Kezdőlap jó példák

Különleges embereket keres ? Angolóráját ingyenesen feldobhatja a Microsoft „vendégeivel”

Fel szeretné dobni az angolórát? Szeretné a nyelv használatára rávenni diákjait, anyanyelvi környezetben? Izgalmas emberekkel találkozna? Nem tud mindezért fizetni? Itt a megoldás! Nyelvgyakorláshoz, nyelvtanuláshoz számos remek lehetőséget nyújt a Microsoft in Education oldalon közölt anyagokkal a világméretű szoftvercég. . Ismerjünk meg párat ezek közül Horváth Hajnalka, gyakorló angol nyelvtanár, Microsoft Expert Educator cikkéből!

Horváth Hajnalka, angol nyelvtanár
Horváth Hajnalka, angol nyelvtanár

Egy budapesti gimnáziumban tanítok angol nyelvet, és a kollégáimmal mindig arra törekszünk, hogy a nyelv elsősorban eszköz legyen és ne cél, ahogy az anyanyelvünk is. Így a diákok sokkal könnyebben sajátítják el az idegen nyelvi fordulatokat.

Horváth Hajnalka, angol nyelvtanár
A Microsoft in Education- honlapja

Hogyan segít a kapcsolatépítésben a Microsoft Education?

Ebben segített, amikor megismertem a Microsoft Education oldalán több lehetőséget is arra, hogyan köthetem össze a csoportjaimat angol-ajkúakkal, és a világ különböző tájain élő emberekkel.

(A beszélgetés megszervezéséhez nem kell más, mint egy internetkapcsolat, böngésző és a Skype- program. Előtte a Microsoft Education oldalon egy gyors ingyenes regisztráció,és már böngészhetők is a kiapadhatatlan javaslatok egy -egy felejthetetlen tanóra tartásához! – a szerk. )

A virtuális utazások során az Északi- sarktól az óceánok mélyéig eljuthatunk. Jártunk Thomas Edison laboratóriumában,  ahol webkamerán keresztül egész közelről megtekinthették a diákok (és a fizikatanár kollégák) a feltaláló műhelyét, eredeti eszközeit és találmányait, például a filmvetítő gép ősét, miközben kérdéseket tettek fel a múzeum idegenvezetőjének.

msEdison
New Jersey, Nemzeti Történelmi Park, a képernyőn: Carmen:)!

Ez azokat a fiatalokat is megmozgatta, akik egy nyelvórán nem szívesen jelentkeznek, hogy felszólaljanak. Itt egészen más a helyzet: kíváncsiak, és csak angolul tudnak kérdezni, tehát megteszik. Így volt ez akkor is, amikor az amerikai Fort Fisher akvárium munkatársa aligátorokról tartott biológiaórát nekünk , vagy amikor egy második világháborús veteránnal , majd egy Vietnámot megjárt veteránnal beszélgettek a diákjaink.

msalligator

(A veteránokkal folytatott beszélgetésben mindig van egy megrendítő, megható elem, amit a szerző diákjának tolmácsolásában ismerhetünk meg. Érdemes elolvasni ezeket a fiatalos, hiteles történeteket, inspirálóak és mindegyik túlmutat önmagán.- a szerk.)

Megrendítő pillanatok angolórán

Ez utóbbinak egészen megrendítő momentuma volt, amikor vietnami származású diákunk beszélgetett a livingstoni hadtörténeti múzeum vezetőjével, aki maga is a sokat vitatott háborúban harcolt.

 a II. Világháború Csendes Óceáni frontján harcoló veterán pilóta, Art Leach
a II. Világháború Csendes Óceáni frontján harcoló veterán pilóta, Art Leach

 Hol vagyunk? Keressük egymást a nagyvilágban- angolul

 

Kicsikkel is lehet játszani, és nem igényel magas szintű nyelvtudást a Mystery Skype  , amit Tóthné Bán Gyöngyitől lestem el, éppen a Modern Iskola oldaláról . Nagyon könnyű felvenni a kapcsolatot a világ egy más pontján élő diákcsoporttal. Ki kell találniuk egymás lakóhelyét eldöntendő kérdések segítségével. A tanárral való rövid egyeztetés után máris jöhet a játék. Számunkra emlékezetes pillanat volt, amikor a görögországi diákok csodálkozva hallgatták, amint a „Tavaszi szél” dalunkat gitárkísérettel elénekeltük nekik.

A szerzőről:

Horváth Hajnalka, angoltanár, Microsoft Expert Educator, a budapesti Bornemisza Péter Gimnázium munkatársa, a Tense Map nevű angol nyelvi igeidők tanulását-tanítását segítő társasjáték kifejlesztője.
 Kérdés, visszajelzés esetén írjanak az info@moderniskola.hu címre.
Horváth Hajnalka korábbi cikkei: 
Előző cikkSzakértő az internetbiztonságról – gyakorlatiasan 2.
Következő cikkItt a névsor! Pedagógusok magas szintű elismerése – Ön kit ismer közülük?