Kezdőlap osztályfőnök

    Ha képviselő lennék – pályázat a VII. Gyermek- és Ifjúsági Országgyűlésen való részvételre

    Az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdet gyermekintézmények számára a Gyermekek Világnapja alkalmából. A nyertes gyermekek részt vehetnek ősszel a VII. Gyermek- és Ifjúsági Országgyűlés ülésén a Parlamentben.A pályázat beérkezési határideje: 2017. június 2.

     

    Pályázni egyénileg, illetve 20 fős csapatokkal lehet, 8-18 év közötti fiatalok részvételével.

    A pályázat formája: a tervezett kérdések leírása és azok indoklása, min. egy A4 oldal terjedelemben, elektronikus vagy postai úton benyújtva.

    A pályázat beérkezési határideje: 2017. június 2.

    JELIGE: „Ha képviselő lennék…”

    A nyertesek kiértesítési határideje: 2017. szeptember 8.

    A pályázatokkal kapcsolatos részletes információ és a jelen kiírás a www.gyermekmento.hu weboldalon található.

    Korábban miről kérdeztek a fiatalok és a gyerekek az Országgyűlésben és miért van ez a rendezvény? 

    Az elmúlt évben rendezett VI. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlés a Gyermekek Világnapja beszámolója a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) honlapján:

    Hatodik alkalommal hívott meg gyermekeket az Országgyűlés és

    a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ)

    a Gyermekek Világnapja alkalmából az Országház Felsőházi termébe

     

    A Gyermekek Világnapjának megünneplésére az Országgyűlés és a Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdetett 8 és 18 év közötti gyermekek részére „Milyen kérdést intéznék a miniszterhez, ha képviselő lennék?” címmel. A megadott határidőig több száz színvonalas és értékes munka érkezett be.

     

    Fotó: Gordon Eszter

     

    A legjobb pályázatok beküldőit a szervezők meghívták az Országház Felsőházi termébe. Itt a gyerekek személyesen tehették fel kérdéseiket, és interpellálhattak az illetékes miniszternek, államtitkárnak. A válaszokat a házszabály szerint szavazásra bocsátották.

     

    Magyarországi településekről és a határon túlról összesen 300 gyerek foglalt helyet a Felsőházi terem padjaiban. A gyerekek utazási és étkezési költségeit a szervezők állták.

     

    A gyerekeket a rendezvény házigazdája, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint dr. Edvi Péter, az NGYSZ elnöke fogadta.

    Miről beszéltek a gyerekek és a fiatalok? 

    A gyermekek és fiatalok kérdései és javaslatai főleg az oktatás, a továbbtanulás, a környezettudatosság, az iskolai közétkeztetés, a sportolási lehetőségek, városfejlesztés, külpolitika, a határvédelem, bevándorlás, a honvédelem, a terrorizmus, az iskolai erőszak, az Országgyűlés munkája, a média, a közlekedés és közlekedésfejlesztés, az egészségmegőrzés és az egészséges életmód/étkezés témaköreit érintették. Felmerültek a határon túl élőkkel kapcsolatos kérdések is.

    A rendezvénnyel a szervezők szeretnék felhívni a gyermekek figyelmét arra, hogy a jövőben ők is beleszólhatnak az országot foglalkoztató fontos kérdésekbe, és akár változtathatnak is rajtuk.

    A Gyermekek Világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának kezdeményezésére 1954. óta szeptember 20-án, ma már szinte a világ minden országában ünnepeljük.

     

    Ez a nap a gyermekekről szól, jogaikról, lehetőségeikről, a jövőjükről, és arról is, hogy mi milyen országot, világot adunk át nekik, ahol majd ők döntenek a mi nyugdíjas éveinkről.

    Forrás: www.gyermekmento.hu

    További képek a témáról:

    Diákok szavaznak az ötödik Gyermek- és Ifjúsági Országgyűlésen a Parlament Felsőházi termében 2015. október 14-én. A rendezvényen Magyarországi településekről és a határon túlról 300 gyermek vett részt. MTI Fotó: Soós Lajos
    Forrás: hirado.hu
    Előző cikkElindult a Mobil Digitális Iskola – utazó high-tech megoldások a tanteremben
    Következő cikkHogyan készítik fel a magyar középiskolásokat a vállalkozói gondolkodásra?