Kezdőlap osztályfőnök

A Logopédia Napja Európában -programok Budapesten március 7-én

Évről évre nő a logopédiai ellátásra szorulók száma, nálunk a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálatnál idén elérte a 15 000-t. Ebben az évben a rendezvény központi témája a gyermeki beszédben megjelenő diszpraxia, ami a nemzetközi adatok szerint a gyermekek 0,2 %-ánál fordul elő. Ez a beszédzavarban érintett gyerekek 4,3 %-a.

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat az idei évben is nyitott nap keretében ünnepli a Logopédia Európai Napja című eseményt Budapest minden kerületében.

A Logopédia Napja Európában 

a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat tagintézményeiben, 

Budapest minden kerületében 2016. március 7-én.

Évről évre nő a logopédiai ellátásra szorulók száma, nálunk a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálatnál idén elérte a 15 000-t.

logopedie-kind-juf01Ebben az évben a rendezvény központi témája a gyermeki beszédben megjelenő diszpraxia, ami a nemzetközi adatok szerint a gyermekek 0,2 %-ánál fordul elő. Ez a beszédzavarban érintett gyerekek 4,3 %-a.  

A diszpraxia idegrendszeri eredetű zavar, amely a mozgáskoordináció fejlődését érinti. Sérül az artikuláció pontossága, a beszédmozgások következetes végrehajtása. Általánosságban a gyermekek beszéde egyhangú, dallamtalan, hangsúlynélküli. Van, aki képtelen egy szót azonos módon kiejteni, és van, akinek az egyes beszédhangok túl bonyolultak. A nehezen érthető beszéd befolyásolja az érintett gyermek társas kapcsolatait, kommunikációját, iskolai előmenetelét.

xy

Mint a legtöbb esetben, a minél korábban kezdődő terápia itt is kulcsfontosságú. 

Mivel a babák környezetükkel való kommunikációjának első formája a mozgás, melyre a későbbiekben a többi kommunikációs forma is épül, a mozgásfejlődés elmaradása a beszédfejlődés lelassulásához vezethet.  

Az iskolába lépés előtt álló, nyelvi elmaradással küzdő gyermek 52 %-ánál a mozgás területén is tapasztalható alulműködés, de még a későbbiekben megjelenő olvasási zavar is kapcsolatban áll a mozgás- és nyelvi fejlődéssel.  

Ezért érdemes odafigyelni a minél korábbi megsegítésre, fejlesztésre, mert kutatási eredmények támasztják alá, hogy 4-5 éves gyermekek mozgásügyessége annyit fejlődik ebben az időszakban, mint az azt követő 9 évben összesen.  

 Nyílt nap: március 7-11-ig!

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat az idei évben is nyitott nap keretében ünnepli az eseményt Budapest minden kerületében. A diszpraxia mellett más-, sokakat érintő beszéd- és nyelvi zavarokhoz kapcsolódó játékos foglalkozásokkal, szemléletes előadásokkal, tanácsadással, nyílt órákkal várjuk az érdeklődőket.

A részletes program, az alábbi oldalon tekinthető meg.

Fotó: Pexels.com

Előző cikkHat lépés a fittségért – A Magyar Diáksport Szövetség ismeretterjesztő videója
Következő cikkLegyél Te is Informatikus! – Informatikai Oktatási Konferencia – márc. 19.