Kezdőlap jó példák

10 dolog, ami még vár a pedagógusokra, a tanév előtt

Pár tanács, egy személyes oldalról, a tanévkezdés előtt a szerző, Linda Kardamis szerint fontos 10 dologról. Rendhagyó stílusban.. Mást gondol erről? Ön hogyan készül? Örömmel fogadjuk a hazai javaslatokat, milyen könyveket érdemes még elolvasni, milyen tanári csoportokhoz csatlakozni és egyéb kiegészítéseket..., hazai jó gyakorlatokat! Mindenkinek jó pihenést és felkészülést! A http://teach4theheart.com megosztását Berényi Gabi fordította.

Forrás: Pixabay.com
Forrás: Pixabay.com

 

„Ha kicsit is olyan vagy mint én, akkor egyrészt azt szeretnéd, ha a nyár sosem érne véget, másrészt titokban izgatottan várod a következő tanévet.. ..- írja Linda Kardamis saját véleményét..(Az Ön kiegészítéseit is örömmel fogadjuk! a szerk. )

De az az igazság az iskola első napja hamarabb itt van mint gondolnád, és ha már jön, akkor készen kell várnod.

Íme 10 dolog, amit meg kellene tenned mielőtt először becsengetnek.

10 dolog amit a tanároknak meg kell csinálniuk iskolakezdés előtt.

forrás: pexels.com
forrás: pexels.com
  1. Szórakozz!. Komolyan mondom – ne hagyd, hogy csak elteljen a nyár. Tervezz be a naptárodba egy kis szünetet és csinálj valami szórakoztatót vagy pihentetőt.

Csak egy hét van az iskoláig és már pánikolsz? Adj magadnak egy olyan órát amikor lazítasz. Felfrissülsz, energiával tesz meg, és kevésbé szorongsz az elkövetkezők miatt.

2.Olvass inspiráló oktatási témájú könyveket. Én mindig nagyszerű oktatási könyveket olvastam, feltöltött, új ötleteket adott és lelkesen vágtam bele a tanévkezdésbe.(Ajánlatokat várjuk az info kukac moderniskola.hu címre, köszönjük!)
3.Dolgozz ki egy munkarendet az osztályodnak. Az első hét nagyon fontos, mert ez adja meg az egész tanév alaphangját. Ha nem kezdesz következetesen, egész évben inni fogod a levét.
4. Készíts egy tanmenetet minden osztályra. A tanmenetek felbecsülhetetlen segítség, ahhoz, hogy tantervet követni tudd, és  fontos  viszonyítási alap egész évben.

5.Keresd kollégáid társaságát, vond be őket egy jó beszélgetésbe újdonságokról, erősítsétek egymást. Akik újak a pályán különösen érdemes idősebb kollégáik véleményét kikérniük.(Ha nem túl segítőkészek a munkatársak, ne add fel. Keress tanár barátokat az interneten, működj együtt Facebook csoportokkal.A Modern Iskola Facebook oldalát itt találja. Egy korábbi cikkben pedig főleg alsós tanítóknak szóló cikkben gyűjtöttük össze a Facebook-on elérhető pedagógusoknak szóló csoportokat,  oldalakat. Ki szeretne még oldalt, csoportot ajánlani? Ajánlataikat az info kukac moderniskola.hu címre várjuk!

Mindenkinek más az ízlése.., fotó: pexels.com
Mindenkinek más az ízlése.., fotó: pexels.com

6. Készülj előre 1 vagy 2 heti óratervvel. Túlélési üzemmódban vagy, ha csak egyik napról a másik napra készül, de sokkal jobban fogod magad érezni, ha előregondolkodsz, és nem a feladatok kavarodása tölti ki a heted nagy részét.

7.Rendezd el a helyedet. A munkahelyednek praktikusnak és otthonos kell lennie, de ez nem azt jelenti, hogy olyan tökéletesnek, mint a Pinteresten. Szóval ne aggódd túl a dolgot.
8. Tervezd meg az első napot az iskolában. Első benyomást egyszer tehetsz, szóval több szempontból is gondold át az első napodat.
9. Lélegezz. Csak lélegezz. Megtettél mindent amire szükséged van. Túl fogod élni az első napot. Ülj le és lélegezz.

10. Adj hálát. Sokszor rajtakapom magam, hogy elfelejtek hálát adni. (…) Mondj köszönetet az iskola dolgozóiért, a kollégáidért, a diákjaidért és szüleikért. Adj hálát a bölcsességért, útmutatásért, erőért, és békéért. (…)

Mit tennél hozzá a felsoroláshoz? Várjuk kommentben!”

A szerzőről:

Linda Kardamis tanár és író, aki arra kötelezte el magát, hogy segítsen a tanároknak és a szülőknek, hogy hogyan hassanak a következő generációra. Miután középiskolában matematikát tanított négy évig, gyermeke született. Jelenleg is szenvedéllyel végzi oktató munkáját. Linda könyvének címe:”Alakítsd ki álmaid osztályát” , amiben megosztja tapasztalatait, amit fiatalként tanult.  Elhivatott keresztény, aki Istenben és tanításában találta meg az erőt, célját és örömét. Férjével és két fiával és Clevelandben Ohióban.

Forrás:

10 Things to Do Before School Starts

A fordító bemutatkozása:

Berényi Gabriella_

Berényi Gabinak hívnak, a szolnoki Tószegi Általános Iskolában tanítok történelmet és angolt felső tagozatosoknak, már időszámításunk szerint 2000-től.

A kezdetektől, aktívan részt veszek az iskola életében. A sok kötelezettség mellett mindig találtam időt érdekes programok megvalósítására. Legbüszkébb arra vagyok amikor egy nyertes ACES pályázatommal Szarajevóba utaztam, amikor kifestettük az iskola végtelen hosszú kerítését, vagy mikor a karácsonyi műsorommal megsirattam egy egész templomot.

Hét éves korom óta valamilyen oktatási intézményben töltöm az életemet, és szülőként is látom a gyermekeim mindennapjait az iskolában. Azt is látom, hogy az a hosszú idő, amit az iskolában eltöltünk tanárként és diákként, lehet könnyed, szórakoztató és progresszív, de lehet nehéz, unalmas, és hiábavaló energia befektetés is. Mindig a pedagóguson múlik, hogyan tölti ki a tartalommal a foglalkozásokat. Hiszek az önfejlesztésben, az új módszerek kipróbálásában, az alkotó munka minden formájában, a gyakorlatias oktatásban.

Tanári munkám mellett részt veszek a Classbook – óratervező program fejlesztésében, amely tanároknak nyújt gyors, segítséget a mindennapi tevékenységük profi tervezéséhez. Én szerkesztem a www.classbook-oratervezo.com oldalt, ami korszerű, napi tevékenységek megszervezéséhez nyújt támogatást.

Előző cikkHogyan rendezzük be az osztálytermet? 7 elengedhetetlen osztálytermi zóna
Következő cikk„Mint a mókus..”? Táborozás – újratöltve – „minden változik, a lényeg nem..”