Kezdőlap vezetés

    Hat tipp, hogy könnyebb legyen az élet – pedagógusoknak is!

    A januári fogadalmaira még emlékszik valaki? Vagy már bedarálták a mindennapok? Az alábbi cikk azoknak szól, akiben még van inspiráció, és azok számára is van üzenete, akiknek szükség lenne újabb segítségre a mindennapos stresszel való megküzdésre. A szerző, Szlávik Krisztina maga is nyelvtanárként dolgozó pedagógus, de felfigyelt az igényekre, és coachként, támogató szakemberként írta ezt a cikket.

    Felelős felnőttként – de már olykor egészen fiatalon, még csak az iskolarendszer lépcsőit taposva – érezhetjük azt, hogy túl vagyunk terhelve, nehéz az élet, hogy minden a mi vállunkat nyomja, mindig egy lépéssel le vagyunk maradva, azt sem tudjuk mihez kapjunk, és este ájultan zuhanunk az ágyba egy olyan nap után, ami minden szinten kimerítő volt. A taposómalom előbb-utóbb értelmetlennek tűnik, mert nincs időd magadra, a jelened megélésére, a jövőt tervezgetésére, pláne annak építésére. Ettől aztán paprikás a kedved, türelmetlen vagy, nincs időd töltődni és apróságok is heves indulatokat váltanak ki belőled. Ilyenkor inkább lenne kedved ezt az egészet hátrahagyva egy lakatlan szigetre költözni…

    Mit tehetsz ilyenkor?

     

     

     

     

    1.Kezeld a legfőbb stresszforrást!

     

    Milyen dolgok vannak most az életedben? Mi okozza számodra a legtöbb feszültséget? A munkád? Egy kapcsolat? Túl nagy felelősségvállalás valamiért? Túlzott megfelelni akarás? Ahol a legnagyobb tehetetlenséget érzed, ott van a tennivalód, kezdd azzal! Ez általában a szembenézés és elengedés kombinációja. Pl. válts munkahelyet, helyezz új alapokra egy kapcsolatot vagy szakítsd meg stb. Kísérletezz új gondolkodásmód és reagálási módok kipróbálásával. Egy biztos: MINDENKÉPPEN változtatnod kell, mielőtt nagyobb bajba sodrod magadat, és rámegy az egészséged vagy az emberi kapcsolataid!

    2. Arra koncentrálj, amit akarsz, és ne arra, amit nem!

    Ha már eleve sok a stressz, hajlamosak vagyunk a külső körülményeket okolni saját sorsunkért. Na ez az, ami garantáltan nem fog rajtunk segíteni. Helyette először is fogadd el, hogy az van, ami van, majd csinálj egy hátra arcot és fordulj egy új elképzelés és jövőkép felé, amit kis lépéseken és kísérletezésen keresztül valósíts is meg. Változtass azon, amin te magad tudsz változtatni, a többi ráér később.

    3. Aludd ki magad!

    Elég triviálisnak tűnik, de a kialvatlanság korunk népbetegsége. Biztosan te is tapasztaltad már, hogy egy kiadós alvás után sokkal derűsebben látod a világot, és tisztábban tudsz gondolkodni. A szervezet alvás közben regenerálódik, méregtelenít és feldolgozza a nappal átélt élményeinket. Volt egy ügyfelem, aki a coaching során azt tűzte ki célul, hogy elmegy aludni egy-két éjszakára egy másik lakásba a családtól elvonulva, mert erre akkora szüksége van.

    A következő három tipp Szlávik Krisztina coach blogján olvasható!

    Forrás: http://teremtobeszelgetesek.hu/coaching/343/

    Előző cikkA trollkodástól tartanak leginkább a tinik a neten – és Ön? Letölthető plakát az internetbiztonságról!
    Következő cikkIskola és a világ – konkrét segítség a nemzetközi együttműködéshez a Tempus Közalapítványtól