Kezdőlap jó példák

Digitális oktatásé a jövő -több, mint ezren látták közelről- ofi.hu

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (ofi.hu) a Modern Iskola magazin közreműködésével, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Digitális Jólét Program Titkársága, az Oktatási Hivatal és a Microsoft Magyarország támogatásával 2016. december 7–8. között rendezte meg a Digitális Oktatási Napok című kétnapos konferenciát és szakmai kiállítást. Az ofi.hu cikkével kezdjük a beszámolóinkat.

Fotó: Farkas Boglárka

A SYMA Rendezvény- és Kongresszusi Központban tartott rendezvény célja a digitális oktatás népszerűsítése, segítségnyújtás az IKT eszközökkel támogatott módszertani megoldások terjesztésében, jó gyakorlatok bemutatása és a pedagógusok horizontális tudásmegosztásának támogatása volt.

A konferencián bemutatásra kerültek a legújabb oktatásban használható digitális fejlesztések, módszertani megoldások. A résztvevő pedagógusok megismerkedhettek a fejlesztés alatt álló okostankönyvekkel, digitális tananyagokkal, a tanítás, tanulás során már kipróbált eszközökkel. Betekintést nyerhettek a Digitális Oktatási Stratégia tervezett megvalósításának folyamatába, valamint az átalakuló intézményfenntartás modelljét is megismerhették.

A kalandpálya felülnézetből Fotó: Farkas Boglárka

A konferencia egyben az EFOP-3.2.2 A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés elnevezésű projekt nyitóeseménye is volt. A projekt célkitűzései között szerepel a Nemzeti Köznevelési Portál (NKP) továbbfejlesztése, új funkciók kialakítása, a meglévők kiegészítése, valamint az elérhető digitális tananyagok bővítése.

A szakmai konferencia mellett osztályokat is vártak a szervezők az eseményre. A kiállításon digitális oktatási jó gyakorlatokkal ismerkedhettek meg a résztvevők, az osztályok pedig digitális mintatanórákon és a kiállítás kalandpályáján vehettek részt.


Az első napot Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Köszöntőjében megnevezte azokat a fejlesztési területeket, amelyek az oktatási rendszer digitális átalakítása szempontjából kiemelt fontosságúak, úgy mint, a pedagógus-továbbképzéseket; a tartalmi-módszertani fejlesztéseket, taneszköz-fejlesztést; a fenntartói környezet átalakítását és az infrastruktúrafejlesztését.

Czunyiné dr. Bertalan Judit
fotó: OFI

Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos köszöntő beszédben az egyik legfontosabb fejlesztési területnek a digitális kompetencia mérését nevezte. Részletesen beszélt a Digitális Oktatási Stratégiáról és annak megvalósítási körülményeiről.

Fotó forrása ofi.hu – itt.

Dr. Ollé János, az Eszterházy Károly Egyetem rektorhelyettese problémafelvető előadásában azt taglalta, hogy miképpen egészíthetik ki egymást a digitális tananyagok és a hagyományos, papír alapú tankönyvek. Az utóbbi évek hazai taneszköz-fejlesztési gyakorlata azt a célt tűzte ki, hogy a digitális és hagyományos tananyagok párhuzamosan készüljenek, a szerkesztők együttműködésében, ez példaértékű.

  

Kaposi József
fotó: OFI

Dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója az EFOP 3.2.2 uniós projekt céljait mutatta be: folytatni a kísérleti tankönyvek kipróbálását és átdolgozását, az Nemzeti Köznevelési Portál fejlesztését, bővítését és kifejleszteni az okostankönyveket.

Fotó forrása: ofi.hu

 

Kojanitz László
fotó: Ofi.hu

A kísérleti tankönyvek átdolgozási metódusáról tartott előadást Kojanitz László szakmai vezető. A pedagógusok részletes visszajelzései alapján a szerkesztők átdolgozták a tankönyveket, így érték le végleges, ún. újgenerációs formájukat. Az átdolgozásokkal a pedagógusok elégedettek voltak, a kutatás alapú fejlesztést pedig üdvözölték.

Az utolsó plenáris előadásban a Nemzeti Köznevelési Portál tartalmi és funkcióbővítési továbbfejlesztési irányait vázolta fel Pintér Gergely alprojekt-vezető. A tervek szerint hamarosan megjelennek az okostankönyvek, továbbá fejlődik a keresés, az akadálymentesítés és a közösségimédia-használat, ezáltal pedig javul a felhasználói élmény.

Forrás: OFI.hu

Az ofi.hu oldalról átvett beszámolókat folytatjuk.

Fotók beillesztése: a szerk.

További fotók a rendezvényről és előadókról az ofi.hu -n – itt.

Külön cikkekben a moderniskola.hu saját mini-interjúit és tudósításait is közöljük.

Előző cikkMiért sikeres a finn oktatás? – konferencia-beszámoló
Következő cikkHogyan válhatunk képessé arra, hogy a jég hátán is megéljünk? – Pozsgai Anita cikke