Kezdőlap jó példák

    Egyedülálló projekt: esettanulmányok versenye

    Az önéletrajzok színesítéséért folyó „harc” jótékony hatással volt az esettanulmány versenyek világára: népszerűségük az utóbbi időben egyre csak növekszik, és ez nem véletlen. A megmérettetések résztvevői rengeteget tanulhatnak a kitartásról és a csapatmunkáról, fejleszthetik analitikus készségeiket, kreativitásukat, valamint megmutathatják a bennük lévő potenciált, tehetséget leendő munkaadóiknak

    A Case Solvers idén augusztusban megrendezte Magyarország első nemzetközi esetversenyét (Solvers’ Cup), ami a résztvevők visszajelzései szerint és a szervezők értékelése alapján is egyértelmű sikert aratott. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő esettanulmány versenyek ezzel újabb gyökeret vertek hazánkban.„Miért akkora jelentőségű esemény ez?”– kérdezhetnék sokan.

    Nos, az egyetemisták évről évre egyre korábban lépnek be a munka világába. A diákszervezeti tagság már nemcsak kiegészítője az egyetemi éveknek–egy lehetőség, hogy életre szóló barátságok köttethessenek– hanem gyakran a sikeres karrierút záloga is. Manapság már nem számít ritkaságnak az egyetem melletti munkavégzés sem, ami visszavezethető a folyamatosan élesedő versenyre a munkapiacon, valamint az egyre több lehetőségre, a teljesítési vágyra, és a fejlődés iránti kimeríthetetlen igényre.

    prezhNapjainkra kinyílt a világ, a nemzetközi karrier már rég nem számít egy szűk réteg „kiváltságának”– azonban a szélesebb körű lehetőségek együtt jártak az új versenytársak megjelenésével is. Az önéletrajzok színesítéséért folyó „harc” jótékony hatással volt az esettanulmány versenyek világára: népszerűségük az utóbbi időben egyre csak növekszik, és ez nem véletlen.

      A megmérettetések résztvevői rengeteget tanulhatnak a kitartásról és a csapatmunkáról, fejleszthetik analitikus készségeiket, kreativitásukat, valamint megmutathatják a bennük lévő potenciált, tehetséget leendő munkaadóiknak– a felsorolást még oldalakon keresztül folytathatnánk. Ezek a kompetenciák már fiatalabb korban, a középiskolai évek alatt is elsajátíthatók megfelelő támogatással. Hazánkban az efféle versenyek iránti lelkesedés gerjesztéséhez már negyedik éve járul hozzá a Case Solvers csapata. Tréningekkel igyekeznek felkészíteni a hozzájuk jelentkező kiváló egyetemi hallgatókat és a már dolgozó embereket esetoldó versenyekre, esetinterjúkra, karrierjük során útjukba kerülő lehetőségekre, vagy éppen akadályokra. Nagy hangsúlyt fektetnek a középiskolások képzésére is: a versenyek iránti szenvedélyt, érdeklődést OKPV (Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny) nevű versenyükkel is igyekeznek a lehető legkorábban megismertetni a fiatalokkal.

    asztalnal

     

    Idén nyáron olyan eseményt szerveztek Magyarországon, amire korábban soha nem volt példa. A Case Solvers hazánkban elsőként rendezte meg nemzetközi esettanulmány versenyét augusztus 12-14. között, hazai és külföldi egyetemistákból álló csapatok számára. A verseny Budapesten személyesen, illetve azzal párhuzamosan online felületen zajlott.A Solvers’ Cup a hazai esetoldás egyedülálló versenye volt, aminek fizikailag is Budapesten, részben a Corvinus Egyetemen zajló részébe meghívásos alapon kerültek be Európa legjobb egyetemeinek csapatai. A versenyző Consulting Clubok között találhattuk többek közt Oxford és St. Gallen képviselőit, valamint cseh, osztrák és magyar csapatot is. A háromnapos rendezvény alatt a résztvevőknek egy komplex üzleti problémára kellett megoldást találniuk, majd két fordulóban prezentálni azt egy szakmai zsűri előtt, amelynek soraiban ott ült a Budapesti Corvinus Egyetem dékánja, valamint a Loxon Solutions, a DHL Consulting, a Roland Berger, a PwC, a Philip Morris és a Ringier Axel Springer képviselője is.

    prezentalas

     

    A meghívásos verseny mellett –rendhagyó módon– a Case Solvers online felületre is átültette versenyét, ezzel lehetőséget biztosítva a világ esetoldóinak a megmérettetésre. A regisztrált 130 diáknak a feladata ugyanaz volt, mint a meghívásos verseny résztvevőinek, azonban nekik csak 10 óra állt rendelkezésükre hozzá. Ez a korábbi gyakorlatoktól nagyban eltérő megoldás, hiszen az online forduló megrendezésével azoknak is lehetősége nyílt részt venni a versenyen és ezzel együtt átélni a rövid határidő adta dinamikus gondolkodás, gyors döntéshozás élményét, akiknek nem állt módjában személyesen megjelenni Budapesten. Így olyan széles körben érhették el az esetoldás iránt érdeklődő fiatalokat világszerte, mint még soha, ugyanis az online nevezéshez nem volt másra szükség, mint egy négy főből álló motivált csapatra és 10 szabad órára augusztusban.  A versenyt az idei sikerre való tekintettel mostantól minden évben igyekeznek majd megrendezni.A szervezők remélik, hogy minél több fiatalhoz eljut Magyarországon belül is a lehetőség híre, s így a hazánkat képviselő csapatot minden évben a legtehetségesebbek közül tudják majd kiválasztani.

    asztalnal

    A verseny mindkét része izgalmas volt szoros versennyel, hiszen valóban a legkiemelkedőbb diákok mérettették meg magukat. Az online verseny határidejének lejárta után kiderült, hogy  egy, a Budapesti Corvinus Egyetemről érkező csapat bizonyult a legkiemelkedőbbnek a nemzetközi mezőnyben. A rendkívül értékes nyeremények mellett lehetősége nyílt a fiataloknak, hogy prezentálják megoldásukat a döntőben –a szakmai zsűri előtt, a meghívásos verseny résztvevői mellett. A döntőben látott összes prezentáció inspiráló és színvonalas volt, az elődöntőből továbbjutó mindhárom csapat kiváló, egyedi megoldással állt elő: a harmadik legjobbnak St.Gallen csapata bizonyult, második helyezést a belgrádi csapat ért el, a legkiemelkedőbb helyen pedig Oxford csapata végzett.

    dijatvetel

     

    A rendezvény egész ideje alatt a szervezők szakmai programokkal, valamint tudásátadást és kapcsolatépítést előtérbe helyező lehetőségekkel várták a résztvevőket, akik nyitottan, hatalmas érdeklődéssel vettek részt az eseményen.Az önkéntes segítők munkájának hála a versenyzők rengeteg figyelmet kaptak, senki nem érezte magát idegennek. A versengést félretéve egymásnak teljesen ismeretlen, a világ különböző pontjairól érkező fiatalok viselkedtek régi barátokként: életre szóló élményekkel gazdagodhattak fővárosunkban a csoportos éjszakai városnézés, a közös bulik és a Sziget Fesztivál alatt.

    Természetesen a verseny megvalósulásához egy teljes év kemény munkája és egy rendkívül elhivatott csapat kellett, akik olykor az alvást is nélkülözve hárították a felmerülő akadályokat. Azonban az izgalom, hogy valami újat alkothassanak, végig tartotta bennük a lelket és még a legváratlanabb, legösszetettebb problémák sem akadályozták őket a verseny megszervezésében.

     

    kupak

    2012 óta az MCC Szakkollégiummal karöltve a Case Solvers minden évben lehetővé teszi az esettanulmány versenyeken való részvételt a középiskolásoknak is. A már korábban említett OKPV nevű, középiskolásoknak szóló versenyen üzleti helyett történelmi döntéshozóknak adhatnak tanácsot a versenyzők. Az együttműködés kezdete óta már három sikeres közös versenyt tudhatnak maguk mögött a szervezők, és gyümölcsöző kapcsolatuk stabilitása optimizmusra ad okot. A legnagyobb valószínűséggel a továbbiakban is meg tudják majd adni a lehetőséget fiatal esetoldóknak, hogy már középiskola alatt is bizonyíthassák rátermettségüket.Az elmúlt években Szapolyai János erdélyi vajda, Tisza István miniszterelnök és I. Ferenc József osztrák császár és magyar király szemszögéből gondolhatták újra a múltat. A versenyt eddig három országban rendezték meg, a zsűri tagjai között pedig többek között olyan szaktekintélyek értékelték a fiatal tehetségek megoldásait, mint például Romsics Ignác, Török Gábor és Száray Miklós.

     

    További információért lásd: www.facebook.com/events/693211687484676/

    www.case-solvers.com

     

    Előző cikkŐszi Pedagógiai Napok – 2016. november 14-18.
    Következő cikkIngyenesen letölthető pályaorientációs kézikönyv a szakképzéshez!