Kezdőlap jó példák

Tananyag-tervezést segítő dokumentum fizika -oktatáshoz – személyes jó gyakorlat

Saját jó gyakorlatát mutatja be a hetedikes fizika tananyagtartalom feldolgozásáról a kiskunhalasi Nagy-Czirok Lászlóné. A mintegy tíz oldalas .pdf dokumentum a követelmények pontosításán kívül az óravázlat gerincét is tartalmazza, valamint egy mérőanyag készítésének módját, és az általa alkalmazott értékelési rendszert. A szerző a következő bevezetővel ajánlja munkáját:

Fotó: pixabay.com
Fotó: pixabay.com
A kerettantervi követelmény-megfogalmazások teret adnak a pedagógusoknak azok szintjeinek, kritériumainak helyi meghatározására. Érdemes több tervező dokumentumot és mérőanyagot tanulmányozni, hogy a helyi sajátosságoknak, az egyes tanulók szükségleteinek megfelelő megoldásokhoz ötleteket adjanak. Itt egy helyi adaptációt mutatunk be a hetedikes fizika tananyagtartalom követelményszintek szerinti kritériumainak meghatározásával. Követi tematikus terv indítása, cél- feladat-követelmény összefüggések megjelenítésével, valamint egyéni képesség- és követelményszintek szerinti foglalkoztatás tanórai megvalósításának bemutatása. Tartalmaz a helyi innováció olyan tesztkészítő megoldást is, mely a feladatoknak a követelményekhez igazodását megkönnyíti. Végül egy sokszínű tanulóértékelési megoldást mutat be. Mindezt elméleti megalapozottsággal és tapasztalattal.
Az eljárások közös átgondolásával, a kidolgozott dokumentumok továbbgondolásával- adaptálásával- a pedagógusok szakmailag megalapozott, a tananyaghoz és a tanulókhoz igazított kimeneti követelményeket tudnak és mernek meghatározni. Ehhez a tervezést és a mérést is nagyobb hatékonysággal végzik majd.

Minősítés előtt álló, portfóliót író pedagógusoknak aktuális segítség lehet.

A fent említett 10 oldalas, Nagy-Czirok Lászlóné által készített .pdf dokumentum innen tölthető le.
A dokumentumról ill. a cikkről érdeklődéssel várjuk visszajelzéseiket az info@moderniskola.hu címen.

A szerzőről:

Nagy-Czirok Lászlóné

Nagy-Czirok Lászlóné mesterpedagógus- matematika fizika szakos tanár, szaktanácsadó, intézményvezető; Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola

Előző cikk10 tanács kezdő tanároknak – Az Edutopia olvasói szerint. És Ön mit gondol?
Következő cikkPedagógusok és a Digitális Oktatási Stratégia