Kezdőlap osztályfőnök

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tájékoztatója a tankönyvrendelésről

Idén is április 1-jén kezdődött és április 30-áig tart a tankönyvrendelés. Ezen időszakban rendelhetik meg az iskolák a KELLO rendszerén keresztül a következő tanév tankönyveit. Az OFI tankönyvkatalógussal, elektronikusan elérhető tankönyvekkel és tájékoztató napok megtartásával segíti a pedagógusokat a választásban.

Az OFI tankönyv-kínálata több szempontból is megújult:

Újgenerációs tankönyvek: Három évfolyamon befejeződött a kísérleti szakasz. A tankönyveket és a segédleteket a kipróbáló pedagógusok visszajelzései alapján az OFI átdolgozta és benyújtotta az Oktatási Hivatalba tankönyvvé nyilvánítási folyamatra. Legtöbbjük a rendelési időszak kezdetéig már megkapta a tankönyvvé nyilvánítási engedélyt, néhányuk eljárása még folyamatban van. Az átdolgozott és akkreditált újgenerációs kiadványok – a tartós tankönyvek és a munkafüzetek, egyéb segédanyagok – 1., 5. és 9. évfolyamon érhetők el. A véglegesített tankönyvek megtekinthetők a Nemzeti Köznevelési Portálon teljes terjedelmükben.

Átdolgozott tankönyvek: A korábbi Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó, illetve az Apáczai Kiadó tankönyvsorozatainak 4., 8. és 12. évfolyamos tankönyvei, munkafüzetei és kiegészítő eszközei átdolgozásra kerültek, ezzel teljessé vált a Nemzeti alaptantervnek és a kerettanterveknek megfelelő taneszközök kínálata. Ezen felül több mint 70 kiadvány borítója is megújult abból a célból, hogy a korosztály vizuális igényeinek még inkább megfeleljenek.

Új kísérleti tankönyvek: Teljessé vált a kísérleti tankönyvek kínálata is, azaz 4., 8. és 12. évfolyamon is választhatóvá váltak, továbbá 9., 10. és 11. évfolyamon is jelentek meg új kísérleti kiadványok. Ezek is a rendelési időszakban a Nemzeti Köznevelési Portálon letölthetők és megtekinthetők. A kipróbálásra való jelentkezésről a későbbiekben ad az OFI tájékoztatást.

Új idegen nyelvi érettségi felkészítők: Idén először angol, német, francia, olasz és spanyol nyelvből rendelhetők új idegen nyelvi szóbeli érettségire felkészítő feladatgyűjtemények. Ezek már a 2017. évi, megújult érettségi követelményeknek is megfelelnek.

A tankönyvrendelési időszak alatt az Oktatási Hivatal folyamatosan bővíti a rendelhető tankönyvek jegyzékét, ezért április 1-jén még nem a teljes kínálat áll a pedagógusok rendelkezésére. Az OFI összes jegyzékes tankönyve megtekinthető az OFI tankönyvkatalógusában (www.tankonyvkatalogus.hu), amelynek tartalma a hivatalos tankönyvjegyzék frissítésével folyamatosan kiegészül. A katalógusban megtalálható minden hasznos és fontos információ a taneszközökről.

A kísérleti és az újgenerációs tankönyvek teljes terjedelmükben letölthetők és olvashatók a Nemzeti Köznevelési Portálon(www.nkp.hu), amely kapcsolódó digitális tananyagokat is tartalmaz.

Az OFI a rendelési időszakban a korábbi évekhez hasonlóan regionális tankönyv-tájékoztatókat tart a Pedagógiai Oktatási Központok szervezésében, ahol a tankönyvek szerkesztői mutatják be a megújult kínálatot. A rendezvényekről bővebb tájékoztatást a Pedagógiai Oktatási Központok adnak. A tájékoztatók időpontjai és helyszínei:

            2016. április 12., Szolnok

            2016. április 13., Várpalota

            2016. április 14., Miskolc

            2016. április 20., Debrecen

            2016. április 21., Budapest

Az OFI kínálatával kapcsolatos kérdéseiket a vevoszolgalat@ofi.hu címen tehetik fel.

Forrás: www.ofi.hu

Előző cikkTanulni a múltból – A holokauszt téma oktatása konferencia
Következő cikkSulibank Élményportál – „Gyűjtsd a pontokat, szerezz élményeket!”(x)