Kezdőlap Digitális eszközök

    Hogyan segít a pedagógusoknak az iskolai szociális munkás?

    Az iskolai szociális munka egy újszerű feladat, ami égetően fontos az iskolák diákjai, pedagógus-közössége és a szülők szempontjából is. Mindezekért létrejött az Magyarországi Iskolai Szociális Munkások Egyesülete, aminek elnöke, Jankó Judit mutatja be a pedagógusoknak a feladatokat, modelleket és a segítséget, amit ők nyújtani tudnak.

    Iskolai szocális munkás és csoportja

    Magyarországon az iskolai szociális munka az új típusú szociális szolgáltatások közé tartozik, 2018-tól fogják bevezetni. Szervezetünk (www.miszme.hu ) jelentős szerepet játszott abban, hogy az iskolai szociális munka teret nyerjen Magyarországon is, amint az Európa és a világ számos országában közel 30 vagy akár100 éve létezik. http://miszme.hu/iskolai-szocialis-munkas/iszm/iszm-tortenete

    Gyerekeket veszélyeztető problémákkal foglalkoznak

    Napjaink globalizált világában az iskola számos társadalmi probléma megjelenési terepe: a kiskorúakhoz, tanulókhoz kapcsolódó erőszak, agresszió, az integrált oktatás problémái, a családi szerepek átalakulása, a tanulók mentális egészsége, az iskola szerepköre felfogásának megváltozása, a mediatizált társadalom, a világháló hatalma és sorolhatnánk.

    Multikulturális foglalkozás

    Mára hazánkban is felmerült egyfajta igény, egy olyan professzionális segítő rendszeres jelenlétére az iskolákban, aki a gyermeket veszélyeztető, hátrányos helyzetbe sodró problémákat korán felismeri, és más segítő intézményekkel, szakemberekkel együttműködve képes kezelni azokat. A társadalmi, szociológiai illetve szociálpolitikai, pszichológiai és jogi ismeretei által pedig közvetlen segítséget tud nyújtani abban, hogy a problémák megoldásában a személy környezetének támogató erőforrásait aktivizálni tudja. Az iskola közreműködése a gyerekek szocializációja szempontjából alapvető, az azonban vitathatatlan, hogy ma az iskolák, a pedagógusok, segítség nélkül nem tudnak megfelelni annak a kihívásnak, amit a felmerülő sokszor halmozottan megjelenő szociális problémák jelentenek. A két szakma, azaz a pedagógusok és az iskolai szociális munkások kooperációja elengedhetetlen, és ennek előkészítése is kiemelt szereppel bír.

    A pedagógusok számára ismertté kell tenni az iskolai szociális munkát.

    Csoportfoglakozáson az iskolai szociális munkás

    Módszertani segítség a pedagógusoknak

    A MISZME az első és egyetlen országos hatáskörrel rendelkező szervezet, amely az iskolai szociális munka szolgáltatás bevezetéséhez (2018) tapasztalatokra alapuló módszertani segítséget tud nyújtani, egyfelől az iskolai szociális munkások számára, másfelől az iskola, azaz a pedagógusok irányában, akik az új szolgáltatás befogadói lesznek – tanácsadás, szupervízió, külföldi tanulmányút, dokumentációk, webshop stb.  http://miszme.hu/tanar/szolgaltatasaink/szakmai-tanacsadas

    Összekötő a szocális munkás

    Az iskolai szociális munkás különböző modellekkel dolgozik a gyermek, az iskola és a környezet viszonyrendszerében. Összekötő az otthon, az iskola és a közösség között és mint az iskola tagja speciális szolgáltatásokkal tudja segíteni és támogatni a diákokat a tanulás és a szocializáció folyamatában. (http://miszme.hu/iskolai-szocialis-munkas/iszm/nemzetkozi-standardok ) Valljuk akkor jó a világ, ha jó benne gyereknek lenni, ennek érdekében minden iskolának szüksége van egy-egy szociális munkás közreműködésére.

     

    Modellkíłsérlet- filmen

    Egyesületünk Székesfehérváron még 2010-ben végzett egy modellkísérletet az iskolai szociális munka bevezetése módszereinek kidolgozására, valamint budapesti iskolákban is jelen voltunk több alkalommal. Készítettünk néhány kisfilmet is munkánkról, amik a YouTube-on nézhetők meg.

     

    Diszkrét online tanácsadás is elérhető

    Jelenleg a modern technológiák alkalmazásával e-mailben, chat-en,  Skype-on vagy Google Hangouton nyújtunk online tanácsadást. Ennek köszönhetően sem térben, sem időben nem kötnek korlátok bennünket, és a tanácsadást igénybe vevő fél dönt arról, hogy anonim módon, vagy személyét felvállalva kér tanácsot tőlünk, szervezhető intézményi és/vagy csoportos megbeszélés. Alapértékeink között kiemelt helyen szerepel a diszkréció, melynek köszönhetően diák, szülő, tanár és iskolai szociális munkás egyaránt bizalommal fordulhat hozzánk. Itt lehet időpontot foglalni.

    Szemléletközvetítés – a Facebookon

    A Facebook oldalunk célja a szemléletközvetítés olyan témákban, mely a gyerekek, fiatalok életét jobbá teheti. A főként prevenciós célzatú megosztások váltakozva célozzák meg közvetlenül a diákok különböző korosztályait, a szülőket és a pedagógusokat, és persze mindenkit, hiszen a gyermekek jól-léte minden felnőtt felelőssége.

     

    Szakirányú továbbképzés diplomásoknak

    Az országban egyedül álló módon a Kodolányi János Főiskolával együttműködve akkreditált Iskolai szociális munkás szakirányú továbbképzést indítottunk 2016-ban. A képzés a nemzetközi szakirodalom és standardok alapján, az iskolai szociális munkás kompetenciák fejlesztését célozza meg.

    Hálózati szerveződés- Egyesületi tagság

    Egyesületünk tagja (2009-től) az Iskolai Szociális Munkások Nemzetközi Hálózatának, melyhez Magyarország és további 53 ország szervezetei csatlakoztak.

    Szerinted is szükség van egy olyan világra, melyben jó gyereknek lenni?

    A MISZME várja a csatlakozókat!

    További részletek: ki foglalkoztathatja az iskolai szociális munkást, hol helyezkedik el az iskolában, hogyan dolgozik, milyen modellek szerint, stb.- Jankó-Judit-MISZME-SZEGED-2016.11.17. a Power Point előadás címe:  „Az iskolai szociális munka nemzetközi viszonylatban és Magyarországon’- elhangzott: 2016. november. 

    Jankó Judit, a MISZME elnöke

    Irta és a fotókat készítette, válogatta: Jankó Judit

    MISZME Elnöke

     

    Előző cikkIKT a természettudományos oktatásban
    Következő cikkErasmus + stratégiai partnerségek pályázatíró szemináriumok