Kezdőlap IKT

Jövőbelátó piaristák – meghökkentő kiállítás, ami után másként tekinthet az informatikára!

Öveges József, a kísérletek atyja – és Kovács Mihály, az informatikatanárok előfutára- két név, melyet szinte minden pedagógus ismer. Két személy, akiket érdemes megismerni, és a most elérhető egyedülálló kiállításon megtekinthető munkásságuk eredményeiben felismerni és átvenni az átörökíthetőt, a ma is élőt és a korukat megelőző különleges "látnokságot". A moderniskola.hu olvasói és cikk szerzői között is több "jövőbe látó", gyakorlatias, egyszerű és hasznos, a gyerekek tudását élményekkel építő pedagógust találunk, nekik is szól ez a cikk..

 

kiallitasszemuvegA Piarista Rend Magyar Tartománya és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság időszaki kiállítással tiszteleg a 120 éve született Öveges József és a 100 éve született Kovács Mihály piarista szerzetes-tanárok emléke előtt.

Hirdetés

oveges piaristakovacs

 

A Jövőbelátó piaristák című kiállítás 2016. május 24-én nyílt a budapesti Piarista Gimnázium épületében és előzetes bejelentkezés után látogatható 2016. szeptember 30-ig.

(A muzeum@piarista.hu címen szükséges jelentkezni.)

  Akár a semmiből is lehet kísérleti eszközt készíteni

A tárlaton ritkán látható dokumentumok és tárgyak idézik föl a két, iskolateremtő tanáregyéniség pályáját és személyiségét.

A két legendás fizikatanár forradalmian új pedagógiával, az új nemzedékre való mérhetetlen nyitottsággal rendelkezett. Bár viszonylag eltérő pályát futottak be, mégis mindketten a piarista hagyomány igazi ápolói voltak; az egyszerűség, hasznosság, hatékonyság pedagógiai alapelveit mesterien ötvözték a játékosság és szemléletesség pedagógiai eszközeivel. Kreativitásuk – talán cserkészmúltjuk hatására is – a gyakorlati alkotó- és barkácstevékenységben is kibontakozott, hiszen mindketten azt vallották, hogy kísérleti eszközök akár a semmiből, könnyen hozzáférhető, hétköznapi alapanyagokból, saját kezűleg is készíthetők.

Televízió és kibernetika – csúcstechnikák a pedagógusok kezében

Öveges József a kísérleti fizikatanítás feledhetetlen egyénisége, aki a Magyar Televízió ismeretterjesztő műsoraiban nemzedékek számára tette érthetővé és szerethetővé a fizika tudományát.

ovegestevebenFiatalabb kollégája – és későbbi monográfusa – Kovács Mihály nemcsak fizikát, de kibernetikát is tanított a Piarista Gimnáziumban, hazánk középiskolai tanárai közül elsőként. Diákjaival épített játékai először vitték el az új tudomány – a mai informatika és robotika elődje – hírét a magyar otthonokba.

(Mai követőikként is felfoghatjuk pl. a székesfehérvári Jáky József középiskola kezdeményezését. Ők ún. digitális homokozót késztettek saját kezűleg, az iskola tanulói számára a földrajzi-térképészeti ismereteket vizuálisan is magas színvonalú és eredeti, kreatív szemléltetése érdekében. A projektről fotókkal és videóval itt lehet olvasni. A szerk. )

mikromat
Kovács Mihály kibernetikai játékai. Mikromat kibernetikai építőkészlet. Forrás: Piarista Rend Magyar Tartománya Facebook-oldala

A kiállítás számos fényképpel és személyes dokumentummal illusztrálva kívánja bemutatni a két jelentős piarista tanár életútját. Egyben pedig egyfajta technika- és tudománytörténeti bemutatóval is igyekeznek a szervezők megidézni az Öveges-műsorok, illetve a Fizikum szellemét eredeti, Öveges József, illetve Kovács Mihály által használt és/vagy készített kísérleti eszközök, illetve a legendás kibernetikai játékok felvonultatásával. A kiállításon olyan különlegességek is láthatóak, mint a Műegér, a Heuréka kibernetikai játékok, a Didaktomat „feleltetőgép” – és az első magyar, bolti forgalomban kapható számítógépmodell, a Mikromat kibernetikai építőkészlet prototípusa, a Tücsök.

Képek a kiállításról:

(Fotók forrása:  Piarista Rend Magyar Tartománya. További fotók ld. itt.)

Woyarnovich
A Tücsök tervezője, Woynarovich Ferenc

A Tücsök tervezője, Woynarovich Ferenc – a hatvanas években piarista diák, jelenleg az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont fizikusa – személyesen is mesélt emlékeiről a kiállítás megnyitóján, május 24-én.

Piarista Rend Magyar Tartománya és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Öveges József és Kovács Mihály életművét kiemelkedő értékünknek tekinti. Kovács Mihály a magyar informatika legnagyobbjai között szerepel az NJSZT Szegeden létrehozott, világszínvonalú Informatika Történeti Kiállításán (ITK).

Megemlékezés lesz “A jövő múltjáról”

A Piarista Rend és az NJSZT együttműködik Kovács Mihály életművének megőrzése és megismertetése érdekében: Budapesten a Jövőbelátó piaristák tárlat rendezésével – Szegeden pedig az év második felében tartanak megemlékezést azon az állandó kiállításon, amely az előre látott informatika történetét, azaz „a jövő múltját” mutatja be.

A megnyitó ünnepségen a piarista pedagógusok tevékenységét, személyesebb történetek kíséretében Görbe László piarista szerzetes-tanár, a budapesti Szent Margit Gimnázium igazgatója és Képes Gábor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főmunkatársa mutatta be, aki egy diákkorában készített rövid kisfilmmel is megemlékezett Kovács Mihály tanár úrról a rendezvényen. Az amatőr alkotás, ami  a maga nemében egyedülálló – 3 perc 3 mp-es kisfilmként-  itt érhető el.

A cikk forrása:

Piarista Rend Magyar Tartománya – Neumann János Számítógép-tudományi Társaság

További információ:

piarista.hu;

njszt.hu;

ajovomultja.hu