Kezdőlap jó példák

Példamutató könyvtárosok interjúsorozat – Szoka Beáta

A Könyvtárostanárok Egyesülete (KTE) minden évben megválasztja az év könyvtárosait. Négy kategóriában osztanak ki díjakat. A KTE Őszi Szakmai napjának alkalmából a korábbi díjazottakkal készített interjúsorozattal jelentkezünk. Pozsa Réka könyvtárostanár interjúját közöljük Szoka Beáta könyvtárostanárral, a KTE emlékérem - Az év ígéretes könyvtárostanára díj birtokosával.

Könyvtárostanárok Egyesülete (KTE) által kiadott Az év ígéretes könyvtárostanára emlékérem birtokosával, Szoka Beáta könyvtárostanárral beszélgetett Pozsa Réka könyvtárostanár.

Szoka Beáta, Fotó: KTE

Mikor kapta meg az emlékérmet és mit jelentett az ön számára az érem?

2010-ben kaptam meg az emlékérmet, már azt is nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy felterjesztettek a díjra.  Egész életre szóló elhivatottságot jelent számomra.

Hogyan fogadta a környezete, hogy emlékérmet kapott? Változott-e valami?

Az iskolai vezetőség és több kolléga is gratulált ehhez az elismeréshez. A munkámban próbálok továbbra is eredményes lenni.

Hogyan lett könyvtárostanár?

Már gyerekkoromban is szerettem olvasni és könyvtárba járni, megfogott a könyvtár miliője. Különösen Jókai regényeit szerettem, házi könyvtáramban szinte minden kötete megtalálható. Az érettségi után a továbbtanuláskor egyértelmű volt, hogy milyen úton haladjak tovább. Az egyetemi tanáraim közül nagy hatással volt rám Suppné Tarnay Györgyi, akire magánemberként is felnéztem.

Hogyan indult pályája? (Örömök, nehézségek, segítők …)

A diploma után az első és egyben jelenlegi munkahelyem a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium. Kezdetben nehézséget jelentett, hogy egyszemélyes könyvtárban dolgozom és a könyvtárszakmai kérdéseket nem tudtam kivel megbeszélni. Pályakezdőként sok segítséget kaptam Hock Zsuzsától az egykori Fővárosi Pedagógiai Intézet műhelyfoglalkozásain.

Hogyan buzdítja a gyerekeket az olvasásra?

Igyekszem a kortárs ifjúsági regényeket elolvasni, és az igényeknek megfelelő könyvet beszerezni, amikor erre lehetőség nyílik.

Milyen más pályán tudná magát még elképzelni?

Mindenképp könyves szakmában maradnék, a könyvrestaurálás is érdekel.

Mivel foglalkozik szívesen szabadidejében? 

A szabadidőmben csak a családommal foglalkozom. Sokat olvasok a kétéves kislányomnak és rendszeres látogatói vagyunk a szigetszentmiklósi gyerekkönyvtárnak. Már a kislányom is „olvassa” a könyveket.

Melyik a kedvenc könyve? Miért? Hogyan, miért ajánlaná másoknak?

Kifejezetten nincs kedvencem, mindig az épp aktuálisat szeretem. Jelenleg Bartos Erika versesköteteit és meséit olvassuk a kislányommal.

JÖVŐKÉP

Milyen szakmai kihívás áll éppen ön előtt? Min dolgozik éppen?

Jelenleg az egész könyvtári állományt átfogó selejtezésen dolgozom.

Mire vágyik?

Jó volna, ha a leselejtezett könyvek helyére új könyveket vásárolhatnék.

Melyek a tervei a szakmával kapcsolatban?

Két év szülési szabadság után szeretnék újra naprakész lenni.

 

Előző cikkMiért nem instázik Marika néni? – A generációk története
Következő cikkPéldamutató könyvtárosok interjúsorozat – Németh Szilvia