Kezdőlap hírmozaik

Az Arany200-busz a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása

20A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017 májusában nyílt meg a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő, Önarckép álarcokban című kiállításunk. Az évforduló alkalmából – ahogyan korábbi években már három alkalommal – készítettünk egy buszos vándorkiállítást is. Az átalakított Arany-busz 2017 júliusától járja az országot.

Fotó: PIM

A kiállítás Arany János életművét, életét, költészetének máig ható eleven erejét versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével mutatja be. A látogatókat aktivizáló, fából készült egyedi installációs elemek nem csupán különleges látványvilágot teremtenek, de segítik a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát is. (Például Ágnes asszony lepedője kihajtogatható, a sejtelmes radványi erdőbe pedig szinte be lehet bújni.)

Fotó: PIM

A beépített digitális eszközök éppúgy lehetőséget nyújtanak Arany költészetének és pályájának mélyebb megismerésére, mint verseinek élvezetére, vagy éppen a szórakoztató játékra. (Megismerhető például Arany kapcsolatrendszere, életének és kultuszának helyszínei; kipróbálható a Toldi erőjáték, lehet verseket és versmegzenésítéseket hallgatni.)

Fotó: PIM

A buszt minden helyszínen felkészült múzeumpedagógus kollégák kísérik, akik vezetéseket és foglalkozásokat is tartanak. A busz melletti pihenőben a látogatóknak alkalma lesz Arany-köteteket lapozgatni, kvízeket kitölteni, szójátékokat játszani, de kipróbálhatják erejüket egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel is.

Fotó: PIM

Az Arany busz magyarországi és a határon túli magyarlakta településeket keres fel. Nyári időszakban kulturális rendezvényeken és irodalmi-művészeti fesztiválokon szerepelt, a tanév ideje alatt pedig oktatási intézmények, könyvtárak, művelődési házak, múzeumok meghívásának tesz eleget.

Fotó: PIM

A kiállítás látogatása ingyenes, a fogadó intézményektől csupán a parkolóhely biztosítását és villanyáram csatlakozási lehetőséget kérünk.

„Jártam a jelenben, éltem a jövőben”

A Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása

Arany János a magyar kulturális közösségi tudat egyik sarkköve, alakját kivételes konszenzus övezi: a tisztesség, a mérték, a költői helytállás példaképe. Nem csupán a közoktatásnak része, de a közgondolkodásnak is, kultusza áthatja hétköznapjainkat.

Az Arany Emlékévre készülve mindezzel tisztában voltunk, számítottunk a különleges figyelemre, a felfokozott érdeklődésre. Mégis, amikor 2017 nyarán a múzeumban nyílt nagy Arany János-kiállítás után elindítottuk az Arany200 buszt, egészen váratlan volt a jelentkezők nagy száma. Ezért is döntöttünk amellett, hogy még egy, más típusú vándorkiállítást is létre hozunk.

A „Jártam a jelenben, éltem a jövőben”címmel összeállított tárlat Arany János életét, pályáját, költészetét mutatja be fotók, dokumentumok, kéziratok és idézetek sokaságán keresztül. A tabló-szerű kiállítás 10 nagy témát dolgoz fel. (Arany János származása, családja; költői indulása; a nagykőrösi évek; a forradalmi időszak; Petőfi barátsága; az Akadémia titkára; folyóiratok szerkesztője; műfordításai; időskori költészete.)

Az anyaghasználatában a minőséget, formájában pedig a korszerűséget sugárzó, nagy A-betűt formázó installációs elemek printelt fatáblákból készültek. A hét egységből (14 lapból) álló kiállítás összeállítása gyors: a fa táblákat egyszerűen egymásba kell csúsztatni.A kb. 2×1 méteres elemek alá egy-egy 2 méter átmérőjű, kör alakú, Arany János verssorával printelt szőnyeg került.

Vándorkiállításunkat 2017 augusztusában, a Tokaji Írótáborban mutattuk be, és már ott olyan sok meghívást kapott, hogy további sorozatokat készítését kezdeményeztük. Az Emlékbizottság támogatásával még nyolc szériát gyártattunk. A mai napig 15 helyre hívták meg a vándorkiállítást (Magyar Tudományos Akadémia; Nagyszalonta: Arany János Emlékmúzeum, Geszt, Széphalom, Budapest, Babits Gimnázium, Hajdúböszörmény, Várpalota, Gyula, Békés, Biharugra, Százhalombatta, Kétegyháza, Diós, Kápolnásnyék stb.)

A kiállítást ingyenesen kölcsönözzük az intézményeknek, csupán a szállításról kell gondoskodniuk.

Forrás: PIM

A cikk a 2017. november 15-i tematikus összeállításunk része. A nap témája: a szarvasi Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Arany János és Kodály Zoltán nyomában„Az emberi lélek virágai” címmel megrendezett találkozója, melyen határon túli magyar és anyaországi főiskolai hallgatók és oktatók vesznek részt. Részletek az eseményről ITT.

Előző cikkTémanap a Magyar Szórvány napján: Határon túli főiskolások és egyetemisták vetélkednek Szarvason
Következő cikkARany 200 – irodalom a kiterjesztett valóságban -Antaliné Miss Lilla jó gyakorlata