Kezdőlap osztályfőnök

Játék és tudomány a debreceni Agórában

Okosruhát készíthetnek, elektronika kütyüket alkothatnak a gyerekek, de ha kell, a "csillagokat is lehozzák nekik" a digitális Planetáriumban, akár fényes nappal is! A debreceni Agorában a tudomány lehet a gyerekek játékosságának terepe, amivel egyedülálló élményeket és életreszóló iránymutatást szerezhetnek, a tudás érdekes és felfedezésre váró világába..

Az Agóra Tudományos Élményközpont új attrakció a régió kínálatában. Az intézmény célja, hogy közérthetővé és élményszerűvé varázsolja a tudományos ismereteket, elmagyarázza életünk mindennapi csodáit. Az Agórában a játék és a szórakozás ötvöződik a tanulással; a gyerekek és felnőttek különleges eszközökkel és tudományos érdekességekkel ismerkedhetnek meg, rendkívüli és látványos kísérletek részesei lehetnek. A háromszintes modern épület laboratóriumaiban a látogatók bepillanthatnak a fizika, kémia, orvosbiológia, hidrobiológia, botanika és a robotika rejtelmeibe; a csillagdában tanulmányozhatják az égi jelenségeket.

 

Hirdetés

Állandó programok

Az Agóra Tudományos Élményközpont Interaktív terében több mint negyven különleges játék próbálható ki, amelyek szorosan kapcsolódnak valamilyen tudományos jelenséghez. Emellett az élményközpontban naponta többször különböző ismeretterjesztő előadások és kísérleti bemutatók közül választhatnak a látogatók. A programok hétköznapokon 14, 15, 16 és 17 órakor kezdődnek, hétvégén 11-től 17 óráig óránként indulnak. A részletes programról az www.agoradebrecen.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Időszaki programok

2016. augusztus 2-31.            

                                         Programok a digitális planetáriumban                                      A Földtől a Világegyetemig

Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát. A magyar változatot az Agóra Tudományos Élményközpont készítette. Narrátor: Varga Klári, Agóra

Lehozzuk a csillagokat!                                                  

   Éjszakai égbolt napközben az Agórában! A 8 méter átmérőjű hatalmas kupola alatt naponta többször tart az  A 20 perces programban a nyári csillagképekről és égi eseményekről, illetve a Hold fázisairól lesz szó, de megcsodálhatják a látogatók más tájak csillagos égboltjait is.

Agóra_LittleBits

Ragyogó égbolt                                                  

      A planetáriumi műsorban egyszerre három teljeskupolás-rövidfilmet láthatnak az érdeklődők. Az első filmben szinte testközelből csodálhatóak meg 2015 legjobb csillagászati fotói. Ezután egzotikus vidékekre repít Eric Freeman, azaz ElderFlux elektronikus zenei kompozíciójához készült, magával ragadó timelapse videója, a Cycle. Utolsóként pedig megismerhető a fényképezés és a csillagászat közös őse: a fény. A planetárium maximális befogadóképessége 50 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel.

2016. augusztus 13., szombat 11 óra                  

     Laborból a konyhába

Mi van az ételünkben? Hogyan őrizhető meg az alapanyagok természetes állaga és íze? Mi fán terem a molekuláris gasztronómia és finom-e az űrkaja? Az Innovatív Élelmiszeripari Klaszter kísérleti bemutatóján nemcsak választ kaphatnak ezekre a kérdésekre, de meg is kóstolhatják a 21. század legmodernebb ételeit. A bemutatón az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A programra csak korlátozott számba tudnak látogatókat fogadni, így érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket pénteken 10 óráig várják az agora@agoradebrecen.hu email címre.

2016. augusztus 13-14.                                        

     LittleBits hétvége

Gondoltál már arra, milyen jó lenne egy doboz, ami magától tudja, hány csoki van még benne? Vagy egy saját tervezésű klímaberendezés? Ezen a hétvégén az Agóra minden nap több elektronikai foglalkozást is indít. Ezeken a gyerekek a littleBits készletek segítségével saját kezűleg készíthetnek elektronikus kütyüket, amik sípolnak, világítanak és mozognak. Az elektronikai foglalkozást 8 éves kortól ajánlják. A programra csak korlátozott számban tudnak látogatókat fogadni, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket pénteken 10 óráig várják az agora@agoradebrecen.hu email címre. A foglalkozásokon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni.

Programok a planetáriumban

2016. augusztus 18-19.                                          

Éjszaka az Agórában

A Debreceni Egyetem főépületénél zajló monumentális 3D épületvetítéshez kapcsolódóan az Agóra az esti órákban fényjátékokkal várja az érdeklődőket. Az élményközpont ezen a két napon 13 órától egészen éjfélig látogatható.

2016. augusztus 27., szombat 10:00-15:00 Ericsson SzerCODE Challenge 2016

Össze tudod hozni a szekrény mélyén lapuló régi ruhád egy padláson porosodó elektronikai eszközzel? A gyerekek együtt barkácsolhatnak az Ericsson SzerCODE Challenge 2016 kapcsolódó foglalkozásán vagy megmutathatják az ötleteiket, amivel akár nevezhetnek is a döntőbe a Kutatók Éjszakáján. A résztvevők „okos” ruhákat és kiegészítőket készíthetnek az Agóra fogadóterében! A program ingyenes.

2016. augusztus 28., vasárnap Nyárbúcsúztató az Agórában

Naptávcső, papírsárkányok, elektromos kütyük, Botanikus Kert-expedíció – A nyári szünet utolsó vasárnapján különleges programokkal és kedvezményes belépőjeggyel vár mindenkit az Agóra. A belépő ára ezen a napon egységesen 900 Ft/fő.