszközök, robotok és számtalan más készülék várja az érdeklődőket, pl. pedagógusokat, osztályokat, szülőket, hogy interaktív módon tanulják meg használni azokat. 2017 januárjától ismét lesznek nyitott események, amikre pedagógusok is jelentkezhetnek. Ha meg szeretné ismerni a Tanulás segítő technológiai eszközök módszertanát, a mögötte álló szaktudást, akkor jöjjön el a Digitális Oktatási Napok című ingyenes rendezvényünkre, 2016. december 7-8-án. Részletek a cikkben!

ablakbanlegozo
A gyerekek megtalálták a legjobb helyeket az elmélyült munkára

A technológiai játszóházzal tehát a Digitális Oktatási Napok első napján, 2016. december 7-én lehet megismerkedni, ahol  Dr. Abonyi-Tóth Andor T@T  adjunktus, az ELTE IK munkatársa tart előadást a Digitális Pedagógiai Módszerek  szekcióban.

digitpedmodszerekttkucko A részletes program ITT olvasható, az ingyenes regsztráció ITT érhető el. A regisztrációval a három programelemből álló kétnapos eseményre lehet egy rövid űrlap kitöltésével jelentkezni, nulla forintért!

Az alábbiakban a 2016. februrájában megjelent cikket idézzük újra fel,   hisz 2017. januárjától újra lesznek programok pedagógusoknak a T@T kuckóban.

Egyedülálló eseményre szóló meghívó érkezett még a moderniskola.hu szerkesztőségébe, egy technológiai játszóház megnyitójára invitáltak. Lapunkban már sokszor szerepelt pedagógusoknak szóló újításaival, képzésével  dr. Turcsányi-Szabó Márta, a Samsung SMART School programjának pedagógiai vezetője, az ELTE Informatikai Karának docense, aki a meghívót is küldte, és a meghökkentő témára felhívta a figyelmünket.

telekucko

Mindenki azzal foglalkozott, amihez kedve volt

A tanárképzés és továbbképzés is megoldható a Kuckóban, ahol egy különleges tanulási –tanítási tér jött létre.

laptopokfiatalok
Lego és Arduino robotokat mozgattak programozással laptop/tablet segítségével

 

A megnyitó programja magáért beszél:

Mesekészítés – ScratchJr foglalkozás alsósoknak A résztvevő kisiskolások a ScratchJr segítségével tabletek használatával megismerkedhetnek az interaktív mesekészítés lehetőségeivel.

11:30 – 12:30 Az ugráló macska – Scratch és Kinect lehetőségek A résztvevő 5-8. osztályosok a Scratch plusz lehetőségeit ismerhetik meg, egy kinect-tel irányítható alapjáték létrehozásával.

13:00 – 14:00 Robotverseny – Robotokkal a végtelenbe és tovább Melyik robot a jobb? Milyen feladat végrehajtásában? A résztvevő középiskolások többféle robot irányításával oldhatnak meg különböző feladatokat.

14:30 – 16:00 Laborvezetés – Beszélgetés és labor bemutatása

 

De mi is ez a kuckó és mi a feladata? dr.Turcsányi –Szabó Márta foglaja össze ezt a moderniskola.hu nak:

 

A T@T Kuckót a T@T Labor (http://tet.inf.elte.hu/) hozta létre a közoktatás, a tanárképzés és az oktatási technológiafejlesztés további közelítése érdekében. A T@T Kuckó tulajdonképpen egy technológiai játszóházként funkcionál kicsik és nagyok, felhasználók, tanárok, illetve fejlesztők számára egyaránt. Olyan környezetet alakítunk ki, amely költséghatékonyan tudja biztosítani a flexibilis közösségi foglalkozások színterét, legyen az formális iskolai vagy egyetemi óra, nem-formális szakkör vagy műhelyfoglalkozás, illetve informális gyermek vagy családi élményszerző aktivitás. Ugyanakkor a Kuckó helyet ad a legmodernebb technológiák megismerésének és felhasználásának a tanulási folyamatban. Ezek segítségével hallgatóink alkalmazásokat, egyéb eszközöket, módszertant, tananyagokat és foglalkozásokat dolgoznak ki, melyeket a helyszínen, illetve az internetes felületeken keresztül is lehet terjeszteni, mentorált módon elsajátítani.

 

eloadasfiatalokszinesh

Nem szokványos tanterem – itt minden mozgatható és átalakítható a célnak megfelel

Üzemeltetés 1.0.

A Kuckót  az Informatikai Karon a T@T Labor üzemelteti, helyet adva az ELTE többi tanárképző karának is foglalkozások tartása céljából. Az üzemeltetés módja most van kialakulóban, amely fontos része az érdeklődő hallgatókkal való együttműködés az állandó felügyelet megoldása érdekében és a hallgatók gyakorlati felkészítése a technológiaigazdag, hatékony pedagógiai módszertan elsajátítása.

Jöhetnek az osztályok lassan..

tabletesbabzsakos
ScratchJr mesekészítés – anyuka is részt vehetett

 

Napközben tanárképzést és tanulási környezetek fejlesztését megcélzó egyetemi órák vannaka kuckóban, amelyekhez időnként meghívunk egy-egy iskolai osztályt tanárral együtt, foglalkozásokat tartva a diákok számára a felállított technológia és módszertan segítségével a hallgatók közreműködésén keresztül. Délutánonként a hallgatókkal együtt szakköri foglalkozásokat alakítunk ki az azokra jelentkező általános és középiskolás diákok számára, hétvégeken pedig családi foglalkozásokat kezdeményezünk az érdeklődőknek.

meg_a_csillaron_is
Mesekészítésnél, még a csilláron is lógtak

 

A T@T labor célja az IKT gazdag hatékony pedagógiai módszerek és az ahhoz szükséges flexibilis környezet modelljének kialakítása és elterjesztése. Ennek érdekében hozta létre a Kuckót és fejleszt további internetes tananyagokat tanárok és diákok számára egyaránt, valamint üzemeltet tanulói és tanári közösségeket a valós tér virtuális kiterjesztése érdekében.

Ha Ön pedagógus és nyitott a T@T kuckó iránt, keresse fel a Kuckó honlapját, és érdeklődjön!

A T@T Kuckó munkatársai, oktatói is segítik a Digitális Témahét eseményeit és a pedagógusok felkészítését, emiatt is lehet hozzájuk fordulni, részletesebb tájékoztató hamarosan!

Ha ÖN szülő, és szívesen ellátogatna, családtagjaival a T@T kuckóba, kövesse a FaceBook oldalát!

A cikket írta és a fotókat készítette: Turcsányi-Szabó Márta, a Samsung SMART School programjának pedagógiai vezetője, az ELTE Informatikai Karának docense

 

egyuttmukodes
Van amikor a nagyobbak igényelnek segítséget

 

 

 

Előző cikkŐk Rátz Tanár Úr mai utódai – A kiemelkedő tanáregyéniségeket díjazták
Következő cikkPrima Primissima díjat nyert a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola