Kezdőlap IKT

5 tipp, hogy nyáron ne az internet bugyraiba merüljön le a gyerek

„Volt olyan tanár, aki büszkén mesélte, ő aztán nincs fent a közösségi oldalakon. Pedig ha a pedagógusok és a szülők az online történéseket nem figyelik, akkor a digitális életben ki óvja meg a diákokat?” Nyáron talán több idő van az internetre is, felfedezni eddig nem ismert részét is: milyen alkalmazásokat, játékokat használnak a gyerekek, miért jó az nekik, hogyan keresnek, miket követnek? Megismerés = megértés = beszélgetés =biztonságos, közös online tér.

„Volt olyan tanár, aki büszkén mesélte, ő aztán nincs fent a közösségi oldalakon. Pedig ha a pedagógusok és a szülők az online történéseket nem figyelik, akkor a digitális életben ki óvja meg a diákokat?” – olvasható a HVG idézett cikkében.

 Bereczki Enikő ifjúságszakértő, gyakorló édesanya hitelesen megírt cikke a nethasználat tudatosításáról, a felnőtteknek, szülőknek, pedagógusoknak szóló tanácsai, személeltmódja hasznos lehet mindenkinek! 

Hirdetés

 

“Régen nyáron a gyerekek fára másztak, a patakparton játszadozva elütötték az időt. Ma viszont rengeteg gyerek és főként tini a kütyük előtt tölti el a nyarat. Mit tehet ilyenkor a szülő?

 

Többször is elhangzik, hogy az a fránya kütyü/laptop/tablet/okotelefon/internet. Pedig nem ezek a hibásak, hanem nekünk szülőknek kellene megtanítanunk a gyerekeinket az okos médiahasználatra, hogy a szabadidejüket ne passzívan, hanem konstruktívan töltsék el. Íme 5 tipp, mely segíthet abban, hogy gyereked nyáron is online nagyobb biztonságban legyen, bár a legjobb számukra mégis az, ha a szabadban játszhatnak.

1. Beszélgess gyerekeddel az internethasználatról!

Mivel a gyerekek, tinik életükből egy meghatározó szeletet online térben töltenek, fontos, hogy a virtuális valóságban eltöltött időről is beszélgessünk velük időről-időre. Érdemes megbeszélni, hogy milyen tartalmakat nem oszthatnak magukról. A biztonságos internethasználatról szülőként a saferinternet oldalon is tájékozódhatunk.”

A cikk ITT folytatódik.

“Pán Péter, STOP!

Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő blogja

Felnőtté válás, generációk, Y generáció, Z generáció sztereotípiákkal és anélkül egy ifjúsági szakértő szemszögéből.”