Kezdőlap osztályfőnök

A kiégés elkerülésére – Öt árulkodó jel, hogy levegőért kapkodsz

A kiégés sok pedagógust veszélyeztet. Érdemes a jeleire odafigyelni, mert jó eséllyel megelőzhető. Szlávik Krisztina coach, tréner, pedagógus szakértő és empatikus hozzáállással ír a témáról, hasznos tippeket ad.

„Munka, felettesek, kollégák, alkalmazottak, beszállítók, vevők, hatóságok, határidők, család, férj, feleség, gyerekek… Az elfoglaltságaid szinte soha nem veled, a te igényeiddel kapcsolatosak. Az időd nagy százalékában másokkal foglalkozol és mások problémáit oldod meg, és meg vagy győződve róla, hogy ez a te felelősséged. Vagy – ha nem is vagy erről meggyőződve – ez már így alakult ki, te pedig nyakik benne vagy, bebetonozódtál ebbe a szerepbe..”

#1 Az időd nagy részében mások problémáit oldod meg.

Ez volt az első pont, amit Szlávik Kriszta, coach, tréner összeírt a pedagógusokat is érintő kiégésről szóló bejegyzésében. A másik négy pont így hangzik:

#2 Már azt sem tudod mit is szeretnél igazán.

#3 Szomjazod az elismerést és a külső megerősítést.

#4 Kattog az agyad, még akkor is, amikor nem kéne.

#5 Dühös vagy, amit vagy elfojtasz, vagy időnként kitör, mint a gejzír.”

Aki kíváncsi a többi pont részleteire és a megoldás egyik lehetséges útjára, az olvashatja a bejegyzést ITT, Szlávik Kriszta blogján.

Szlávik Krisztina„Szlávik Krisztina vagyok, coach, tréner, tanár és emberi erőforrás szakember. Feladatom, hogy értékek felismerését, kiaknázását és teremtését segítsem elő egyének és szervezetek életében, és megkönnyítsem a változást, változtatást, és valami új megteremtését számukra.”

 

 

 

Előző cikkIlyen volt gyereknek lenni 1956-ban –
Következő cikkŐszi Pedagógiai Napok 2017- ingyenes továbbképzés pedagógusoknak a budapesti POK -ban