Kezdőlap jó példák

Felhívás! Tábori élményeket vár a moderniskola.hu

 Várjuk beszámolóikat a táborokról, ahol a nyáron jártak, dolgoztak, pedagógusként vagy szülőként, bármilyen más módon részt vettek. Mit tapasztaltak? Összeállításunkból kiderülhet, hogy szivárognak be az új elemek a nyári táborokba, mint pl.a játékosítás, az IKT eszközhasználat, a kooperativitás..Mókás és egyben megszívlelendő inspirációt is közzéadunk Balatoni József, Jocó bácsi- az "ország legnépszerűbb töritanára" tollából..

A nyári nomádtáborban 21.századi tinédzserek vettek részt- www.termiktabor.hu, fotó: Farkas Patrik
A nyári nomádtáborban 21.századi tinédzserek vettek részt- www.termiktabor.hu, fotó: Farkas Patrik

Összeállításunkból kiderülhet, milyen trendek vannak a táboroztatás terén, miért jó és miért kihívás ez a tevékenység..Mik a legnépszerűbbek, miért öröm és miért nehéz feladat egy tábort szervezni,tartani?

Önöknek mik tetszettek, mit jelent pedagógusként táboroztatni, mik az új kihívások és az új örömök e téren? Mik a táborpedagógia újdonságai és fontos elemei Önök szerint? Mi az, ami változatlan, egyáltalán van-e ilyen(?),  és mik a vadonatúj elemek tábor-téren? Újdonság-e e téren a játékosítás, az IKT eszközhasználat, a drámajáték, a kooperativitás? Vagy pont fordítva? Várjuk képes-színes beszámolóikat, tanuljunk egymástól, örüljünk egymás megoldásainak! Írásaikat, képes anyagukat az info@moderniskola.hu címen várjuk és közzétesszük a moderniskola.hu oldalon és  a Facebook-on is! Akik már táboroztattak, jó pihenést, akik még előtte vannak, kitartást kívánunk!

Kedvcsinálóként pedig álljon itt egyik első „celebtanárunk”, Balatoni József írása, amit a több, mint 10 ezer kedvelő által követett Jocó bácsi világa című oldalán tett közzé a Facebook-on:

A pedagógusoknak és szülőknek szóló tanácsoknak is csak a felét közöltük itt, a teljes anyag a Facebook-on, a  Jocó bácsi világa oldalon olvasható.

„Táborozás és táboroztatás
A nyár a táborok időszaka. Én személy szerint nagyon szeretek táborozni: egy teljesen más pedagógiai helyzet, ahol talán sokkal többet lehet tanítani és tanulni, mint egy tanórán.
Most összeszedtem a gondolataimat a táborokról, táboroztatásról…

PEDAGÓGUSOKNAK
1. Legalább évente egyszer a saját osztályukkal mindenki utazzon el pár napra táborozni. Teljesen más lesz az osztályközösség és az év közbeni munka is.
2. Ne szelektáljunk! Az iskolában”rossznak” titulált gyereket is vigyük el magunkkal, mert megismerhetjük az adott diák egy teljesen más oldalát is.
3. A tábor szabályait a megérkezés után, a gyerekekkel közösen alkossuk meg! Sokkal jobban be fogják tartani, ha a szabályok a sajátjuk.
4. Legyünk kompromisszumképesek! A gyerekek kéréseit is vegyük figyelembe, nyugodtan legyünk egy kicsit engedékenyebbek, mint a suliban!

(…)

SZÜLŐKNEK
1. Évente egyszer mindenki engedje a gyerekét egy táborba! Már ősztől lehet kezdeni gyűjtögetni, hogy élményt adjunk nekik. Ne hagyjuk, hogy emiatt kimaradjanak ebből az élményből!
2. Merjük engedni a gyereket táborba! Sok szülő a saját aggodalma és félelmei miatt nem engedi a gyereket táborba, amivel sokmindentől megfosztják a gyerekeket. A túlzott aggódás csak árt a gyereknek!
3. Hagyjuk hogy a gyerek maga választhassa ki a tábort! Ne mi mondjuk meg neki mi lenne a jó!
4. Ne hívogassák Naponta 10-szer a gyereket! Higgyék el, jó helyen van és jól van! Várjuk meg, amíg a gyerek hív minket! Ez nagyon nehéz, de jót tesz a gyereknek.

+1 MINDENKINEK: Senki ne felejtse el azt, hogy táborozni és táboroztatni szuper!!! :)”

 

Részlet a Balatoni Józseffel – „Jocó bácsival” 2016. januárjában megjelent riportból, ami a moderniskola.hu oldalon olvasható:

„Mesélj kérlek az élménypedagógiai módszerekről,  mi válik be egy felsősnél és mi egy érettségi felé haladó középiskolásnál?

– Szerintem ezen a téren nem kell különbséget tenni kicsi és nagy, felsős és középiskolás között. Hisz mindegyik gyerek, aki szeret játszani. És otthon egyre kevesebb a tényleges játék, leginkább az arctalan és személytelen számítógépes játékok maradtak”

Hogy lesz valaki az “ország legnépszerűbb töritanára”?

Előző cikkMentse el: itt a tanév rendje, naptárformában!
Következő cikkMeseolvasó versenyt hirdet a Momó Rádió – a „legmesésebb online gyermekrádió”