Kezdőlap osztályfőnök

Sikeres ellenkampány? – “Zöld elefánt kihívással” a pozitív emberi gesztusokért- Jocó bácsi lendületben

A Facebook-használókat napok óta szorongatóan foglalkoztató ún. "Kék bálna" jelenség negatív spirálját sikeresen fordította meg és lett átlagon felülien népszerű az az interentes bejegyzés, amit április 3-án, vasárnap tett közzé ország legnépszerűbb töritanára, Balatoni József, Jocó bácsi, a Facebook oldalán.

A Facebook-használókat napok óta szorongatóan foglalkoztató ún. “Kék bálna” jelenség negatív spirálját sikeresen fordította meg és lett átlagon felülien népszerű az az interentes bejegyzés, amit április 3-án, vasárnap tett közzé az egy évvel ezelőtt a moderniskola.hu – n is bemutatkozó ún. “celebtanár“, ország legnépszerűbb töritanára, Balatoni József, Jocó bácsi, a Facebook oldalán.

Hirdetés

A 24.ezernél is több lájkolóval büszkélkedő oldalon a megosztást követő napon ez olvasható:

 

“KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNÖM!!!

Alig 24 óra alatt közel 450.000 ember olvasta el az oldalon a Zöld elefánt kihívást és közel 5000-en osztottátok meg innen. Pontos adatok nincsenek, hisz sokan nem megosztva, hanem kimásolva terjesztik, ami nem baj. Sok internetes portál, csoport és facebook oldal is lehozta, ami hihetetlen jó érzés. És még egy Zöld elefánt kihívás nevű oldal is létrejött. 🙂
Ami viszont a legjobb dolog, hogy több iskola és pedagógus jelezte, hogy nyomtatva kikerült a falra a kihívás szövege és a gyerekek zöld elefántokat rajzoltak ma, amit odaadtak egymásnak… Remélem, még többen csatlakoznak és megteszik ezt, nem miattam, hanem a gyerekek miatt. Egyszerűen nem találok szavakat, csak meghatottan olvasom a sok üzenetet és kommentet. Visszaadjátok a gyerekekbe és az emberekbe vetett hitet sokaknak, ami tényleg felemelő érzés.
Hálás vagyok mindenkinek és továbbra is kérem, hogy figyeljünk oda egymásra!”

Tehát mit is javasolt a fiatal pedagógus? 

ZÖLD ELEFÁNT KIHÍVÁS

1. Naponta beszélgess pár szót egy olyan osztálytársaddal, akivel nem nagyon szoktál. Ha megismered, akkor lehet, hogy rájössz, valójában ő is ugyanolyan jó fej, mint a többiek.

2. Naponta mosolyogj rá az utcán, iskolában egy olyan emberre, aki szomorúnak látszik. Figyeld az emberek reakcióit, hogyan reagálnak erre!

3. Olvass és nézz meséket, olyanokat, amiket gyerekként szerettél. Hidd el, nem ciki, ha Tom és Jerry-t vagy Kisvakondot nézel 16 évesen, sőt. Én mind a mai napig nézem gyerekkorom meséit és jót szórakozom rajtuk. Akkor te miért ne tennéd?

4. Naponta segíts valamit otthon a szüleidnek: legyen ez a szemét levitele, a koszos ruha szennyestartóba tétele vagy akár egy finom szendvics készítése vacsorára. Hidd el, a barátaiddal is könnyebben elengednek ezután…

5. Rajzolj kicsi zöld elefántot egy papírlapra és add oda valakinek azzal a kívánsággal, hogy “Legyen szép napod!”

6. Amikor csak teheted, kirándulj, játssz a barátaiddal a szabadban. Nézzetek meg szép helyeket, szép épületeket. Közben pedig nevessetek, szórakozzatok! Ezek a boldog pillanatok nagyon sokáig megmaradnak az ember emlékezetében és könnyedén átlendítik a nehéz pillanatokat!

7. Kérj bocsánatot, ha valakit megbántottál! Ne őrizz haragot, ne fújj rá, hisz valaha jóban voltatok! És biztos, csak egy hülye félreértés, ami miatt összevesztetek. Amiatt meg felesleges fasírtban lenni!

8. Hallgass vidám zenéket, énekelj és ha kedved van, akkor táncolj az utcán, séta közben. Igen, lehet, hogy bolondnak néz valaki, de számít ez? Nem! Az a fontos, hogy te jól érzed magad és kiegyensúlyozott vagy!

9. Minden nap úgy feküdj le aludni, hogy elalvás előtt az ágyban felidézel egy olyan pillanatot, ami az adott napodban jó volt, vicces volt és boldogsággal töltött el! Hidd el, sokkal könnyebben és nyugodtabban alszol el és még az álmod is szebb lesz!

10. Ha ezeket mindet megtetted és megteszed naponta, akkor eszedbe sem fog jutni szomorkodni és mindenféle idióta, önmagadnak ártó kihívásokban részt venni, hisz kiegyensúlyozott leszel, boldog és barátokkal, örömteli pillanatokkal fognak telve a napjaid… Viszont azt se felejtsd el, hogy kamaszként és később felnőttként is természetes az, hogy néha rossz kedved van, mert ez az élet velejárója. Viszont csak rajtad múlik, hogy sajnáltatod magad, vagy nevetsz egyet a világ képébe és mész tovább, előre! 🙂

Köszönöm mindenkinek, aki csatlakozik és megmutatjuk együtt, hogy a zöld elefánt sokkal erősebb, mint egy nyavalyás kék bálna…