Kezdőlap vezetés

Ha újra itt a nyár és meleg az idő…

Vajon hogyan lehet elérni azt, hogy a nyár végeztével ne kiégetten, fásultan, hanem a motivációnk megújulásával és feltöltődve tudjuk elkezdeni az új tanévet? Pozsgai Anita főiskolai oktató és business coach, a Hurry sickness help-Állítsátok meg a kiégést című blog szerzője oszt meg velünk néhány tippet, ami segíthet nekünk ebben.

A pihenés nem egyenlő a lustasággal vagy a tétlenséggel. Ha aktívan töltjük szabadidőnket, akkor az a képességeink és készségeink mozgósításával jár, ami jótékony hatással van a személyiségünkre és a közérzetünkre is. Senkit nem arra buzdítok, hogy zsúfolja tele a nyarát, mert ez nem biztos hogy pihentető, de arra igen, hogy aktív részese legyen a tevékenységeinek, amit végez és élvezettel végezze azokat. Mi az, amire érdemes odafigyelni a nyár során?

summer_pixabay
Elindulna? Jól teszi, akár így is ..:)! Fotó forrás: www.pixabay.com

Menj ki a szabadba!

A természetközeliség rendkívüli módon ki tudja kapcsolni az embert, ráadásul ehhez nem kell jelentős anyagi forrást sem megmozgatni. Gyönyörű turista- és bicikliutak állnak rendelkezésre Magyarországon, szebbnél szebb tájakat járhat be az ember. A mozgás és az, hogy a természetben távol kerülhetsz a városok zajától különleges módon fel tud tölteni.

Újítsd meg a belső forrásaidat!

Az, hogy ki milyen tevékenység közben tud megújulni, nagyon eltérő lehet. A nyár jó alkalom lehet arra, hogy végiggondold, hogy mi jelenti számodra az igazi motivációt és mik az értékeid. Vedd számba, hogy számodra mit jelentenek ezek az értékek és a munkád, tevékenységed mennyire áll ezekkel kapcsolatban! Ha képes vagy ezt tudatosítani, könnyebben tudsz továbbmenni vagy változtatni.

Az életünkre más emberek is ösztönzően hatnak. Most szánhatsz időt arra hogy, odafigyelj a barátaidra, megújítsd a kapcsolataidat vagy akár újakat is szerezz. Amikor másokkal vagy, próbálj meg nem önmagadra, hanem elsősorban a másikra figyelni. Meg fogsz lepődni, hogy mennyire másképp hat rád egy ilyen helyzet.

Gyűjtsd az inspirációkat!

Ezt megteheted kulturális élményeken, emberekkel való kapcsolaton vagy utazásokon keresztül. Gondold végig, hogy mi hat rád inspirálólag és ezt ne hagyd ki a nyári programjaidból! Fontos, hogy a szánj időt a spirituális megújulásra is, hiszen az igazi forrásunk belülről fakad.

Utazz el legalább néhány napra!

A környezetváltozás a megújulásban nagyon sokat számít. Távol az otthontól a problémák is távolabb kerülnek, az új helyszín rengetek impulzust jelenthet a számodra, ami szintén megújít és feltölt. Mindenképp menj el valahova, mindegy hogy sátorral vagy alacsony költségvetésből, de tölts néhány napot távol a megszokott környezetedtől.

Lassíts!

A nyár alkalmas lehet arra hogy megállítsd a túlpörgést és elkezd a dolgaidat másképp végezni. Adj időt magadnak, végezd sokkal lassabban a feladataidat, élvezz ki minden pillanatot, ha főzöl teljes szívből főzz, ha olvasol merülj el teljesen benne és próbálj meg ne azon gondolkodni, hogy mi a következő előtted álló feladat. Most nem kell kapkodni, végezheted lassabban is a tevékenységeidet.

Offline!

Legalább néhány napra szakadj el az elektromos kütyüktől, ne nézd meg az e-mail-jeidet vagy a Facebook oldaladat és kapcsold ki a televíziót. Meglátod, hogy ez mennyire üdítően fog rád hatni.

Pihenés vízparton..még vágy vagy már ismerős? Fotó forrás: https://unsplash.com/
Pihenés vízparton..még vágy vagy már ismerős? Fotó forrás: https://unsplash.com/

Végezetül álljon itt egy nem szokványos nyári programajánló is:

  1. Menj el legalább egyszer színházba, moziba vagy koncertre!
  2. Kirándulj egyet a barátaiddal!
  3. Hívd el a barátaidat egy estére és beszélgessetek, főzzetek együtt, vegyetek elő egy társasjátékot és játsszatok!
  4. Sétálj egyet egyedül az esőben vagy eső után a friss levegőn!
  5. Feküdj le a kertbe vagy ülj ki a teraszodra, vagy egy parkba – egy szép természeti környezetbe és nézd a felhőket, hallgasd a madarakat!
  6. Írj kézzel naplót arról, hogy mi történt veled és milyen gondolatok foglalkoztattak aznap!
  7. Tölts pár napot távol az otthonodtól!
  8. Vedd elő a régi fényképeket, felvételeket és meríts erőt a régi emlékeidből!
  9. Látogasd meg azokat a szeretteidet, akiket már régen láttál és nagyon várnak!
  10. Sportolj, moccanj, olyan sportot válassz amit igazán tudsz élvezni legyen az gyaloglás, futás, úszás, tollaslabdázás, biciklizés vagy bármi más!
  11.  Olvass el néhány izgalmas könyvet, olyat, ami igazán kikapcsol!
  12. Vállalj be bátran néhány programot hirtelen indíttatásból, előre nem tervezve!

És végül tölts sok-sok időt a szeretteiddel játszva és nevetve!

A szerzőről:

Profilkep (1)

Pozsgai Anita, közgazdász, tapasztalatait multinacionális cégeknél szerezte, jelenleg főiskolai oktatóként és business coach-ként dolgozik. A Hurry sickness help-Állítsátok meg a kiégést című blog szerzője.

Előző cikkTanévzáró értékelést adott ki a NÉBIH a közétkeztető konyhákról
Következő cikk„Éltető fényjelenlétek” – élményszerű tudás és eszközbeszerzés a Verebélyben – Tehetségprogram