Kezdőlap IKT

PDF-szerkesztésben segít pedagógusoknak a PDFCandy – a PDF-mindenes!

Fontos dokumentumokhoz jó, ha van egy igényes weblap, ami PDF-formátumba alakítja fájljainkat vagy onnan vissza, és pl. egy jelszó sem akasztja meg. Most bemutatunk egy ingyenes és remekül működő programot, ami a PDF- formátumú dokumentumok kezeléshez nyújt könnyen érthető segítséget. Tamás Ferenc pedagógus, informatikus segít megismerni ezt a felhasználóbarát programot, saját tapasztalatain átszűrve, "kézenfogva" az olvasót

Sokat böngészem az internetet, így sok mindenbe véletlenül akadok bele. Ezt a weblapot viszont a fejlesztője, az IceCreamApps ajánlotta figyelmembe. Hasznossága egyértelmű, mivel igen sok műveletet lehet elvégezni vele: gyakorlatilag mindent, ami PDF-fel lehetséges. Nem kell hozzá komoly informatikai tudás, sem komoly szintű angol nyelvtudás, mivel a használata igen egyszerű.

Még egy indok: a pedagógus portfólió írása közben szembesültem azzal, hogy a rendszer mindig mindent csak PDF-ként fogad el. A logikáját őszintén nem értem, bár így könnyebben lehet leprogramozni!

Hirdetés

A weblap maga: https://pdfcandy.com/

Alapvető kinézete:

A honlapot látva én sem hittem, hogy mindez gördülékenyen és ingyen működik, de tényleg erről van szó! Próbálkozzunk pár alapvető funkcióval!

Elsőként a JPG-ből PDF-be konvertálást próbáltam ki.

Itt a kiválasztás után egyből be lehet emelni a konvertálni kívánt képeket akár a szokásos megnyitással, akár a húzás-és-ejtés („Drag&Drop”) technikával. Ha nem kívánjuk a fájlt letölteni, akkor fel lehet használni a saját Google Drive-ot vagy a Dropbox fiókot is.

Utána kell megnyomni a „Convert 1 file(s)” gombot. A konvertálás pillanatok alatt megvan, így a kép fájl már letölthető, illetve megosztható.

 

Ennyi! Semmi kötelező reklámra kattintás, semmi vízjel vagy egyéb jogi hercehurca, csak a legegyszerűbb megoldás!

A rendszer egyszerűségén felbuzdulva elkezdtem tesztelni a weblapot, de ezidáig nem tudtam „kiakasztani”, illetve hibára kényszeríteni. Teszteléskor próbáltam sima DOC-ból készített PDF-et is visszakonvertálni – teljes sikerrel! A letöltött fájl azonnal szerkeszthető lett! Aztán egy 170 oldalas Oktatási Hivatal által kiadott PDF-fel próbálkoztam – ezt is 1-2 perc alatt visszaadta hibátlanul és azonnal szerkeszthetően! Utána sok mindent próbálgattam és a honlap tényleg kiváló!

 

Lássuk most az egyes szolgáltatások címét, bár maguk az ikonok is érthetőek!

1.      sor:
PDF to Word PDF-ből Word-be
Word to PDF Word-ből PDF-be
PDF to JPG PDF-ből JPG-be
JPG to PDF JPG-ből PDF
Merge PDF PDF-ek összefűzése
Split PDF PDF-ek vágása
Compress PDF PDF tömörítése
Unlock PDF Jelszavazott PDF-ek jelszótalanítása
2.      sor:
Protect PDF PDF (jelszavas) védelme
Rotate PDF PDF forgatása
Add watermark Vízjel hozzáadása
Deletepages Oldalak törlése
EPUB to PDF EPUB-ból PDF-be
MOBI to PDF MOBI-ból PDF-be
FB2 to PDF FB2-ből PDF-be
PNG to PDF PNG-ből PDF-be
3.      sor:
TIFF to PDF TIFF-ből PDF-be
BMP to PDF BMP-ből PDF-be
ODT to PDF ODT-ből PDF-be
Excel to PDF Excelből PDF-be
PPT to PDF (Powerpoint) PPT-ből PDF-be
PDF to BMP PDF-ből BMP-be
PDF to TIFF PDF-ből TIFF-be
PDF to PNG PDF-ből PNG-be

 

Ha ez a látszólag rendetlenül összedobált halmaz nem lenne átlátható, akkor érdemes a fenti legördülő menükkel próbálkozni, mivel ott csokorba szedték a PDF-be konvertáló lehetőségeket (lásd a képen!), majd a PDF-ből valami mást létrehozó szolgáltatásokat, végül az egyéb eszközöket.

 

A honlap egyébként az alapértelmezett angol mellett német, francia, spanyol, portugál és orosz nyelven is használható – sajnos magyarul jelenleg nem!

Jó alakítgatást mindenkinek!

digithomokozoTFerenc

írta: TFeri

informatikus, tanár
Weblap: www.tferi.hu

© TFeri.hu, 2017.febr.

A szerző korábbi cikkei a moderniskola.hu-n

http://moderniskola.hu/2016/06/digitalis-homokozo-epitese-sajat-kezuleg-jakyban-tamas-ferenc-irasa/