Kezdőlap Digitális eszközök

Innovatív Pedagógus Konferencia Hatvanban – letölthető anyagokkal, a szervezőtől

„Barangolás a digitális világ útvesztőiben” – ez volt az alcíme annak a hatvani konferenciának, mely 2016.március 19-én rendeztek meg Hatvanban, a Nagy Endre Rendezvényteremben. A nap folyamán a jelenlévők hallhattak előadást a 21.századi oktatásról, a tanárszerep változásáról, megismerhették a Microsoft oktatási fejlesztéseit, és láthattak jó gyakorlatokat a Microsoft Innovatív Pedagógus Szakértőktől. Mindezen előadások és a konferenciával, előadókkal és a bemutatott anyagokkal kapcsolatos információs konferenciakötet elérhető  a cikk végén, a szervező honlapjáról, ingyenesen.

msk2A szervezőt, Rizsákné Bíró Juditot kértük, mutatkozzon be és mesélje el, miért és hogyan szervezte ezt a konferenciát?

rizsaknebirojuditA Hatvani Szent István Általános Iskola tanítója vagyok. Jelenleg 3.osztályos gyermekeim vannak.

Elsősorban „útkeresőnek” tartom magam, aki igyekszik mindenféle technológiai újítást kipróbálni az oktatás területén. Legújabb szenvedélyem a tablettel támogatott tanulás felfedezése, melynek „jó gyakorlatát” a MIE szakértői csoport segítségével, valamint saját tapasztalataim alapján próbálom kidolgozni iskolánkban. Célom, hogy a kevesebb IKT-s tapasztalattal rendelkező, de érdeklődő kollégák is be tudják építeni a mindennapi tanítási folyamatba a digitális eszközök használatát,- ezért szerveztem meg az Innovatív Pedagógus Konferenciát is.

Ebben a tanévben egy sikeres egyéni pályázatnak köszönhetően bekerülhettem a Microsoft Innovatív Pedagógus (MIE) Szakértői csoportba, melyben közel 50 magyarországi pedagógus kapott helyet. Fontosnak tartom, hogy másokat is „megfertőzzek” az IKT eszközök használatának szeretetével, ahogyan azt velem is tették, többek között azok a fantasztikus kollégák, akikkel most ebben a csoportban együtt dolgozhatok.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy március 8. és 10. között 5 magyar kollégám mellett én is részt vehettem a Microsoft legnagyobb oktatási rendezvényén, az évente más-más országban megrendezésre kerülő Microsoft Educator Exchange konferencián. Washington és Lisszabon után idén Budapestadott otthont az eseménynek, ahová több mint 100 országból közel 300 pedagógus érkezett, hogy megmutassa, hogyan használja a modern, digitális technikát az oktatásban.

A hatvani konferencia szervezése

Elsődleges célkitűzésem az volt, hogy a Hatvanban és környékén élő kollégáknak megmutassuk azokat a programokat, alkalmazásokat, amelyeket korábban egy-egy konferenciáról, továbbképzésről, nyári iskolából hazatérve én is lelkesen próbáltam ki, és amely 10-15 percben bemutatva felkelti a kollégák érdeklődését, és arra ösztönzi őket, hogy ők is alkalmazzák a saját osztályukban.

Ezzel az elgondolással írtam ki a MIE Experteknek a felhívást a csoportunkban, hogy adott témákra előadókat keresek, és várom a további javaslatokat a témákat illetően. A lelkesedésük mindent felülmúlt, hiszen alig 1-2 óra leforgása alatt majdnem minden témához megvolt az előadó. Sőt, olyan további témákat is ajánlottak, amiket szívesen építettem be a forgatókönyvbe. Ez a lelkesedés azért is csodálatos, mert ezt a munkát mindenki szívvel-lélekkel, a saját szabadidejében, mindenféle anyagi juttatás nélkül vállalta,- ahogyan természetesen én is a szervezést.

Fontosnak tartottam, hogy az általános iskolai tanítótól kezdve a felső tagozatos és gimnáziumi tanáron át a gyógypedagógiai területen, vagy éppen szakiskolában tanítók is megtalálják a számukra hasznos „jó gyakorlatokat” a nap folyamán.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a pedagógusok körében egy erős szakmai igény mutatkozik az ilyen jellegű továbbképzésekre, konferenciákra, hiszen a regisztrációs keret alig néhány nap alatt betelt, így a tervezett 250 főről emelni kellett a létszámot. Nagy örömömre, az ország különböző pontjairól, összesen 352 fő érkezett Hatvanba,- Szegedről, Veszprémből, Debrecenből, Budapestről, Keszthelyről és még sorolhatnám.

Rengeteg visszajelzést kaptam a konferencia után, melyek mind megerősítettek abban, hogy szükség van az ilyen jellegű tapasztalatcserékre.Nagy örömömre szolgál, hogy az eredeti terveim szerint a hatvani konferenciának minden bizonnyal lesz folytatása, hiszen már van érdeklődő a következő esemény megszervezésére egy másik városban.

Köszönetnyilvánítás:

Köszönöm a Microsoft Magyarországnak, hogy a rendezvény fő támogatójaként lehetővé tették számomra, hogy az elképzeléseimből valóság legyen, és Hatvan egy ilyen színvonalas pedagógus konferenciának adhatott otthont. Szeretnék külön is köszönetet mondani Orosz Sárának, aki az innovatív pedagógusok koordinátora, és aki az első perctől segítette munkámat.

Köszönetet mondok Hatvan Város Önkormányzatának, Horváth Richárd polgármester úrnak, valamint Lestyán Balázs alpolgármester úrnak, hogy támogatták a rendezvény megvalósulását. Nélkülük nem jöhetett volna létre a program.

Szeretném megköszönni a Hatvani Szent István Általános Iskola igazgatójának, Kovács János úrnak, hogy támogatta elképzelésemet, valamint azoknak a kollégáknak, akik a konferencia napján segítették munkámat.

Nem utolsó sorban köszönet illeti azokat a kollégákat is, akiket a nap folyamán előadóként a színpadon láthattunk.

Rizsákné Bíró Judit (szervező)

Tehát a beszédek, előadások és a konferenciakötet itt elérhető:

http://birojudit.gportal.hu/

 

 

Előző cikkDigitális Oktatási Stratégia
Következő cikkInnovációkat fejlesztő fiatalokat segít a Microsoft