Kezdőlap vezetés

Hogyan állítsuk meg a kiégést?

Hogyan lehet megbirkózni az állandó időhiánnyal, mit tegyen a tanár, hogy minőségi időt tudjon tölteni szeretteivel, miközben megfelel az munkahelyi kihívásoknak is? Mik a kiégés jelei és hogyan lehet segíteni az érintetteknek? Pozsgai Anita, főiskolai tanár és business coach, a Hurry sickness help - Állítsátok meg a kiégést c. blog szerzője válaszol Horváth Hajnalka, nyelvtanár kérdéseire.

kiegesellenTévhit, hogy a kiégés a korral jár, elkerülhetetlen, vannak megoldások a kivédésére, és ezek megismerhetők, tudatosíthatók. Fontos az önmagunkra figyelés, a feltöltődés, amiről korábbi cikkünkben is írtunk. Horváth Hajnalka (H.H.) angol nyelvtanár is tapasztalja a pedagógusok körében a kiégés jelenségét, és segítséget kért Pozsgai Anita, business coach-tól. (Továbbiakban P.A.) Ön tudja, mit takar ez a foglalkozás? A cikkből kiderülhet, kérdéseiket várjuk kommentben vagy az info kukac moderniskola.hu címen. Minden kérdést bizalmasan kezelünk.

H.H.:- Hogyan lehet megbirkózni azzal hogy sose érzi befejezettnek a munkát a tanár, mindig vannak elmaradt javítanivalók, adminisztráció és a 24 óra sem elég ahhoz hogy teljesen felkészültnek érezze magát?

P.A. :- El kell tudni fogadni azt, hogy az emberi élet alapvetően befejezetlen. Mindig lesznek olyan feladatok, amiket nem tudunk befejezni. Ezt a gondolkodásmódbeli, hozzáállásbeli változást tartom a legfontosabbnak. Ezután érdemes foglalkozni a gyakorlatias kérdésekkel, például azzal, hogy hogyan lehetne a fontosságot, időbeliséget figyelembe véve fontossági sorrendbe állítani a feladatokat, vagy segítséget kérni azok elvégzéséhez.

H.H.:-Mit tegyen a tanár ha az iskola intenzív pszichikai igénybevétele után este még a házastársával, gyermekeivel is minőségi időt tudjon tölteni?
P.A. :- Ez nagyfokú tudatosságot igényel, annak a felismerését, hogy mi az igazán fontos egy adott helyzetben, ezentúl pedig arra is képesnek kell lenni, hogy aktívan tenni is tudjon ezért az illető. Ami pedig egyáltalán nem egyszerű. Nagyon fontos az önmagunkra fordított idő is, amikor a saját belső energiáinkat erősítjük meg. Ugyanis nem tudunk adni abból, ami nincs. Ha belül ki vagyunk fáradva és égve, akkor először a saját belső forrásainkat kell feltölteni ahhoz, hogy a környezetünknek is adni tudjunk.

H.H.:-Hogyan alakul ki a kiégés?
P.A. :- A kiégés kialakulásában az egyéni tulajdonságok és a körülmények (munkahelyi, otthoni stb.) alakulása egyaránt szerepet játszik, ezek egymásra hatásaként alakulhat ki egy negatív spirál az ember életében, ami a kiégéshez vezethet. Talán úgy lehetne leírni legjobban ezt az állapotot mint egy tartós kimerültséget, túlhajszoltságot, amit az illető már nem vagy csak nagyon nehezen képes egyedül megszüntetni. Bármilyen meglepő, mégis sokan úgy gondolják, hogy urai a helyzetnek és nem kérnek segítséget csak akkor, amikor a fizikai és pszichoszomatikus tüneteik már elviselhetetlenek.

H.H.:-Mi az a pont ahol fel kell ismerni, hogy többet kell foglalkozni magunkkal, melyek a kiégés első jelei?

P.A. :-Amikor belesodródunk a túlpörgésbe és a munkahelyi feladatok mindennel szemben elsőbbséget képviselnek, az már intő jel. A kezdeti szakaszban olyan jelek jelezhetik a kiégést, mint például a fáradtság, kimerültség és érzelmi labilitás. Általában hajlamosabbak azok az emberek a kiégésre, akikben erős a bizonyítási vágy mások vagy önmaguk felé. Könnyebben, akár észrevétlenül is belehajszolhatják önmagukat ebbe a helyzetbe. Sokszor éppen a leglelkiismeretesebbként jellemzett embereket fenyegeti ez a probléma. Ebben a kezdeti szakaszban a legfontosabbnak az önismeretet tartom, hogy tisztában legyünk azzal, melyek a személyes korlátaink és ezt el is tudjuk fogadni. Ne várjunk magunktól többet, mint amire képesek vagyunk. Az optimális feladatkezelésnél én fontosabbnak tartom a belső inspiratív forrásoknak a megerősítését, a tudatosítást és a lelassulást. Ha ugyanis tudatosak vagyunk egy ilyen helyzetben, kisebb az esélye annak, hogy a körülmények elsodornak.

H.H.:- Hogyan segíthet a coaching és szupervízió a kiégés elkerülésében?

P.A. :-Segíthetnek a tudatosításban, a belső erőforrások megerősítésében, abban, hogy más szemszögből nézzünk rá egy helyzetre. Segítségükkel meg tudjuk erősíteni, hogy számunkra mik jelentik az értékeket és el tudjuk dönteni, hogy mi a fontos. Képessé válunk arra, hogy másképp lássuk magunkat az adott helyzetben és így a megoldáshoz is közelebb kerülhetünk. A coaching folyamatban nagyobb hangsúly van a gyakorlatias megközelítésen, míg a szupervízió inkább a belső megértésre teszi a hangsúlyt.

Fotó: pexels.com

Pozsgai Anita bemutatkozása:

pozsgaianitaKözgazdász, multinacionális cégeknél szerzett tapasztalatokat, jelenleg főiskolai tanárként és business coachként dolgozik, a Hurry sickness help – Állítsátok meg a kiégést c. blog szerzője. A szerző saját fotója.

Az interjút készítő szerző bemutatkozása:
Horváth Hajnalka, angoltanár, a budapesti Bornemisza Péter Gimnázium munkatársa, a Tense Map nevű angol nyelvi igeidők tanulását-tanítását segítő társasjáték kifejlesztője.
 Kérdés, visszajelzés esetén írjanak az info@moderniskola.hu címre.
Előző cikkA pályaválasztás a születéssel kezdődik – fontos három lépés
Következő cikkNyomot hagyó úton – aki az úton jár: celebtanárunk a héten: Aknai Dóra Orsolya