Kezdőlap jó példák

Dzsesszes angoltanár – Carolyn 85 évesen ilyen menő!

Zenével tanítaja az angol nyelvet, energikusan, lelkesen bevonja a diákokat, nem csoda, hogy világszerte követik módszereit és diákjai valódi New York-inak érzik magukat hatására. Mit lehet eltanulni egy ilyen hiteles angoltanártól? Horváth Hajnalka angol nyelvtanár készített interjút Carolyn Graham-mel az IATEFL legutóbbi konferenciáján.

Carolyn Graham Forrás: http://kokucheese.com/event/index/333840/
Carolyn Graham
Forrás: http://kokucheese.com/event/index/333840/

Carolyn Graham: „Nagyon hiszek abban, hogy az örömnek szerepe van tanórákon. Akkor a legfogékonyabb az agy, amikor örül.”

 

Miért pont dzsessz zene?

A kaposvári IATEFL konferencián – (International Association of Teachers of English as a Foreign Language – IATEFL) Carolyn elmondta:

  • „Az a csodálatos a dzsesszben, hogy azt teszel, amit csak akarsz. Ezt a szabadságot szeretem. Mész, amerre a szíved hajt. Mindenki szereti kifejezni például, hogyan érzi magát aznap.”

 Carolynnal az ünnepi vacsorán szóba elegyedtem. Szinte eksztatikusan beszélt arról, hogy a kreatív versírás milyen élvezetes tanítási módszer. Harvardi diákjai is igen kedvelik.

Horváth Hajnalka és Carolyn Graham
Horváth Hajnalka és Carolyn Graham

 – Miért tartja úgy, hogy hatékony a nyelvtanulást összekötni a dzsessz zenével?

  • „A hagyományos jazz zene ritmusa négy negyed, amire az amerikai angol beszélt nyelv tökéletesen illeszkedik.” – magyarázta. Ezt persze demonstrálta is egy nagy plenárison. A tapsjátéka és a hangja betöltötte az audotóriumot, ahogy egyszerű hétköznapi mondatokat kántáltatott a tanárokkal. Többünknek ismerősen hangzott már a „Hi, how are you?” rigmus, amivel már sok évfolyamnyi diáknak vertük fejébe a nyelvi fordulatokat.(Pillantson bele Carolyn órájába EZEN a felvételen! – a szerk. )

 – Carolyn maga milyen áttörést ért el a nyelvtanulóinál a módszerével?

  •  „Több diákom egész történeteket mesélt arról, hogy az óráim után igazi New York-inak kezdte magát érezni.”

Magyarország után Törökországba, Japánba utazik, jövőre pedig Afrikába készül. Mégis mi ösztönözi arra, hogy beutazza a világot és megossza a módszerét mindenütt?

  • „Azért utazom körbe a világot, mert egyszerűen imádok utazni! Mindig is szerettem, és ez már így is marad. Szeretem a hajókat, vonatokat, repülőket, sőt gyalogolni is nagyon jó.”
  • Vannak olyan tanárok, akik az Ön nyomaiban járva új jazz chants-okat írnak?
  • „Igen. Számos tanár Japánban, Malajziában, Tunéziában, Lengyelországban, Kínában és másutt, akikkel együtt dolgoztunk, saját jazz chants anyagokat írnak, méghozzá nagyon jól.”

Kíváncsi voltam, hogy vajon vannak-e még nagy tervei ennek az energikus hölgynek, akit mintha nem szorítana korlátok közé az idő múlása?

  • „Nos, az a következő projektem, hogy elkezdem megírni az önéletrajzomat, melynek címe:Falling In and Out of Love All Over the World (jelentése nagyjából ez: Szerelmek és kiábrándulások a világ minden táján).”

Van-e valami különleges tanároknak célzott tanácsa?

„A tanároknak az üzenetem, hogy azt csinálják, amit szeretnek az osztálytermben és azon kívül is csinálni. Ha nem érdekesek az óráid, a diákok agya alvó állapotba kerül, és nem történik meg a tanulás folyamata.”

Megkérdeztem a diákjaimat, hogy ők mit kérdeznének Carolyntól, majd tolmácsoltam a kérdésüket. Arra voltak kíváncsiak, hogy ha Carolyn most újra 20 éves lehetne, mibe fektetne több időt, és mi az, amivel nem foglalkozna.

-„Ha most újra 20 éves lennék, pontosan ugyanazt csinálnám: a szívemre  hallgattam, és azt tettem, amit szerettem, bármi is volt az ára.”

 

Az speicális és különleges, egyedi hangulatú interjút Horváth Hajnalka készítette. Köszönjük!

 

Horváth Hajnalka, angoltanár, a budapesti Bornemisza Péter Gimnázium munkatársa segíti a kollégák munkáját saját módszerei, megoldásai, gondolatai megosztásával. Kérdés, visszajelzés esetén írjanak az info@moderniskola.hu címre.

 

Előző cikkDigitális pedagógus és nemzedék konferencia 2016. nov. 26!
Következő cikkInspirációk Európából: Erasmus+ pályázatok