Kezdőlap osztályfőnök

Dr. Koncz István: Sikeres Trénerek Nagy Kézikönyve – Recenzió

A 21. században mind egyéni, mind társas boldogulásunk során egyre fontosabbá vált az önismeret, a kommunikáció és a konfliktuskezelés. Ezeket a készségeinket akár önmagunk tudatosan is fejleszthetjük, vagy akár tréner, pszichológus, pedagógus is segíthet bennünket. Az ő számukra készült a Sikeres Trénerek Nagy Kézikönyve, amely szilárd elméleti alapokon remek gyakorlatokat kínál a személyiségfejlesztés különböző módszereihez. Bene Viktória recenziója.

borító_recenzió

 

A szerző, dr. Koncz István több mint 40 éve meghatározó alakja a tréneri szakmának és a pszichológiának. 1988-ban alapította társaival az Ego Training és a Fitt Image tréningiskolákat, melyek mind a mai napig elismertek. A rendszer tematikáit a szerző által vezetett csoport magyar személyiségvizsgálatokra építve dolgozta ki, melyet olyan neves pszichológusok lektoráltak, mint Buda Béla és Ranschburg Jenő.

A tréningkönyv elsősorban trénereknek és leendő trénernek készült, viszont haszonnal forgathatják pszichológusok, szociális szakemberek is.

Ugyanakkor érdekes olvasmány lehet általános és középiskolában tanító pedagógusok számára is, ugyanis minden pedagógust tekinthetünk egyben trénernek is.

A könyv figyelemfelkeltő, hiszen már a borítóra tekintve kiderül számunkra, hogy egy jó trénernek kíváncsisággal,  leleményességgel és jó koncentrációs képességekkel kell rendelkeznie, aminek kulcsa a SIKERES AGY, azaz a kiemelkedő intellektus.

A kötetben az öt fejezet során megismerhetjük a tréningek jellemzőit, valamint azt, hogy milyen képességekkel, jellemzőkkel kell rendelkeznie egy tréninget vezető szakembernek, ugyanakkor a szerző azt is leszögezi, hogy nem mindenki alkalmas trénernek, így arra is kitér, hogy milyen személyiségjegyű személyek esetében nem ajánlatos ezt a hivatást választani. Akik csak most kóstolnak bele a csoportozás világába, azok bevezetést nyernek a különféle csoportalakulási, csoportdinamikai folyamatokba és a csoportvezetés titkaiba. Ezenkívül megismerhetik, hogy egy tréningmódszer milyen fejlesztési lehetőségeket rejt magában. Koncz István témaspecifikusan egyes fejezetekben összefoglalja, hogy miket kell tudnunk az önismereti, kommunikációs, stressz- és konfliktuskezelési készségek fejlesztéséről, különféle megoldási stratégiákról.

A nagy kézikönyv erőssége többek között abban rejlik, hogy a jól megalapozott elméleti alapok mellett a gyakorlatra is hangsúlyt fektet, ugyanis az egyes fejezetek elméleti áttekintése mellett bőségesen találhatunk jó gyakorlatokat. A csoportfoglalkozást vezetők nagy segítségére lehet a könyvhöz tartozó CD melléklet is, amelyben a saját fejlesztésű teszteket, feladatokat találhatunk. Emellett pozitívum, hogy a szerző nem zárkózott el más nemzetközi, hazai fejlesztésű tréningfeladatoktól sem, melyekből jócskán csemegézhetünk, ha kezünkbe vesszük a könyvet és a hozzátartozó CD mellékletet.

A szemlézett könyv:

Dr. Koncz István: Sikeres Trénerek Nagy Kézikönyve

Budapest: Fitt Image Vezetőkiválasztó, Tanácsadó és Oktatási BT.

ISBN 978-963-12-3898-3

Oldalszám: 411 oldal + CD melléklet

A cikk szerzője:

Bene Viktória kép honlapra-1

Bene Viktória a Debreceni Egyetem másodéves szociálpolitika mesterszakos hallgatója. A Hatvani István Szakkollégium Filozófia- és Humántudományok Szakcsoport vezetője, a DETEP tagja, a SZÖSZ Mindenkiért Egyesület kommunikációs ügyvivője. Kutatási témájaként médiahatás-vizsgálatokat végez középiskolás fiatalok körében. Eddig hat tudományos publikációja jelent meg, és számos konferencián számolt be eredményeiről. 2015-ben III. helyezést ért el az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Kommunikáció- és Médiatudomány szekciójában. Az elméleti munka mellett kiemelt figyelmet fordít a gyakorlati tapasztalatok megszerzésére, a terepmunkán való aktív részvételre, amiért 2014-ben megkapta az Életfa Önkéntes Centrum „Év Önkéntese 2014” díjat. Ezek mellett szívesen tart tréningeket különböző korosztályú érdeklődőknek önismeret, személyiségfejlesztés, kommunikáció, konfliktuskezelés, pályaorientáció, internetbiztonság és emberi jogok témákban.

 

Előző cikkMire lehet jó az iskolában a 3D nyomtató?
Következő cikkÉrzelmi intelligencia a családban, szülő-gyerek kapcsolatban