Kezdőlap vezetés

Szakmai tanévnyitó – erről beszélt Balog Zoltán és Gloviczki Zoltán

Új, átfogó iskolafejlesztési program indul: 81,2 milliárd forintos forrásból közel 400 település 527 intézménye újul meg - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn, augusztus 28-án, Budapesten. Ugyanazen a napon tartotta a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ a szakmai tanévnyitó budapesti rendezvényét. Az elhangzott előadások közül dr. Glovicki Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnökének prezentációját tesszük most közzé, ami 2017/18-as tanév legfontosabb tudnivalóiról szól.

mire vagyunk kihegyezve? Fotó: Pixabay.com

 

Balog Zoltán sajtótájékoztatón kifejtette: az érintett intézményekben közel 200 ezer diák tanul. A programba bevont 527 iskolából 436 általános iskolát és középfokú intézményt felújítanak, 91 esetben bővítések történnek.
A munkák során új, korszerűen felszerelt tantermeket alakítanak ki, megújulnak a nyelvi képzési helyszínek, informatikai eszközök érkeznek – közölte a tárca vezetője. Balog Zoltán jelezte: emellett a nagy digitális fejlesztési programba is bevonják az oktatási intézményeket, az informatikai elérést erősítik.
A miniszter kiemelte: a fejlesztések ott valósulhatnak meg, ahol arra a legnagyobb szükség van, 292 település hátrányos helyzetű járásban található.
Az iskolák állami intézmények, a Klebelsberg Központ fenntartásában vannak. Összegzése szerint ilyen nagy volumenű iskolafejlesztési program az elmúlt harminc évben nem volt. A fejlesztések a nemzeti költségvetés és az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében valósulnak meg.     Több tízmilliárdos forrásból már kihirdetett pályázatok alapján zajlik az egyházi iskolák fejlesztése is – jegyezte meg.
Balog Zoltán kitért arra is: 2010 óta már több mint 500 iskola újult meg 38,2 milliárdos forrásból. Hozzátette: a tanterem, tornaterem, tanuszoda fejlesztési program keretében három új intézményt adnak át a jövő héten Fertődön, Geszten és Izsákon.
Kiemelte: az iskolakezdéshez a feltételek biztosításában most augusztus végén sokkal jobban állnak mint az előző években.     Általános, strukturális probléma nincs – mutatott rá.
Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár kiemelte: hétfőn elkezdődnek a kiértesítések, amelyek néhány napot vesznek maximum igénybe. Az Emmi felületeire kikerülnek  a nyertes intézményeket tartalmazó részletes listák.
Az EFOP 270 milliárdos keretéből most 81,2 milliárdról született döntés – jegyezte meg.
Kitért arra is, hogy az Oktatási Hivatal szervezésében zajlanak a megyei tanévnyitók, amelyeken számot adnak a helyi fejlesztésekről.
Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta: a térségi iskolahálózat központjai ügyében még nem született döntés, számos esetben a mostani programok ilyen fejlesztések is, de nem csak erre koncentráltak. Balog Zoltán jelezte: három éven belül lezárulnak a felújítások.

Hirdetés

 

Forrás: MTI.hu

bog \ bpt

MTI 2017. augusztus 28., hétfő 12:24

****

Ugyanazen a napon tartotta a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ a szakmai tanévnyitó budapesti rendezvényét. Az elhangzott előadások közül dr. Glovicki Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH)  elnökének prezentációját tesszük most közzé, ami 2017/18-as tanévben az OH feladatairól, a tervezett projektekről  szól. Az 32 diából álló előadás a következő linken érhető el: tanévnyitó ppt 2017 gloviczki