Kezdőlap hírmozaik

    Kezdődik az Európai Szakképzési Hét

    Fiatalok és szüleik testközelből ismerkedhetnek meg számos szakma nyújtotta karrierlehetőséggel a ma kezdődő Európai Szakképzési Héten. A rendezvény keretében országszerte számos szakmai eseményen (üzemlátogatásokon, nyílt napokon, szakmai kerekasztal-beszélgetéseken, karriernapokon, pályaválasztási tanácsadásokon) vehetnek részt az érdeklődők december 5. és 9. között.

    szakkepzesihet
    Ünnepélyes keretek között nyitotta meg Navracsics Tibor és Varga Mihályaz Európai Szakképzési Hét hazai rendezvénysorozatát a Siemens Képzési Központban. A 28 országban, közel  600programot kínáló nemzetközi eseményt az Európai Bizottság azérthozta létre, hogy bemutassa a szakképzésben és szakoktatásban rejlő lehetőségeket.

     

    Az eseményen Navracsics Tibor elmondta: „Manapság sokan és sok helyen beszélnek világgazdasági versenyről, arról viszont már sokkal kevesebben tesznek említést, hogy ez a verseny többnyire öt-tíz évvel korábban, az oktatási intézményekben dől el. Az Európai Unióban egyre erősebb a felismerés, hogy az oktatásba be kell fektetni. Ma az EU vállalatainak közel 40 százaléka küzd azzal, hogy nem talál megfelelően képzett munkaerőt. Ezért olyan oktatásra van szükség, amelynek köszönhetően a munkavállalók képesek lesznek megfelelni napjaink gazdasági kihívásaink.”

     

    A szakképzés hazai helyzete kapcsán Varga Mihály a megnyitón kiemelte:„meg kell nyernünk a fiatalok lelkesedését, a családok egyetértését és a szakképzésben résztvevő intézmények, valamint a vállalatok támogatását ahhoz, hogy a szaktudásnak és a felkészültségnek ismét legyen becsülete.”

    Siemens: 90 fiatal tanul a 600 millió forintos beruházásként létrejött oktatási központban 

    A Szakképzés Európai Hete rendezvénysorozat keretében a Siemens tíz országban tart eseményeket. A vállalat jelenleg közel 11 500 fiatal számára biztosít szakképzést a világ 22 országában, köztük Magyarországon is, így kiemelten fontosnak tartja a szakképzés népszerűsítését. A hazai szakképzés fejlesztésén a vállalata kilencvenes évek óta dolgozik, ugyanis 20 éve kezdte meg a magyarországi Siemens a duális képzési forma meghonosítását. Mindezt a német anyavállalat 125 éves képzési tapasztalatára alapozta. A folyamatos munka eredményeképp 2014-ben hatszáz millió forintos beruházással kialakított Siemens Képzési Központban jelenleg több mint 90 fiatal tanul. Mint azt Dale A. Martin a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a Siemens Magyarországon nem csak beruház, hanem be is fektet: a fiatalokba, a jövőjükbe, így járulva hozzá az ország modernizálásához. Ennek része az is, hogy folyamatosan fejlesztjük képzéseinket. Jövőre két új szakmát – mechatronikai technikus és CNC gépkezelő – is indítunk. Emelletta duális felsőoktatás területén is újítunk, idén indítottuk el a Budapesti Műszaki Egyetemmel közösen, az országban elsőként a duálisműszaki mesterképzést.

     Programnaptár is elérhető-ezek a programok várják a fiatalokat

    Az Európai Szakképzési Héta gyorsan változó munkaerőpiacon a szakképzés nyújtotta előnyökre hivatott felhívni a figyelmet. Többek között arra, hogy a szakképzés az általános képzésekhez viszonyítva könnyebb belépést tesz lehetővé a tanulóknak a munkaerő-piacra[1].A rendezvény keretében országszerte számos szakmai eseményen (üzemlátogatásokon, nyílt napokon, szakmai kerekasztal-beszélgetéseken, karriernapokon, pályaválasztási tanácsadásokon) vehetnek részt az érdeklődők december 5. és 9. között. A részletes programnaptár a szakképzési héthez kapcsolódó programtérképen érhető el.

    Az Európai Szakképzési Hétről további információkat az esemény honlapján és Facebook olszakkepzesihetdalán érhet el.

    A Siemens képzéseiről a vállalat honlapján tájékozódhat.

    [1]Forrás: Education and training monitor, 2015

    Előző cikk5-én kiderül, 500 fölött vagyunk e megint – jön a Nemzetközi Olvasás és Szövegmegértés Vizsgálat – PIRLS – eredménye
    Következő cikkMegnyitott a Google Mikulásfalva – 24 adventi alkalmazás tanároknak, amivel gyorsabban itt lesz a karácsony