Kezdőlap jó példák

Házi feladat nyárra, másként

A nyár kisugárzása, a tanács, miszerint " olvassanak, mert az olvasás „a lázadás legjobb formája” és a táncolás vagy a sport: ezek mind szerepelnek egy olasztanár, Cesare Catà javaslataiban, amit a nyári szünidőre javasolt diákjainak. A futáshoz a tengert nyugodtan helyettesítsük egy természeti tájjal, az élmény hasonló lesz! Sőt, mi továbbmegyünk, és a tanároknak, pedagógusoknak is javasoljuk mindezeket a tevékenységeket, akár teljesen szórul szóra.(Közösségi kapcsolatok, akár itt, vagy könyvek, filmek, konkrét címekkel!) A cikk végén még néhány személyes dolgot is elárul Cata:, tartsanak velünk! Kinek melyik jött be?

napfelkelte
„Nézd meg a napfelkeltét legalább egyszer. Maradj csöndben és csak lélegezz. Csukd be a szemed. Legyél hálás.” Napfelkelte, fotó: pixabay.com

Cesare Catà, az olaszországi  Fero-i Don Bosco Gimnázium tanára különleges házi feladatot adott a diákjainak a nyárra.  Ahelyett, hogy egy olvasmánylistát adott volna fel, Catà azt tanácsolta nekik, hogy szakítsanak időt a napfelkelte megcsodálására, álmodozzanak a jövőről és olvassanak, mert az olvasás „a lázadás legjobb formája”. A HuffingtonPost című amerikai lap meginterjúvolta Catà-t, aki a Holt költők társasága c. filmből ismert Mr. Keating tanítási módszerét követi. „Nyilván segíthet az irodalom, filozófia és nyelvtan segíteni a diákoknak, hogy megtalálják önmagukat. Úgy gondolom, hogy a nyár kisugárzása, kifejezetten serdülőkorban, különleges spirituális hatással lehet rájuk” – írta Catà a HuffPost-nak.

Íme Catà 15 feladatos „házi feladat” listája a diákjainak:

  1. Sétálj egy jó nagyot reggel a tengerparton: nézd meg,hogyan csillog a napfény a vízen, és gondolj azokra a dolgokra, amiket a legjobban szeretsz az életedben. Élvezd ki a pillanatot.

    hatizsakos
    A séta tengerpart helyett bárhol lehet, főleg természetben. Garantáltan kikapcsol! (a szerk).Fotó:pixabay.com
  2. Használj olyan szavakat, amiket ebben az évben tanultunk: minél több mindent mondasz, annál többet gondolkodsz, és minél többet gondolkodsz, annál szabadabb leszel.
  3. Olvass, amennyit csak tudsz. De ne azért, mert kell, hanem mert amikor olvasol, szabadnak fogod érezni magad, mint a madár. Olvass, mert ez a lázadás legjobb formája, ami a rendelkezésedre áll.
  4. Kerüld az olyan embereket és szituációkat, amik negatívan hatnak rád, vagy amik miatt üresnek érzed magad: keress ösztönző helyzeteket és olyan barátok társaságát, akik támogatnak téged, megértenek és értékelnek azért, aki vagy.(Ilyenek az egyes, pedagógusoknak szóló netes közösségek is, akár a moderniskola.hu oldalon elérhető módon csatlakozhatnak most ezekhez.- a szerk. ) deszkak
  5. Ha szomorú vagy, esetleg félsz, ne aggódj: a nyár, mint minden remek dolog az életben, néha össze tud zavarni. Próbálj vezetni egy naplót, amiben leírod az érzéseidet (ha szeretnéd, szeptemberben elolvashatjuk együtt).
  6. Táncolj, akár táncparketten, vagy egyedül, vagy a szobádban. A nyár olyan, mint egy nagy tánc, amit kár lenne kihagyni.
  7. Nézd meg a napfelkeltét legalább egyszer. Maradj csöndben és csak lélegezz. Csukd be a szemed. Legyél hálás.
  8. Sportolj sokat.

    summer-sport-bikes-bicycles-large
    Sportolni bárki tud, akár a szobai gyógytorna vagy YouTube-os videóra menő torna is hasznos lehet, ha rendszeresen és tervezetten zajlik. De a lábuk (séta) és a talán a kerékpárunk is készen áll majd! Fotó: Pixabay.com
  9. Ha találkozol valakivel, akit elbűvölőnek találsz, mondd meg neki őszintén és kedvesen. Nem baj, ha nem érti meg, akkor nem úgy kellett lennie. Ha mégis, akkor egy szuper nyaratok lesz együtt. (Ha ez mégsem jön be, akkor lásd a 8. pontot.)
  10. Nézd át a jegyzeteidet az óráinkról. Hasonlítsd össze az olvasottakat és tanultakat a veled történő dolgokkal.
  11. Örülj, és élvezd a szabadságot.
  12. Ne káromkodj. Legyél illedelmes és kedves.
  13. Nézz olyan filmeket (lehetőleg angolul, hogy a nyelvtudásod is fejleszd), amikben felkavaró beszélgetések vannak.De ne csak megnézd a filmeket, hanem éld is át őket újra.
  14. Gondolkodj el az életedről: hogyan lehetne még jobb, mit csinálhatnál másként. Tegyél meg mindent az álmaidért.
  15. Légy jó.

Interjú a  nyaralást szervező pedagógussal

Honnan jött a lista ötlete?

A 33 éves, hét éve tanító Catà-t a nyár varázslata ihlette a lista megírására. „Maga a nyár inspirált. Ez egy csodálatos és különleges időszak, ami hasznos arra is, hogy átgondoljuk, mi mindent tanultunk az év közben, és ez milyen hatással van a létezésünkre.”

Hogyan töltötte Catà a nyarait?

„Még mindig emlékszem, milyenek voltak a nyaraim diákként: tele volt sporttal, úszással, szerelemmel, tánccal, álmokkal.” Ezek mellett az olvasásnak is nagy szerepe volt az életében. „Azok a könyvek, amiket az elmúlt nyarakon olvastam, segítséget nyújtottak abban, hogy miként is tudok a problémákkal szembenézni, hogyan viszonyuljak a nagy örömökhöz, azokhoz, akiket szeretek, vagy olyanokhoz, akiket csak épp megismertem. Abban az időszakban kezdtem el komolyabban érdeklődni az irodalom és a művészet iránt, ami azóta is tart.”

Catà egyik tanácsa a diákjainak az, hogy használjanak olyan szavakat, amiket az év közben tanultak. De mik is ezek?

  1. Filozófia
    2. Agapé (a szeretet egyik formája)
    3. Eszméletlen
    4. Nosztalgia
    5. Ontológiai
    6. Nihilizmus
    7. Szolipszizmus
    8. Hermeneutika
    9. Bölcsészet
    10. Abszurdizmus

Film-és könyvcímeket is kapunk?!

Az olasz tanár arra is buzdította a diákjait, hogy olyan filmeket nézzenek, amikben felkavaró beszélgetések találhatóak. Néhány ilyen kedvenc filmje az Álom luxuskivitelben, Hullámok hercege, Szerelmünk lapjai, Egy nap, A szív hídjai, és az Árnyékország.(A hullámok hercege a Libri.hu-n itt érhető el,könyvként. A többi közösségi linket várjuk – ki, melyik alkotást, programot találta meg? )hullamok

Ma terve Cata-nak a nyárra?

Ami Catà-t illeti, nagy tervei vannak a nyárra. Szeretné megírni az első könyvét, öt Shakespeare darabot tervez színpadra állítani egy fesztiválon, amit ő szervez, és néhány esszé megírása is a listáján van. De azért a spontán ötleteknek is hagy helyet.  „Szerintem a nyár egy olyan kiszámíthatatlan, de csodálatos időszak, amit nem tudunk előre megtervezni. Nem szeretek mindent előre pontosan beosztani, hanem inkább várom, hogy mit hoz a nyár.”

A fordítóról:

A fordítás Turóczi Eszter munkája. A feladatot önként vállaló egyetemi hallgató így ir magáról:

Thuróczy Eszter
Thuróczy Eszter

Az ELTE angol-német szakos hallgatójaként tanárnak készülök. Azért vállaltam fordítói munkát, mert szeretném minél több területen kipróbálni magam és fejleszteni a tudásomat. Mivel itt a pedagógus szakmához kapcsolódó cikkekkel foglalkozhatok, a fordítás gyakorlása mellett a szakmai ismereteim is bővülnek.

 

Előző cikkItt a lehetőség: legyen Ön is Microsoft Innovatív Pedagógus!
Következő cikkTudja, mit csinál a gyereke az interneten?