Kezdőlap jó példák

    Kacagva németül- a Nyelvparádén is sikert aratott a képregény-nyelvkönyv

    Igazi kincset, hiánypótló kötetet, szórakozva tanító német nyelvtankönyvet és az ahhoz tartozó munkafüzetet jelentett meg a középiskolások számára elsősorban a Könyvtárellátó. A Deutsch mit Comics címmel, Szalay Kristóf által jegyzett kötet 100 %-os humor garanciával jelent meg, Bedő Éva munkafüzetével.  A komolyság sem hiányzik, hisz mégiscsak a cél a nyelvismeret. Persze Karinthyval szólva- a „humorban nem ismerek tréfát” - ezzel együtt a hétvégi Nyelvparádéra kilátogatók,személyesen győződhettek meg szerzők és a kötet hatékony "kisugárzásáról. "

     
    A nyelvek kedvelői tudják, hogy a budapesti Nyelvparádé Magyarország legnagyobb, nyelvtanulással foglalkozó cégeket, intézményeket és lehetőségeket felvonultató kiállítása. Itt mutatkozott be vasárnap Szalay Kristóf és Bedő Éva hiánypótló munkája, a szórakozva tanító német nyelvkönyv és az ahhoz tartozó munkafüzet, a Deutsch mit Comics tankönyvcsalád.

     



    A Könyvtárellátó Nonprofit Kft gondozásában megjelent kötetek rendkívül vicces, szellemes, és valóban szórakoztató módon vezetik be a németül tanuló fiatalokat a nyelv rejtelmeibe. A kötet szerzője, Szalay Kristóf a különleges tankönyvről elmondta, több, mint húsz éve tanít németet, s a képregényeket, karikatúrákat az első perctől kezdve használta az órákon. Ez a könyv az eddigi tanítási tapasztalatai „best of”-ja. Mindazt belesűrítette, amit az elmúlt két évtizedben oktatási tapasztalatai alapján jónak talált: vagyis mindazt, ami tanítványai jókedvét és nyelvtudását egyaránt gyarapította. Bedő Éva, a munkafüzet szerzője komolyabb gondolatokat fogalmazott meg a kiadványokról.

     Cél az A2-es szint

    Töle megtudhatta a szakmai közönség, hogy a tavasszal megjelent kötetpár a Közös Európai Referenciakeretben megállapított hat nyelvi kompetenciaszint közül az A2 szint elérését tűzte ki célul. A hamarosan elkészülő második kötetpár pedig a B2 szintig juttatja majd a tanulókat. A taneszköz-csomag célja, hogy használatával a tantervben lefektetett beszédszándékok, témakörök, nyelvtani jelenségek és a hozzárendelt szókincs alapján a tanulók megszerezzék a négy alapkészség a tanterv és a KER előírt szintje eléréséhez szükséges kompetenciákat.

    A KELLO standja a Nyelvparádén

    A taneszköz-csomag célcsoportja a középiskolás korosztály. A képregények képezik a tankönyv gerincét, témájukban és a rajzokban az alkotók figyelembe vették a célcsoport érdeklődését. A rajzokat az ország legjobb karikaturistái készítették. A gyakorlókönyv összeállításánál arra is figyeltek a szerzők, hogy az érettségin szereplő feladattípusok se hiányozzanak a kötetekből.
    A tankönyvi akkreditáción átesett, s így a hivatalos tankönyvlistán szereplő új, rendkívül izgalmas tankönyv és munkafüzet minden iskola, minden németül tanuló diák számára elérhető a Könyvtárellátó online felületein és könyvesboltjaiban.


    MEGJELENT: 2017. szeptember 11. | SZERZŐ: Rácz

    A tankönyvről és a munkafüzetről, annak részleteiről, a nyelvtanulóknak szóló sajátosságairól az alábbi cikkben számoltunk be 2017. áprilisában. A kötetet a KELLÓ Könyvtárellátó Nonprofit Kft. adta ki. Az áprilisi cikkünkben  részletesen így mutattuk be a könyvet és a munkafüzetet: 

    Kötetünk szerzője Szalay Kristóf a különleges tankönyvről így nyilatkozott: „Úgy 5 éves lehettem, amikor az első képregényt a kezembe vettem. A szenvedély immár negyven éve tart. Ugyanakkor több, mint húsz éve tanítok németet. A képregényeket és karikatúrákat az első perctől kezdve bevetettem az órákon, hogy kicsit feldobjam a sokszor száraz tananyagot. Aztán jött az ötlet: fordítsuk meg a dolgot és csináljunk egy olyan nyelvkönyvet, ami csak vicces dolgokat tartalmaz. Ha pedig a tanuló komolyságra vágyik, hát vigyünk be kompenzálásként olykor egy-egy nyelvtani tesztet. Mindenki szeret amolyan saját „best of”-ot készíteni. Ez a könyv az eddigi tanítási tapasztalataim „best of”-ja. Mindazt belesűrítettem, amit az elmúlt két évtizedben oktatási tapasztalataim alapján jónak találtam: vagyis mindazt, ami tanítványaim jókedvét és nyelvtudását egyaránt gyarapította. Remélem e kiadvánnyal sikerül kellemes perceket szereznem diákoknak és tanároknak egyaránt.”

    A munkafüzetekről

    Ha pedig olvasónk komolyságra vágyik, akkor Bedő Éva, munkafüzetünk szerzőjének szavait ajánljuk figyelmébe: „A taneszköz-csomag két-két kötetből – Lehrbuch és Arbeitsbuch – és két tanári kézikönyvből áll majd. Az első kötetpár a Közös Európai Referenciakeretben megállapított hat nyelvi kompetenciaszint közül az A2 szint elérését tűzte ki célul. A második kötetpár szándékaink szerint a B2 szintig juttatja majd az érdeklődő tanulókat.

     

    Komoly célokat tűz ki a taneszköz-csomag

    A taneszköz-csomag célja, hogy használatával a tantervben lefektetett beszédszándékok, témakörök, nyelvtani jelenségek és a hozzárendelt szókincs alapján a tanulók megszerezzék a négy alapkészség – beszédértés, beszéd, szövegértés, írás – a tanterv és a KER előírt szintje eléréséhez szükséges kompetenciákat. A taneszköz-csomag célcsoportja a középiskolás korosztály. Ezek a tanulók az általános iskolában már évekig tanultak egy idegen nyelvet, így tisztában vannak az indoeurópai nyelveknek a magyartól eltérő nyelvi sajátosságaival – pl. nemek, elöljárók, szenvedő szerkezet, összetett igeidők stb.-, ezért a tankönyvben a nyelvtani jelenségek lényegének ismertetésére szorítkozunk.

    A képregények képezik a tankönyv gerincét, témájukban és a rajzokban figyelembe vettük a célcsoport érdeklődését. A rajzokat az ország legjobb karikaturistái készítették. A gyakorlókönyv összeállításánál messzemenően figyelembe vettük az érettségin szereplő feladattípusokat.”

     

    Bízunk benne, hogy a Könyvtárellátó kiadásában megjelenő új, szórakozva tanító német nyelvtankönyv és munkafüzet minden németül tanuló diák, és németet tanító tanár kedves és hasznos kötete lesz.”

    További információk:

    http://konyvkultura.kello.hu/uj-nemzedek/2017/03/deutsch

    További cikkek a témáról:

    http://konyvkultura.kello.hu/uj-nemzedek/2017/06/deutsch

     

    Előző cikkInfotanároknak indít mentorprogramot az IT szakma
    Következő cikkDOKK-Digitális Oktatási Konferencia és Kiállítás