Kezdőlap hírmozaik

    56 különféle új kísérleti tankönyv kerül az iskolákba

     A korábbi ütemtervnek megfelelően lezárult a kísérletitankönyv-fejlesztés első szakasza, amelyben a pedagógusok és az OFI szakembereinek közös munkájaként létrejöttek az újgenerációs tankönyvek. Összesen 31 újgenerációs tankönyv nyerte el végső változatát az 1., 5. és 9. évfolyamokon. Ezen felül teljessé vált a kísérleti tankönyvek kínálata, azaz már 4., 8. és 12. évfolyamon is választhatók. 2016-ban 56 különféle új kísérleti kiadvány kerül az iskolákba.

    Forrás: OFI
    Forrás: OFI

    Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) célja a legjobb minőségű tankönyvek elkészítése, melynek érdekében a kísérleti tankönyvek fejlesztésébe gyakorló pedagógusokat vontunk be. Ilyen jellegű közös tankönyvfejlesztésre korábban még nem volt példa. A kipróbálás során a kiadványt használó pedagógusok és tanulók véleményezték a taneszközöket munkanaplók, interjúk formájában. Visszajelzéseik, tapasztalataik alapján a tankönyveket a fejlesztők átdolgozták, ezután jelentek meg a kiadványok végleges formájukban. A pedagógusok visszajelzéséből kiderült, hogy a tanárok döntő többsége szívesen tanítana az átdolgozott, újgenerációs tankönyvekből.

    Új borítókkal az érdeklődés felkeltéséért

    ofi_tk_kep4Az OFI újgenerációs tankönyvei azonban nemcsak belső tartalmukban, hanem vizuális világukban is megújultak. A jobb beazonosíthatóságon túl a fő cél az volt, hogy a tankönyvborító ne csak jelezze a tantárgyat, hanem esztétikumával felkeltse a diákok érdeklődését.
    Az OFI kísérleti tankönyvei a tankönyvjegyzékre kerülést megelőzően nyelvi, tudományos, szakmai és pedagógiai lektorok, szakértők által lettek ellenőrizve és megvizsgálva. A kísérleti tankönyveket a Nemzeti Tankönyvtanács hagyta jóvá. Így ezeknek a tankönyveknek a minőségbiztosítása magasabb szintű, mint a korábbi piaci elvek alapján készült tankönyveké, nemcsak amiatt, hogy a tankönyveket a legkiválóbb tankönyvszerzők és -szerkesztők készítették, hanem éppen a kipróbálási és véleményezési szakasz miatt.

    Kép és szöveg: OFI

    Előző cikkTáborozás másként, avagy hogy fér össze a nyári táborozás és a digitális oktatás?
    Következő cikk„12 ok, amiért szerethet valaki tanítani” – és Önnek mik az érvei:)?