Kezdőlap hírmozaik

Megint újított a Duolingo: tanuljunk közösen!

A világ legnépszerűbb internetes nyelvtanuló platformjának új szolgáltatásával a családtagok, barátok, ismerősök csoportokat hozhatnak létre, ahol egymást segítve, vagy egymással versenyezve - de mindenképpen egymást motiválva - tanulhatnak nyelveket. A Duolingo Language Club már elérhető az alkalmazás 1,7 millió magyar felhasználója számára, illetve az a több mint 200 ezer külföldi is élvezheti, akik a Duolingo-n keresztül kezdtek el magyarul tanulni.

 

 

A felhasználók csoportokat alakíthatnak, és meghívhatják barátaikat közös nyelvtanulásra

 

Nincs jobb egy kis baráti noszogatásnál. Kutatások igazolják, hogy a versenyre vagy közös munkára ösztönző, csoportos oktató játékok jelentősen növelik a felhasználók tanulás iránti érdeklődését. A Duolingo “klubokban”, amelyek már elérhetők az alkalmazáson belül,  a tagok láthatják egymás eredményeit, előrehaladását, kinek van a legtöbb nyelvtanulásért szerzett pontja, így a tagok egymást motiválják.

-“Észrevetted, hogy a barátnőd már 5 percet angolozott az Angol Klubban, miközben te még csak most bújtál ki az ágyból?”

– “A haverod kihagyott egy napi gyakorlást és máris elveszítette megdönthetetlennek tűnő első helyét a klubban?” – ilyen és ehhez hasonló megfigyelések ösztönzik a felhasználókat arra, hogy rendszeresen gyakorolják a nyelvet.

 

Haverok az „ész”-kondiban

Bárki, aki konditerembe jár vagy diétázik, tudja, hogy barátokkal közösen tenni ezeket erősen motiváló hatású. Ugyanez igaz a nyelvtanulásra is. A klubokban a tagok megdicsérhetik egymást a kimagasló teljesítményért, vagy támogathatják a lemaradókat.

A Duolingo ráadásul játékosan tanít, ami szintén segíti a tanulási élményt.

A legjobb módja annak, hogy betartsuk az újévi fogadalmat. Tavaly, az újévi fogadalmak idején több ember keresett rá az interneten  arra, hogy “learn language” (nyelvtanulás), mint arra hogy “get fit” (edzés). A Duolingo klubok pedig éppen arra jók, hogy ne felejtsük el az újévi fogadalmunkat már februárban, hiszen a barátok kitartásra ösztönzik egymást.

 

“A nyelvtanulás alapvetően közösségi élmény. Az egyik legnehezebb kihívás a nyelvtanulás során a motiváció fenntartása. Meggyőződésünk, hogy a Duolingo új szolgáltatása összehozza a barátokat, családtagokat egy cél érdekében, és hogy ezt a célt közösen, egymást segítve érjék el.“ – vallja Luis von Ahn, a Duolingo vezetője és társalapítója.

 

A “DuolingoClubs” elérhető az alkamazás legfrissebb verziójában iPhone-ra és iPad-re (DuolingoiOSapp), illetve Androidos készülékekre (DuolingoAndroidapp) azok számára, akik angolul, spanyolul, portugálul, franciául, németül, olaszul, oroszul, hollandul, ukránul, törökül, koreaiul, kínaiul, japánul, vietnámiul, románul, görögül, csehül, legyelül , illetve indonéz és thai nyelven tanulnak.

De ami számunkra legfontosabb: a magyarul tanulók is élvezhetik előnyeit.

 

Jelenleg a Duolingót 1,7 millió magyar használja, ami háromszoros növekedés az elmúlt évhez viszonyítva. Talán még ennél is örömtelibb, hogy több mint 201 ezer külföldi kezdett el magyarul tanulni az alkalmazás segítségével.

A Duolingo alkalmazás ingyenes.

 

A Duolingo-ról

 

A Duolingo a legnépszerűbb módja az internetes nyelvtanulásnak. Világszerte 150 millióan használják. Mind az iTunes-ban, mind pedig a Google Play-ben a leggyakrabban letöltött alkalmazás az “Oktatás” kategóriában, és az egyetlen oktatási alkalmazás, amely elnyerte az “Év iPhone alkalmazása” elismerést az Apple-től.  A duolingo küldetése, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a nyelvtanulást. A teljesen ingyenes platformot úgy tervezték, hogy a tanulás játék legyen, mivel ennek a módszernek a hatékonyságát tudományosan is igazolták. A City University of New York független kutatása kimutatta, hogy 34 órányi nyelvtanulás a Duolingo-val egyenértékű egy szemeszternyi egyetemi nyelvi oktatáson való részvétellel. www.duolingo.com.

 

Luis von Ahn és Severin Hacker

 

Luis von Ahn, a Duolingo vezérigazgatója és társalapítója sokak szerint a crowdsourcingúttöröje. Ismertté a CAPTCHA feltalálásával, a MacArthur “Géniusz” Díj elnyerésével, és népszerű TED talk előadásaival vált. Két vállalatát is a Google vásárolta meg. A Popular Science Magazine a tíz legkiválóbb tudós közé, a Discovery az “50 legnagyobb tudós koponya” közé sorolta. Továbbá egyike az MIT Technology Review által megnevezett Legjobb Fiatal Innovátornak.

 

Severin Hacker a Duolingo társalapítója és techonlógiai vezetője. Miután BS diplomát szerzett az ETH Zurich egyetemen 2006-ban, a Carnegie Mellon Egyetemen PhD-zett 2014-ben. Az MIT TechnologyReview korunk egyik legjelentősebb fiatal innovátorának választotta.

 

Előző cikkA tanév rendje- második félév – plusz öt tipp a célok tervezéséhez!
Következő cikkIKT a természettudományos oktatásban