Kezdőlap hírmozaik

    A tanév rendje- második félév – plusz öt tipp a célok tervezéséhez!

    Félévzárás, témahetek, érettségi, mérések - a tanév rendje naptárformában a moderniskola.hu idei legnépszerűbb tartalma volt, most is közzétesszük, használják továbbra is egészséggel! Az eduline.hu segítségével pedig kiemeljük, mikor mi lesz, mi várható még, hisz a 2017-es naptárakat, határidőnaplókat már most érdemes kitöltögetni.. A jövő évi fogadalmakhoz is jól jöhet egy ilyen. Tudjuk, hogy azok betartása- betartatása nem könnyű, ehhez is hoztunk egy kis segítséget, ezúttal a vous.hu segítségével. Ön hogyan készül az új évre?

     „Néhány hét múlva vége a 2016/2017-es tanév első félévének – összeszedtük a második félév legfontosabb dátumait.”  Olvasható az eduline.hu oldalon. A moderniskola.hu idei legnépszerűbb tartalma is erről szólt, a 2016. augusztusában közzétett „tanév rendje, naptárformában” minden eddiginél több olvasót ért el. Itt találja, most is letölthető, használható, nyomtatva vagy elektronikusan is jól áttekinthetően látja, mikor , mi várható.
       A tudatos(abb) időgazdálkodás érdekében a dátumokat elmentegetve (falinaptár, határidőnapló, asztali naptár, tanári napló, okostelefon tervezője, Google Calendar, egyéb eszközeinken) talán felmerül az Olvasókban, hogy mit is szeretne célul kitűzni, milyen pontokat szeretne elérni, hogyan készül pl. a témahetekre, miben fejlődne önmaga?

    Öt pont a célok betartásához

      A (naptári) év eleje (is) jó alkalom a fogadalmak megtételéhez, saját magunknak, régóta tervezett vagy halogatott feladatok, célok eléréséhez. A vous.hu segítségével mi is bemutatjuk, mi kell ahhoz, hogy sikeresebb legyen ezek betartása. Ők a sport terén elhatározott célokról írnak, de talán átvihető intellektuális, személyiségfejlesztő, nevelési vagy bármilyen célok területére. Érdemes kipróbálni, várjuk visszajelzéseiket! (Facebook-komment vagy mail: info@moderniskola.hu)1.Kell egy naptár és egy ütemterv, ezt osztottuk meg az imént:)

    2. Jó, ha van egy partner, aki segít a motiválásban és tudja, mi a cél, mik a feladatok. Vele pl. megoszthatjuk a naptárunkat (Google Calendar), így könnyeb egyeztetni, nem felejtődik el, átlátható, stb.

    3.Érdemes beszámolni a siker felé vezető út lépéseiről. A moderniskola.hu és a közösségi oldala, illetve az online tanári fórumok kiváló alkalmat biztosítanak erre. Egy egy érdekesebb tanári megoldás, vagy akár kérdésfelvetés, egy izgalmas cikk, könyv, film, előadás bemutatása, egy „gyerekszáj” vagy kollegális megjegyzés – bármi lehet, ami a fejlődést szolgálja és azonosulni tudunk azzal  vagy kötődni tudunk valamiért ahhoz.

    4.Legyenek konkrét számok, mérföldkövek, aminek elérését kitűzzük. Legyen az egy esemény, egy pontszám, egy (vagy több)  könyv elolvasása, egy vizsga, megmérettetés, vagy elkészített dokumentum, megszervezett program, elért visszajelzés- tudjuk objektíven is, ha elértük!

    5. Legyen jutalom, ha elértünk kisebb rész-célokat. Pl. egy ismerősöm csak akkor nyitja meg elmentett izgalmas cikkeit, ha befejezte a kötelező levél-és egyéb írásait- ez a jutalma. Vagy – „öröm”kávézni csak akkor kezd, ha kész van az aznapi feladattal.. (az „ébresztő kávé” más dolog..). Az is megoldás, hogy az „offline örömök” a jutalmak valakinél, az „offline the new luxory” – jegyében. Vagyis a digitális, képernyőkön át elérhető hatások nélküli világ az új luxus: séta a természetben, kézműveskedés, örömteli konyhai alkotások, beszélgetés – nem csetablakban, hanem a valóságban..és még sorolhatnánk..

     

    Előző cikkBoldog karácsonyt kíván a moderniskola.hu!
    Következő cikkMegint újított a Duolingo: tanuljunk közösen!