Kezdőlap hírmozaik

Hogyan változik a szakképzési rendszer? Elérhetők a kerettantervek, mutatjuk, hogyan!

Szeptemberben indul az új szakképzési rendszer, amelyben az új szakgimnáziumi kerettantervi struktúra felmenő rendszerben épül ki, így egyelőre csak az első évfolyamot érinti - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára 2016. augusztus 10-én, szerdán az MTI-nek.

fotó: pixabay.com
fotó: pixabay.com

    Cseresnyés Péter: szeptemberben indul az új szakképzési rendszer

 

Hirdetés

Cseresnyés Péter hozzátette: a szakközépiskolai kerettantervek a korábbiakhoz képest nem változtak.
Kiemelte: a szakgimnáziumokban oktatott szakmai ismeretek kerettanterveinek tervezetei június eleje óta már elérhetőek a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján.
Az államtitkár szerint a szakgimnázium elvégzése után is van lehetőség a diploma megszerzésére, sőt a korábbi rendszerhez képest könnyebbé vált a felsőoktatási szakirányú továbbtanulás, valamint a tanulók vagy az érettségi, vagy a technikus szak elvégzése után rögtön Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) elismert képesítések birtokában léphetnek a munkaerőpiacra.
Cseresnyés Péter hangsúlyozta: a magyar szakképzési rendszer átalakítását külföldi oktatási szakemberek is elismerik.
Az NGM korábbi közlése szerint a jelenlegi szakközépiskolák alakulnak át a 2016/17-es tanévtől szakgimnáziumokká, a szakiskolákból pedig szakközépiskolák lesznek. A szakközépiskolában most négy év után a diákok érettségiznek, majd a szakma megszerzéséhez még egy évet kell teljesíteniük. Az új rendszerben azonban a leendő szakgimnáziumokban négy év alatt megszerzik az érettségit és szakmát is kapnak a fiatalok, így aki nem akar továbbtanulni, az is el tud helyezkedni a munkaerőpiacon.

gjé \ gtz \ gtr

Forrás: MTI 2016. augusztus 10., szerda 12:25

Kiegészítés:

Szakképzésben érdekelteknek fontos dokumentumok -Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal 

Ezek vannak a fent említett nive.hu oldalon elérhető linken:
KÖZLEMÉNY a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet módosításáról
Köznevelési Hídprogram kerettanterve
Kerettanterv a szakiskolák számára

Kerettanterv a szakgimnáziumok 9–12. évfolyama számára
(a módosítást megelőzően szakközépiskola)

A komplex természettudomány tantárgy tanári, módszertani segédanyagai a tanév során a Nemzeti Köznevelési Portálon lesznek elérhetők. A tantárgy oktatásának módszertanáról felkészítőt az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szeptembertől kezdődően Budapesten és vidéken is egyaránt tart.

Kerettanterv a szakközépiskolák 9–13. évfolyama számára”