Kezdőlap Digitális eszközök

A jövő munkahelyével ismerkedtek a Microsoft-nál a fiatalok

Rugalmasságra vágynak a fiatal munkavállalók - ezzel a címmel is össze lehetne foglalni a kutatások és tapasztalatok eredményeit, a munkaerőpiacot figyelő szakemberek szerint. De mi történik, amikor az ún. Y-generáció belép a munkahelyekre, kik ők? Milyen felkészültséget szereztek a korábbi tanulmányaik során? Mik az elvárásaik és mit nyújt nekik egy korszerű munkahely?

A résztvevők balról jobbra: Dr. Bokor Attila, Nemes Orsolya, Demény Soma, Friedl Zsuzsanna. Titulusuk ld. a cikkben.
A résztvevők balról jobbra: Dr. Bokor Attila, Nemes Orsolya, Demény Soma, Friedl Zsuzsanna. Titulusuk ld. a cikkben.

Rugalmasságra vágynak a fiatal munkavállalók – ezzel a címmel is össze lehetne foglalni a kutatások és tapasztalatok eredményeit, a munkaerőpiacot figyelő szakemberek szerint. De mi történik, amikor az ún.  Y-generáció belép a munkahelyekre, kik ők? Milyen felkészültséget szereztek a korábbi tanulmányaik során? Mik az elvárásaik és mit nyújt nekik egy korszerű munkahely? 

Az Y- generáció tagjai komoly elvárásokkal lépnek ki a munkaerőpiacra, amelyhez a munkaadóknak is alkalmazkodniuk kell – derült ki a „Meet Microsoft: A jövő munkahelye”című nyílt napot követő kerekasztal- beszélgetésen 2016. április 28-án. A Microsoft komoly hangsúlyt helyez a fiatal munkavállalók alkalmazására, de a vállalat szerint jelentős munkaerő-piaci potenciált jelent a női pályaorientáció erősítése is.

Az Y-generáció tagjai* – az 1980 után születettek –magas elvárással lépnek ki a munkaerő-piacra, és a munkahelyeiken ugyanazokat a technikai feltételeket várják el, amelyekhez otthon és a tanulmányaik során hozzászoktak – hangzott el azon a kerekasztal beszélgetésen, amelyet a „Meet Microsoft: A jövő munkahelye” nevű nyílt napon rendeztek Budapesten. (*Y-generáció: A generációk elnevezése, a hozzájuk köthető megfigyelések és sztereotípiák sok tanulmány témáját képezik. Jelen cikk olvasójának ezt a bejegyzést ajánljuk. Részlet:

„Jellemzőik, hogy mivel a számítógépekkel együtt nőttek fel, szinte mind a „technológia őrültjei”. A modern technikák és a számítógép nélkül el sem tudják az életüket képzelni. Ezzel együtt azonban igen gyakorlatiasak és már kisiskolás korukban tudnak számítógépezni és mobiltelefont használni.

Nevelésükre nagyban hatott, hogy szüleik a házon belül biztosították a szellemi és testi fejlődéshez szükséges körülményeket. Megkapták a legmodernebb játékokat, kisgyermekként megismerkedtek a tudomány és a technika legújabb vívmányaival, magabiztosan kezelik azokat sőt mindennapi szükségletnek érzik. Szüleik önállóságra és szabad véleménynyilvánításra nevelték őket, ezért munkahelyeiken nagy önbizalommal és szabadon élik az életüket és mondják el a véleményüket, oldják meg a feladatokat.” Forrás:Wikipédia, a szabad enciklopédia – a szerk. Kapcsolódó cikk a moderniskola.hu oldalon: Mit tanulhatunk a fiataloktól? Gyorsuljunk be!)

Forrás: Ajit Jonhson – “This generation” – ábrázolásai
Forrás: Ajit Jonhson – “This generation” – ábrázolásai

Sokat segít az irodai szoftverek rutinos ismerete

Egy friss kutatás alapján az Y- generáció tagjainak nagy többsége – Nyugat-Európában 78, Közép és Kelet-Európában 92 százaléka – véli úgy, hogy IKT – tudása megkönnyíti számára az álláskeresését, és ugyanilyen arányban részesítik előnyben azokat a vállalatokat, amelyek a legújabb technológiai eszközöket biztosítják a munkavégzéshez. A rutinos Office felhasználók, így a most és a jövőben végző egyetemisták számára – akik Magyarországon a Tisztaszoftver Program keretében jutottak ingyenes Office 365 ProPlus programcsomaghoz – például már ismert lesz a csoportos dokumentumszerkesztés, a kollaboráció és a fájlokat pedig csak a felhőbe mutató hivatkozásként osztják meg a munkatársaikkal.

Kapcsolódó cikkek: ingyenes Microsoft Office program a köznevelésben résztvevőknek, hogyan igényelhető?

office

Ingyenes Microsoft Office csomag diákoknak

Ingyenes Microsoft Office csomag a pedagógusoknak

Pedagógusoknak ingyenes a Microsoft Office 365 programcsomag

A kiválasztási folyamat: élményszerűen is lehet?

A nyílt napon a Microsoft egy különleges kalandtúrával várta az érdeklődőket: többek között részt vehettek karrier-tanácsadáson, kipróbálhatták magukat egy csoportmunkára épülő, egyedi szabaduló-szobában, megismerkedhettek a Microsofttal, és a nap végén részt vehettek a kerekasztal beszélgetésen. „A munkaadókat kihívás elé állítja a tehetségek megtalálása. A mai Microsoft nyílt nap remek példa arra, hogy milyen lehet a kiválasztás jövője: élményt nyújtó alkalom, ahol a szervezetet is meg lehet ismerni, és a munkaadó is megismerheti a résztvevőket” – hangsúlyozta Friedl Zsuzsanna, a Microsoft Magyarország HR vezetője.

A Microsoft – tette hozzá – azért lehet a világ legnagyobb infokommunikációs cége, mert tudatosan épít a fiatalokra és a nőkre, és mert minden technológiai újítást a munka és a magánélet rugalmas kialakításának szolgálatába állít.

Női pályaorientáció: a cég érdeke is, hogy erősítse!

„A női pályaorientáció erősítése pedig jelentős munkaerő-piaci potenciált jelent: egy cég, amely versenyképes akar lenni, ma egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy a szürkeállomány nagyjából feléről lemondjon” – hangzott el a kerekasztal beszélgetésen, amelyen részt vett dr. Bokor Attila, partner, szervezetfejlesztési tanácsadó (OD Partner Kft.), Demény Soma, HR vezető(GE Global Operations) és Nemes Orsolya, y generáció szakértő, előadó és tréner is.

„A felhővel örökre megváltozott a munkaidő és a munkahely fogalma: ma a munka akkor és ott van, amikor és ahol a felhasználó akarja. A Microsoft-felhő pedig a legkézenfekvőbb cégvezetői eszköz arra, hogy egy vállalkozást ne csupán hatékonyabbá, de szerethetőbbé is tegyünk rövid idő alatt” – emelte ki Friedl Zsuzsanna.

diakok
Fotó: Microsoft

A nyílt napon közel 60 tehetséges egyetemista fiatal vehetett részt.

„Nagyon érdekes volt a program, és örülök, hogy kipróbálhattuk magunkat a szabaduló szobában, és a Microsoft kollégáival és a karrierlehetőségekkel is megismerkedhettünk. Szívesen ajánlanám a programot bárkinek” – mondta Mező Ákos, az Óbudai Egyetem mérnök-informatikus szakos hallgatója, a programok egyik résztvevője.

 

Kapcsolódó cikk: http://moderniskola.hu/2015/04/mit-tanuljunk-a-fiataloktol-gyorsuljunk-be/

“Mit tanuljunk a fiataloktól? – Gyorsuljunk be!”

“Mit tanuljunk a fiataloktól? – Gyorsuljunk be!”

“Mit tanuljunk a fiataloktól? – Gyorsuljunk be!”

Előző cikkA Digitális Témahét nyertesei- gratulálunk!
Következő cikkHa egy tanár feltalál…- avagy a dobozba zárt (?) siker