Kezdőlap osztályfőnök

Az autóbuszos utazás tízparancsolata – segítség iskolai kirándulások szervezéséhez

Az iskolai buszos kirándulások szigorodó szabályainak szolgálatában új autóbuszos közlekedésbiztonsági kézikönyvet mutatott be a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary). A kézikönyvet a napokban az iskolákba is eljuttatják. Az Emmi ajánlásával és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával megjelent kötet a szülőket és utazásszervezőket segíti, iskolai autóbuszos kirándulások megszervezésében.

A januári, 17 halálos áldozatot követelő veronai buszbalesetre válaszul 2018 januárjától várható a buszos kirándulások szabályainak szigorítása.

Az autóbuszos utazás tízparancsolata, fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Mit jelent a szigorítás?

Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, fotó: kormany.hu

Dr. Palkovics László az emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára kifejtette, 2018-tól miniszteri rendelet írja majd elő, hogy a külföldre tartó iskolai autóbuszos kirándulásokon a járművezetők este 11 és másnap hajnali 4 óra között nem vezethetnek, és ezt a pihenőidejüket is a buszt elhagyva kell eltölteniük. A hatályos jogszabályok garantálják az autóbuszos közlekedés biztonságát, amely most is a legbiztonságosabb közlekedési forma.

13 évesnél idősebb busszal nem lehet majd iskolai kirándulást bonyolítani,

továbbá minden oktatási intézmény csak olyan szolgáltatóval köthet szerződést, amely garantálja, hogy járművezetője nem szenved a közlekedést veszélyeztető alvászavarban.

Az autóbuszos utazás tízparancsolata

Az autóbuszos utazás tízparancsolata című kiadvány nem csak nyomtatott formában, de online is elérhető. A rövid, kiemelésekkel és illusztrációkkal tarkított kiadvány érthető és áttekinthető módon segít abban, hogy az iskolák utazásszervezői szélesebb képet kapjanak arról, hogyan is működik a fuvarozói piac, és milyen eszközökkel, módszerekkel növelhető az utazás biztonsága, a lehető legmegbízhatóbb személyszállító kiválasztásával.

Forrás: kormány.hu

Előző cikkA hét végéig – 2017. október 15-ig – lehet nevezni az Energy Globe Magyarország díjra!
Következő cikkKütyük a tanórán – Figyelemelterelés, vagy az oktatás forradalmasítása?