Kezdőlap jó példák

Új, ingyenes interaktív foglalkozásgyűjtemény a biztonságos internetezéshez

A Biztonságos Internet Napja alkalmából jótanácsok és remek feladatgyűjtemény és online oldalak sokasága áll a pedagógusok, szülők, diákok és minden érdeklődő rendelkezésére. Személyesen tanácsadók, oktatók, foglalkzások is igényelhetők a program hazai konzorciumának vezetőjétől, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattól. Legtölthető segédanyag a Sulinetről- mindez egy cikkben!

 

Mint már beszámoltunk arról,  február 7-én is megrendezik a Biztonságos Internet Napot, amelyben a világ több mint 120 országa vesz részt. A Biztonságos Internet Nap iskolai megünnepléséhez most új magyar nyelvű, tanulócsoportokkal végrehajtható feladatokat ajánlunk a pedagógusok figyelmébe, amelyek témája az online zaklatás, a gyűlöletbeszéd és a radikalizáció. A feladatok számítógép nélkül elvégezhetőek.

„A Safer Internet Program Magyarországon

A Safer Internet Program hazai szervezője, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat hazai konzoricumának vezetőjének tematikus honlapján ezt lehet olvasni:

„Idén, 2017-ben február 7-én rendezzük meg a hazánkban a  Biztonságos Internet Napot, amely eseménnyel a világ több mint 120 országához csatlakozunk. A budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium ad helyet a rendezvénynek, ahol a programok között lesz szakmai beszélgetés,  a fotó-és videópályázatunk eredményhirdetése, és persze „élőben” lehet találkozni a Lájkvadász társasjátékunkkal.

További részletek, letölthető felhívások és kapcsolati lehetőség a Napról ITT.”  A szerk. 

fotó: pexels.com

Biztonságos Internet Napot az Európai Unió támogatásával szervezi minden év februárjában (második hó második hetének második napján) az Insafe/INHOPE hálózat. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a digitális technológiák felelősségteljes és biztonságos használatára, különös tekintettel a gyermekek és fiatalok technológiahasználatára. Minden évben több ezer ember vesz részt a kapcsolódó eseményeken és tevékenységekben világszerte.

Az évek során a Biztoságos Internet Nap hangsúlya megváltozott: eleinte a biztonságosabb internet megteremtése volt a cél; ma már inkább a jobb internetről beszélünk, amihez minden internethasználó hozzájárulhat.

A gyermekek és a fiatalok sokat tehetnek a jobb internetért azáltal, hogy kedvesek és tisztelettudóak másokkal, figyelnek a saját és mások online hírnevére, és pozitív dolgokban vesznek részt, hozzátesznek az internethez az alkotásaikkal és a megosztásaikkal. Segíthetnek másoknak, ha nem maradnak passzívak, amikor a kortársaik körében online zaklatást, lejáratást tapasztalnak.

A 2017-es Biztonságos Internet Napja alkalmából a Web We Want internetbiztonsági foglalkozásgyűjteménynek új feladatsora jelent meg. AWeb We Want – Internet, ahogy mi szeretnénk könyv 2013 óta elérhető online az Insafe jóvoltából; a feladatgyűjteményhez óravázlatokat tartalmazó tanári kézikönyv is tartozik. A feladatok célja bemutatni az internethez kapcsolódó jogokat és kötelességeket, továbbá arra ösztönözni a fiatalokat, hogy átgondolják saját viselkedésüket és kortársaik viselkedését is. A tartalmak magyar nyelven is letölthetőek a webwewant.eu weboldalról. Az új feladatsor az ENABLE programnak köszönhetően jött létre, és az online zaklatásról, a gyűlöletbeszédről, a radikalizációról és az empátiáról szól.

A feladatok magyar nyelven elérhetőek itt.

Ha Ön és iskolája csatlakozna a Biztonságos Internet napjához, az alábbiakat javasoljuk:

  • Látogasson el ahu weboldalra, hogy a magyar figyelemfelkeltő programokról tájékozódjon!
  • Regisztrálja intézményét a nemzetközi Safer Internet Day oldalregisztrációs linkjén!
  • Tartsa meg a legújabb Web We Want foglalkozást az új, online zaklatásról szóló feladatsor alapján!
  • Tartson Web We Want foglalkozást bármely másik feladatsor alapján!
  • Mozgósítsa az iskolai közösséget a Biztonságos Internet Napja alkalmából!
  • Használja a Biztonságos Internet Napjalogót!
  • Használja a közösségi médiában a#SID2017 vagy #SaferInternetDay hashtageket!

Ünnepeljük együtt a Biztonságos Internet Napját!”

 

ForrásSulinet Hírmagazin

A Sulinet. hu cikke a szerkesztőség engedélyével jelenhet meg.

 

Előző cikkPDF-szerkesztésben segít pedagógusoknak a PDFCandy – a PDF-mindenes!
Következő cikkA trollkodástól tartanak leginkább a tinik a neten – és Ön? Letölthető plakát az internetbiztonságról!