Kezdőlap vezetés

    Hogyan állítsuk meg az iskolai zaklatást? Erre kevesen gondolnak..3 perc videó!

    A napokban kezdett terjedni a neten egy videó, mely azt mutatja be, hogyan léphetünk fel a bántalmazás ellen. A forradalmi(?) módszer vihart is kavart: pedig egyszerűen hangzik: kedvességgel a bántalmazás ellen. A videó elsődleges célközönsége lehet a diákság, akik körében a bullying (zaklatás, bántalmazás) igen gyakori jelenség. Szánjunk 3 percet a videóra és osszuk meg diákjainkkal, gyermekeinkkel is!

    Books Gibbs előadó, szerző és bántalmazás/zaklatás (angol kifejezéssel: „bully”) szakértő szülőket és oktatásban dolgozókat tanít arra, hogyan neveljenek érzelmileg ellenálló, rugalmas generációt. A napokban magyar felirattal is megjelent videójában éppen abban nyújt segítséget, hogyan reagáljunk a szóbeli bántalmazásra, szekálásra. A videót magyar felirattal ellátva Ágoston László előadóművész,  közíró osztotta meg Facebook oldalán.
    „Mutassátok meg minden gyereknek, minden iskolásnak! Üljetek le a fiatokkal-lányotokkal és nézzétek meg együtt, vetítsétek le osztálytermekben! Jusson el az ország minden szegletébe, mert el se tudjátok képzelni, mekkora szükség van erre a videóra!” – írja Ágoston. A teljes poszt elolvasásához kattintson!

    Mit tegyél, ha szekálnak a suliban?

    Mutassátok meg minden gyereknek, minden iskolásnak! Üljetek le a fiatokkal-lányotokkal és nézzétek meg együtt, vetítsétek le osztálytermekben! Jusson el az ország minden szegletébe, mert el se tudjátok képzelni, mekkora szükség van erre a videóra!Amerikában már kutatják és előadásokat tartanak róla, Magyarországon még szavunk sincsen rá, nem tudom rendesen visszaadni, mi az a bullying. Szekálás? Iskolai bántalmazás? Agresszió? Életek mennek ebben tönkre – csendben, sokszor a tanárok, a szülők asszisztálásával.Figyeljünk oda erre és segítsünk, ha kell. Sokan közülünk is átmentek ezen. Mi vagyunk a felnőttek. Legyünk jobbak, mint azok, akik nem álltak mellénk anno.Itt kedvelheted az oldalam: fb.com/agostonlaszloartist

    Közzétette: Ágoston László – 2017. november 5.

    Ahogy Ágoston László is hangsúlyozza megosztásában,

    „Magyarországon még szavunk sincsen rá, (…) mi az a bullying. Szekálás? Iskolai bántalmazás? Agresszió?”

    A videó diákokkal való megosztásának fontos eleme kell hogy legyen a fenti kérdés tisztázása. Ugyan a magyar felirattal ellátott videó következetesen a „szekálás” kifejezést használja, fontos hogy a gyermekek megértsék, a bullying ennél jóval többet is jelenthet. Ahogy azt korábbi cikkünkben már tárgyaltuk felmérések bizonyítják, hogy hazánkban az emberek 90%-a még mindig azt gondolja, hogy csak fizikai bántalmazásról beszélhetünk, holott egy szó is lehet bántalmazás. A bullying kifejezést azért is nehéz fordítani, mert míg a szekálás jelenthet játékos piszkálódást is, a zaklatás mögött akár bűncselekmény is állhat. Fontos, hogy a gyermekek megértsék, hogy ezen a széles skálán bizony a legfinomabbtól a legveszélyesebb viselkedésformákig mindegyik szót érdemel, amennyiben az eset elszenvedője sérül.
    A videó kapcsán a bullying legtalálóbb definíciójának közös megtalálása, a határok felrajzolásában segítő disputa termékeny témája lehet az osztályfőnöki órának is.
    Fotó: agostonlaszlo.hu

    Ágoston László kétszeres Vörösmarty-emlékérmes előadóművész, énekművész, a Moltopera Társulat igazgatója, zenei menedzser. Rendszeresen tart gimnáziumi és egyetemi előadásokat a komolyzene megismertetésére,sorozatát Magyarországon meghirdette már többek közt a Semmelweis Orvostudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem is.

    Honlapja: agostonlaszlo.hu

    Facebook oldala: fb.com/agostonlaszloartist

    Előző cikkK&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő általános iskolásoknak!
    Következő cikkMi az a felhő alapú informatika és a GRID? Jó tudni rovat..