Kezdőlap modern óvoda

Hogyan szeretteti meg az olvasást a Momó Rádió?

A Momó Rádió, Magyarország Legmesésebb online gyerekrádiója- ezzel az elnevezéssel működik  az az egyedülálló kezdeményezés, ami pedagógusok számára is nagyon hasznos lehet. Az alkalmazásban is működő rádió már az érdekes IKT-tartalom mivoltával érdekességként hat, a tanmenethez igazított, sokszínű, válogatott, kereshető mesekínálat pedig tovább fokozza a vonzerejét. Meseolvasó verseny, iskolák-óvodák csatlakozása, pedagógusoknak, szülőknek szóló linkajánló is elérhető. Önnek mi a véleménye?

www.momoradio.hu
www.momoradio.hu

A Modern Iskolában már korábban készült interjú a kezdeményezés ötletgazdájával és a Rádió főszerkesztőjével, Krisztinával, most ennek frissítését közöljük. Hisz nemrég volt az Olvasás Világnapja, de a Momó Rádiónál mindig van hírértékű kezdeményezés..

 A Momó Rádió napról napra fejlődik. Az elmúlt két évben nagyon sok minden történt velünk.

Alkalmazásban is elérhető a Momó Rádió

Hirdetés

A legérdekesebb, és legmodernebb fejlesztés, a Momó Rádió applikációja, ahol a nap 24 órájában Magyar gyerek zenéket hallhatunk. Ez a Google Play áruházból elérhető.

A kezelése egyszerű, kifejezetten kicsi gyerekeknek van kialakítva. Momó manóra kattintva hangos meséket hallgathatunk, a logó a honlapra visz, a borostyánlevél pedig a Momó Rádió Facebook oldalára.

Az óvodák, és az iskolák is remekül tudják használni, csak egy egyszerű hangfal kell hozzá, és egy okostelefon, vagy tablet, amelyen van internet.

momotellejatszas

 

Műsorrend a Momó Rádióban

A Momó Rádió szorosan együttműködik az óvodákkal is. Ezért van egy óvónő is a tanácsadóink között. A műsorrend, az óvodások napirendjéhez igazodik:

Mese: (klasszikus mesék színészek előadásában) minden nap 01:00, 04:00, 09:00, 13:00, 20:00 órakor. Ráadás pénteken 15:00-tól.

Verselő: (gyerekversek, megzenésített költemények) hétköznap 03:00, 08:40, 17:00 órakor.

Mondóka móka:(gyerekdalok, mondókák gyerekek előadásában) hétköznap 08:00, 16:00 órakor.

Mesejáték: (hangjátékok, hangoskönyvek) hétvégén 16:00, 23:00 órakor.

Fél óra kedvenceinkkel: (gyerekdalokat játszó együttesek, előadók zenei összeállítása) pénteken 18:00 órakor.

Csendesítő: (nyugtató zene 15 percben) minden nap 05:00, 09:30, 11:30, 19:45.

Titi manó kérdez: (ismeretterjesztő műsor 10 percben) hétköznap 00:00, 08:15, 15:40 órakor. (A mondóka móka, és a Titi manó kérdez nyári szünetet tart. Kezdés szeptember 5.-én.)

okostelon

Együttműködés az óvodákkal

Télen pedig azok az óvodák, ahol rendszeresen hallgatják a Momó Rádiót, egy „Momó Rádió bázisóvodája” táblácskát fognak kapni. A jelentkezésről, a Momó Rádió honlapján lehet majd tájékozódni.

Akit érdekel, hogy hogyan működik együtt a Momó Rádió az óvodákkal, itt találhat bővebb információt róla:

http://gyerek.momoradio.hu/2016/06/22/hogyan-dolgozz-egyutt-a-radionkkal/

Szülőknek, pedagógusoknak is  hasznos

Meg kell még említenem a Momó Rádió felnőtteknek szóló részét is, ahol igyekszünk a szülőknek hasznos információkkal szolgálni. Ilyen például a linkajánló, ahol gyerekneveléssel kapcsolatos, hasznos cikkek vannak, de megtalálhatjuk a Magyarországon működő előadók, bohócok, színházak, bábszínházak, cirkuszok, állatkertek, játszóházak, bűvészek listáját, a honlapjukra mutató linkkel.

Ezek nagyon hasznosak lehetnek az óvodáknak, és iskoláknak is, amikor valamilyen rendezvényt, vagy előadást szeretnének rendezni.

Valamint itt található a kisgyerekes szülőknek egy lista a hasznos oldalakról, melyeket érdemes átböngészni.

http://gyerek.momoradio.hu/

 

oldal

Mesehallgatás a tanórákon

 • Sajnos egyre kevesebb szülő mesél otthon a gyerekeinek, ami a tanulmányi eredményeken is meglátszik.
 • Tudjuk, hogy a hallgatott mesék mennyire fontosak a szövegértés fejlesztésében.
 • Ha gyerekek megszeretik a rádiózást, az ott hallgatott mesék által a tanulmányi eredményük is javulhat.
 • A mai gyerekeknek a rádiózás egy olyan érdekes dolog lehet, amihez nincsenek hozzászokva, tehát egy olyan eszköz van a pedagógus kezében, ami nekik újdonság, így szívesebben hallgatják.
 • A Momó Rádióban, kizárólag hagyományos meséket hallgathatnak a gyerekek, színészek és mese szerető emberek előadásában. Ettől bővül a szókincsük, javul a figyelmük, választékosabb lesz a beszédük.
 • Minden vasárnap felkerül a következő heti műsorrend a rádió honlapjára. Így a pedagógusok előre meg tudják tervezni, hogy mely meséket tudják meghallgatni a tanórákon.
 • A házi feladatként otthon meghallgatott mesékről, másnap lehet beszélgetni, vagy egy-egy részletet közösen elolvasni.
 • A tanmenetben meghatározott olvasmányokat is hozzá lehet kötni egy-egy meséhez.
 • A pedagógus javaslatokat tehet a rádiónak, mikor, melyik mese szóljon.
 • A mesékkel színesíteni lehet a tanórákat. Izgalmasabbá válhatnak az olvasmányok.
 • Jutalomként is lehet rádiózni az órák végén.

A Momó Rádió egyik fő célja, hogy divatossá, és érdekessé tegye az olvasást.

Mert minél több gyerek szereti meg az olvasást, annál értékesebb, intelligensebb generáció nő fel.

Ennek a célnak az elérésében szeretne a Momó Rádió segíteni, a következő programmal:

Manó móka  az olvasásért

 

http://gyerek.momoradio.hu/ajanlasok/mano-moka-programajanlat-muvelodesi-hazaknak-falunapokra-csaladi-napokra-rendezvenyekre/

Meseolvasó verseny

Legvégül pedig hagy említsem meg jelenleg futó, Momó Manó meseolvasó versenyünket, ahol gyerekek, felnőttek, és pedagógusok is felvehetik kedvenc meséjüket okostelefonjukkal, vagy egyéb eszközzel, és elküldhetik a Momó Rádiónak. A verseny feltételeiről, és a nyereményekről itt olvashatnak:

http://momoradio.hu/momo-mano-meseolvaso-verseny/

És a fejlesztéseknek ezzel még nincs vége! Nagyon sok terv, és fejlesztés van folyamatban, hogy minél több szülő, gyerek, és pedagógus tudja használni a Momó Rádiót.

Természetesen várjuk ezzel kapcsolatos észrevételeiket, kritikáikat, és ötleteiket, hogy a Momó Rádió, mindenkinek hasznos, és használható rádió legyen.

Várjuk leveleiket:

kriszta@momoradio.hu